Home > Morgen vrijdag één jaar open podium in De Stroate’s Hip Hop Palace in Kortrijk

Morgen vrijdag één jaar open podium in De Stroate’s Hip Hop Palace in Kortrijk

Geschreven op 22 februari 2024 om 06:55 door Mario De Wilde

In februari 2023 landde De Stroate – België’s eerste Hip Hop Centrum – na 5 jaar in het recent gesloopte Sint-Vincentius rusthuis in de hernieuwde Palace in de zwevegemsestraat, dezelfde locatie waar in 2016 hun werking begon na een experimenteerperiode in JC Tranzit. Sindsdien is er elke laatste vrijdag van de maand een open podium in de herdoopte “Hip Hop Palace”

Doorheen de jaren kwam de nood aan podiumkansen voor artiesten in Kortrijk al vaak bovendrijven. Telkens Vi.BE een popraad (inspraakmoment over muziekbeleid in de stad) organiseerde het met Muziekcentrum Track bijvoorbeeld.

“Maar evengoed waren er eerdere open podia vanuit onze jongeren die doorheen de jaren de kop opstaken – Eydinge?! was bijvoorbeeld het open podium toen we in het Sint-Vincentius rusthuis een tijdelijk onderkomen hadden. In de Cinépalace hadden we “Letter Tid”, die ik toen als vrijwilliger trok. Deze waren steeds tijdelijk, zonder vaste frequentie. Doordat ons gebouw nog niet afgewerkt is en dus nog niet in al haar mogelijkheden kan gebruikt worden was een maandelijks open podium wel haalbaar – en zeer gewenst.” zo stelt Siebrand, coördinator van De Stroate vzw.

“Wij als Hip Hop Centrum zijn er eigenlijk in de eerste plaats om Hip Hoppers in hun ambities te ondersteunen” stelt Ouarda, projectmedewerker van De Stroate vzw “Maar op het open podium komt de nood aan plaats voor allerhande vormen van opkomend talent en kansen voor dat jong talent keihard naar boven, in een warme, gezellige, voedende setting”

Het open podium gaat elke laatste vrijdag van de maand door in de Hip Hop Palace, zwevegemsestraat 13. Deuren zijn open vanaf 19:30, rond 20:30 begint het open podium. Meedoen kan je door je ter plaatse in te schrijven bij de organisatoren, de host van de avond of aan de bar. Wie koudwatervrees heeft en eerst even wil afwachten kan zich spontaan inschrijven tijdens de avond. Alle vormen van kunst op het podium zijn welkom, er zijn gitaren, drums, micro’s en een DJ-setup ter plaatse. Even inchecken bij de geluidstechnieker en je kan je ding doen. De avond eindigt meestal in een “cypher”, een jamsessie van rappers, en loopt vaak over in een muzikale jamsessie.

Het open podium is ook een ideaal netwerkevent, zo stelt frequente deelneemster Danaë Liviau: “Er komen veel mensen kijken. Het is de ideale plek om veel connecties leggen. Veel artiesten komen niet optreden, maar komen gewoon kijken. Ik speel nu zelf bijvoorbeeld ook in een band omdat er een artiest was die nog een pianiste zocht.”

Foto door Freddy Delagaye

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.