Home > Morgenavond voordracht van auteur Lieven Stubbe: ‘Elf Eeuwen Ieper’

Morgenavond voordracht van auteur Lieven Stubbe: ‘Elf Eeuwen Ieper’

Geschreven op 21 februari 2019 om 18:23 door Mario De Wilde

Eind januari presenteerde de Ieperse Cultuurraad ter gelegenheid van haar 50ste verjaardag het nieuwe boek ‘Elf Eeuwen Ieper, de negen levens van een stad’ van auteur Lieven Stubbe. Het boek is een uitgave van de cultuurraad en de stad Ieper. In 2007 publiceerde de stad Ieper de educatieve brochure ‘GIDS voor KIDS, de geschiedenis van Ieper en haar vesting’, gericht tot een jong doelpubliek. De oplage van 2.500 exemplaren was snel uitgeput. Na deze positieve ervaring rijpte bij auteur Lieven Stubbe het plan voor een grondig herwerkte uitgave. Op basis van de vele archeologische onderzoeken, wetenschappelijke studies en lokale publicaties van de voorbije 10 jaar, werd het nieuwe boek “ELF EEUWEN IEPER”, samengesteld. De baseline ‘de negen levens van een stad’ is niet enkel een knipoog naar de Kattestad, maar duidt meteen de rode draad van het boek: in Ieper wisselden periodes van glorie en drama elkaar af, maar de stad wist zich telkens op veerkrachtige wijze te herstellen.

Nog geactualiseerd

Met de niet geïllustreerde basisversie werd Lieven Stubbe in 2014 mede-laureaat van de Prijs voor Historische Publicaties van de Ieperse Cultuurraad. De Cultuurraad drukte toen de hoop uit dat het werk in een mooie boekvorm zou gepubliceerd worden. De voorbije jaren werd het manuscript nog geactualiseerd met nieuwe, recente gegevens en inzichten. In samenwerking met het stadsarchief, het in Flanders Fields Museum en het Yper Museum kon de auteur heel wat uniek beeldmateriaal selecteren, onder meer uit de schitterende fotoverzameling van de gebroeders Antony en hoogwaardige opnames van archeologische vondsten. Samen met prachtig fotomateriaal van het actuele Ieper en haar landschappelijke omgeving geven de honderden illustraties het fraai vormgegeven boek een bijzondere uitstraling.

Naar aanleiding van de publicatie van het nieuwe boek organiseren het Yper Museum en de stad Ieper een voordracht van auteur Lieven Stubbe: ‘Elf Eeuwen Ieper’, met uitvoerig beeldmateriaal. De voordracht gaat door in de Goliathzaal van het Yper Museum, morgen vrijdag 22 februari 2019 om 19u. De deelname is gratis maar inschrijven wel verplicht via ypermuseum@ieper.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.