Home > Mintus en Howest werken structureel samen voor werkplekleren

Mintus en Howest werken structureel samen voor werkplekleren

Geschreven op 17 februari 2020 om 14:13 door Mario De Wilde

Welzijnsvereniging Mintus en Howest werken sinds dit academiejaar structureel samen om studenten Orthopedagogische begeleiding aan een geschikte stageplek te helpen. Binnen die opleiding is werkplekleren bijzonder belangrijk. Sinds 1 september 2019 bieden hogescholen in Vlaanderen nieuwe graduaatsopleidingen aan, de vroegere “HBO 5-opleidingen”. Binnen het leerprogramma wordt een derde van de studietijd gereserveerd voor werkplekleren. Na een traject van twee jaar zijn de afgestudeerden klaar voor de arbeidsmarkt. Werkplekleren heeft ook een centrale plaats in de nieuwe graduaatsopleiding Orthopedagogische begeleiding, die de hogeschool Howest sinds september vorig jaar organiseert op haar campus in Brugge. Studenten kunnen zich bekwamen in onderwijs en kinderopvang, zorg voor mensen met een beperking, integrale jeugdhulp, geestelijke gezondheidszorg of ouderenzorg.

Naast de theoretische en praktijkgerichte opleiding worden deze studenten letterlijk uitgestuurd naar de werkplek, waar ze hun verworven kennis meteen in de praktijk kunnen brengen. Om het rendement van dat werkplekleren te verzilveren, is het belangrijk dat het jonge talent aan de slag kan op een kwalitatieve stageplaats. “Aangezien Mintus, een welzijnsvereniging van OCMW Brugge, actief is in alle sectoren die in de graduaatsopleiding Orthopedagogische begeleiding worden aangeboden, is het logisch dat zij Howest en haar studenten structureel de hand reikt”, zegt Pablo Annys, schepen en voorzitter van Mintus.
Het vak leren van zorgprofessionals
Voor deze opleiding biedt Mintus sinds dit academiejaar stageplaatsen op maat aan en wordt het werkplekleren maximaal mogelijk gemaakt. Studenten kunnen een inleefstage doen die hen in contact brengt met de verschillende doelgroepen via de kinderopvanginitiatieven, centra voor dagverzorging en woonzorgcentra van Mintus. In september 2019 zijn in Howest 140 studenten gestart met de opleiding Orthopedagogische begeleiding. Vijftien van hen zijn intussen bezig met hun stage bij Mintus. De opleiding is trouwens modulair opgevat: wie wil kan halverwege het academiejaar, in februari, nog instappen. Howest verwacht daardoor deze maand nog 35 bijkomende studenten, van wie er 8 stage zullen lopen bij Mintus.

“Deze nieuwe, ambitieuze samenwerking tussen Howest en Mintus is een win-winsituatie voor alle betrokken partijen”, benadrukt Pablo Annys. “We leggen de link met een lokale afzetmarkt, waardoor studenten snel en doeltreffend worden ondergedompeld in een werkomgeving. We zorgen ervoor dat ze het vak leren van echte professionals.” Bovendien helpt deze samenwerking het sollicitantenbestand bij Mintus en de andere welzijnsverenigingen van OCMW Brugge uit te breiden. Goed personeel aanwerven is niet evident, want de zorgsector kampt al jaren met krapte. “De nieuwe structurele link tussen Howest en Mintus/OCMW Brugge moet die ‘war for talent’ helpen terugdringen”, besluit Pablo Annys.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.