Home > Morgen ‘Er was eens een tijd’-jubileumconcert n.a.v. 25 jaar Palliatieve Zorgeenheid in Brugge

Morgen ‘Er was eens een tijd’-jubileumconcert n.a.v. 25 jaar Palliatieve Zorgeenheid in Brugge

Geschreven op 26 januari 2019 om 18:31 door Mario De Wilde

Er was een tijd … Er kwam een tijd …

Er komt een tijd dat één ‘t gelaat moet wenden
Aan ‘t ander land vanwaar geen wederkeert
Hij zegge daar hoe goed wij elkaar kenden
Ik wed men laat zo’n liefde ongedeerd
En op een dag volgen we weer dezelfde vlinder
Plukken we weer de blaadjes van dezelfde bloem
Als jij bij mij bent dan vrees ik ‘t einde minder
Het is zo goed dat ik je voornaam noem

naar Miel Cools

Niettegenstaande van alle tijden en van alle culturen, is het sterven ons vaak zo onbekend. In onze moderne, Westerse samenleving is het nog vaak een taboe. We staan er zelden bij stil tot het plots in ons leven opduikt en ons verplicht tot stilstaan. Dan worden we overspoeld door onbegrip, kwaadheid, angst, verdriet, … Het overlijden van een geliefde heeft ontegensprekelijk een grote impact op het leven van de nabestaanden.
Als dit sterven voorafgegaan wordt door ziekte en zorg dan is meegaan in dit laatste stukje leven vaak ook meegaan in een onbekende wereld. Het is voor de zieke en de nabestaanden een traject van toenemende fysieke afhankelijkheid en ondergaan, van loslaten in al z’n aspecten. Het is een emotioneel traject van verdriet en ontreddering, van verzet en vechten, van hoop en wanhoop. Van er zijn, ook al is het aan de zijlijn, tot in de laatste uren. Palliatief zorgverleners mogen regelmatig getuige zijn van de intimiteit van dit wonder van graag zien. Ze proberen te ondersteunen, te luisteren, te helpen loslaten, te helpen het leven afronden in waardigheid. Dit alles binnen een sfeer van warmte en huiselijkheid eigen aan de palliatieve zorgeenheid “De Vlinder”, nu 25 jaar jong.

Deze eenheid werd opgestart in 1993 dankzij de doorgedreven inzet van vele pioniers binnen de gezondheidszorg en binnen het beleid. Door volharding, gedrevenheid en inspiratie kreeg dit initiatief stilaan vorm en groeide het uit tot een volwaardige afdeling. Het is een pluralistische eenheid, met respect voor elke ideologische, filosofische of religieuze overtuiging en voor iedere opvatting over gelijk welke vorm van medisch begeleid sterven. De zorg is gestoeld op een interdisciplinaire samenwerking waarbij de vrijwilligers een specifieke plaats innemen. Ondertussen is “De Vlinder” niet meer weg te denken binnen het huidige aanbod van de gezondheidszorg in de Brugse regio.
Enkele mijlpalen in de korte geschiedenis van de éénheid :
De start in 1993 onder het dak van het WZC Minnewater.
De wet op de euthanasie in 2002 die er enerzijds voor zorgde dat euthanasie een plaats kreeg binnen de palliatieve zorg maar anderzijds ook voor heel wat beroering zorgde bij de palliatief zorgverleners.
De verhuis in 2009 naar de huidige locatie binnen de campus SFX waarbij terzelfdertijd de éénheid eindelijk officieel een naam kreeg: “De Vlinder”.

En ook nu loopt de geschiedenis verder. De pioniers verdwijnen stilaan uit het werkveld. Een nieuwe generatie gezondheidswerkers, met eigen accenten, dient zich aan. Maar niet alleen de gezondheidszorg evolueert pijlsnel, ook de maatschappij is in volle omwenteling. Denken we ondermeer aan het toenemende multiculturalisme, de toenemende digitalisering, de besparingen, … Ook palliatieve zorg ontsnapt niet aan deze veranderingen maar blijft ondanks alles een basiszorg, een liefdevolle zorg waar ruimte en tijd de draad zijn van de verbintenis zowel in het heden als in de toekomst. Met dit jubileumconcert willen we dit feestjaar afsluiten en centraal plaatsen waar “De Vlinder” al 25 jaar voor staat, namelijk plaats en ruimte geven aan de stervende en zijn naasten en terzelfdertijd sterven en dood onder de aandacht brengen.

Dit concert gaat door op zondag 27 januari 2019 om 16u in de Ryelandtzaal, Achiel Van Ackerplein 3 te Brugge.
De muziek wordt gebracht door Els Arnout (sopraan), Jeroen Hillewaere (trompet), Sidney Deleye (doedelzak) en Jean-Pierre Hautekiet (orgel, piano). Ignace Goethals zorgt voor de presentatie en een vleugje poëzie.
Kaarten (12€) zijn verkrijgbaar per mail: 25jaarPZE@azsintjan.be
of bij de medewerkers van de PZE “De Vlinder”.

Alle verdere informatie bij
Jean-Pierre Hautekiet, adjunct stadsbeiaardier Brugge
0497-450506

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.