Home > Morgen woensdag mogelijk veel verkeershinder door acties landbouwers, maandag is het de Lijn die staakt

Morgen woensdag mogelijk veel verkeershinder door acties landbouwers, maandag is het de Lijn die staakt

Geschreven op 30 november 2021 om 19:09 door Mario De Wilde

Nadat er de voorbije weken her en der verkeershinder was door actie van de politie, zijn er morgen acties van de landbouwers en ook De Lijn kondigt komende maandag acties aan. Morgen 1 december zullen in alle Vlaamse provincies tractorenacties plaatsvinden onder de slogan #geefboerentoekomst. Deze actie vertolkt de grote onvrede en ongerustheid in de landbouwsector over het uitblijven van een definitief stikstofkader. De verstikkende (rechts)onzekerheid nekt het ondernemerschap en de dynamiek op de landbouwbedrijven en zet de toekomst van duizenden families op het spel. We willen meewerken aan oplossingen, maar accepteren niet dat de overheid ons laat stikken, zeggen Boerenbond, Ferm voor agravrouwen en Groene Kring in een gezamenlijk persbericht vandaag.

Met het stikstofarrest van 25 februari kwam heel het kader rond stikstof op losse schroeven te staan en ging de vergunningsverlening in de landbouw de facto op slot. De Vlaamse regering beloofde snel een einde te maken aan het vacuüm dat gecreëerd werd met – voor het einde van het jaar – een definitief stikstofkader dat rekening zou houden met ecologische en socio-economische doelstellingen. In mei kwam nog een instructie die soepel was voor de industrie en zeer streng voor landbouw. Sindsdien bleef het stil en intussen is één ding zeker: er komt geen definitief PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) voor het einde van het jaar. Bedrijfsmodellen en toekomstplannen werden van de ene dag op de andere onderuitgehaald, bedrijfsontwikkelingen (in welke vorm dan ook) zijn onmogelijk en zelfs een regeling voor vergunningen die op korte termijn aflopen was niet mogelijk.

“We beseffen dat het stikstofdossier zeer complex is en dat ook de landbouwsector zware inspanningen zal moeten leveren, al is duidelijk dat de landbouwsector alleen het probleem niet zal kunnen oplossen. Wij willen – net zoals we in het verleden – blijven samenwerken om oplossingen te vinden. Al is de ironie nu juist dat het jonge bedrijven zijn die sterk geïnvesteerd hebben in emissiebeperkingen die nu het water aan de lippen staat. Maar we aanvaarden het niet dat de Vlaamse regering ons koudweg in de steek laat. “Zonder onze lokale voedselproducenten kunnen we niet. Zij produceren volgens de hoogste standaarden rond milieu en dierenwelzijn ter wereld. Als we vandaag onze lokale boeren in de steek laten, dan zijn wij binnenkort allemáál de sigaar”, zegt ondervoorzitter van Boerenbond Georges Van Keerberghen.
Daarom laten wij met tractorenacties over heel Vlaanderen (op woensdag 1 december) duidelijk zien dat wij het niet pikken dat de regering blijft spelen met de toekomst van duizenden bedrijven en gezinnen! Zij maken zich terecht zorgen over het toekomstgericht verderzetten van hun bedrijf dat vaak over generaties heen werd opgebouwd. Het borrelt al langer, maar de maat is stilaan vol“, zegt ondervoorzitter Van Keerberghen.

Op stap op 6 december? Hou rekening met mogelijke hinder

Op 6 december rijdt je bus of tram mogelijk niet. Dat is het gevolg van een nationale vakbondsactie.
We laten je niet graag in de kou staan en werken daarom een alternatieve dienstverlening uit. Deze zal beschikbaar zijn op 4 december.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.