Home > Minister Crevits legde de eerste steen Flanders Make in Kortrijk

Minister Crevits legde de eerste steen Flanders Make in Kortrijk

Geschreven op 10 juli 2021 om 17:43 door Mario De Wilde

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits heeft vandaag in Kortrijk symbolisch de eerste steen gelegd van een derde centrum voor toptechnologisch onderzoek. In het nieuwe gebouw zullen vanaf volgend najaar de nieuwste industrie 4.0 technologieën en productiewerkwijzen uitgetest worden. Ondernemingen zullen er ontdekken hoe ze op een laagdrempelige manier optimaal kunnen investeren in hun eigen productieomgeving voor de toekomst. Bedrijven uit alle sectoren in de industrie kunnen er inspiratie opdoen voor de noodzakelijke digitalisering van hun productieprocessen. Dat is belangrijk voor een duurzame productie, voor werkbaar werk voor de werknemers en voor de welvaart in ons land.

Productiebedrijven kunnen er niet meer om heen: hun klanten verwachten steeds meer producten op maat, snel geleverd en liefst zonder extra kosten. Wie erin slaagt om hierop in te spelen is de concurrentie meteen een stevige stap voor. Flanders Make helpt bedrijven om de noodzakelijke omschakeling naar slimme, digitale fabrieken voor de toekomst te realiseren, waarin de medewerkers een sleutelrol blijven spelen. Dankzij nieuwe technologieën wordt het werk voor heel wat werknemers boeiender en ook gemakkelijker.

“Met dit co-creatiecentrum in Kortrijk versterkt Flanders Make opnieuw zijn toonaangevende rol in de transformatie naar een competitieve, innovatie gedreven en duurzame industrie in Vlaanderen. Bedrijven die productiesystemen, machines, subsystemen of processoftware ontwikkelen, krijgen hier de kans om in reële omstandigheden de nieuwste productietechnologieën en productieprocessen uit te testen. Zo kunnen ze toekomstgericht blijven investeren in uiterst competitieve fabrieken in eigen regio. Hiermee sluit Vlaanderen op het vlak van industrie 4.0 onderzoeksinfrastructuur aan bij de topregio’s in Europa.”, zegt Urbain Vandeurzen, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Flanders Make.

Bedrijven kunnen in de huidige vestiging van Flanders Make in Kortrijk nu al terecht voor advies en testen voor hun industrie 4.0 productie. De bestaande testinfrastructuur wordt volgend jaar overgebracht naar de nieuwe vestiging.

“Hier krijgen we de ruimte om verder uit te breiden en de bedrijven zo steeds van de state of the art in duurzame productie te laten proeven. De focus ligt daarbij op digital twins, slimme robotisering en automatisering. De operator blijft een centrale rol spelen, en krijgt de nodige ondersteuning om werkbaar werk te garanderen. Machinebouwers en hun toeleveranciers kunnen hier direct mee aan de slag. En we kunnen alle innovaties ook perfect vertalen naar vele andere sectoren.”, zegt Dirk Torfs, CEO van Flanders Make.

Projectontwikkelaars Kristof Vanfleteren, CEO ION en Dominique Valcke, CEO Stadsbader geven aan: “Voor ons is R&D altijd een belangrijke pijler geweest, omdat we er het belang van

inzien op lange termijn. Ook qua technieken en architectuur is dit project voor ons een absolute referentie. We zijn dan ook fier dat we dit project mee mogen realiseren.”

11 miljoen extra voor Flanders Make

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits: “De komst van dit gloednieuwe centrum voor Flanders Make in Kortrijk heeft een groot belang. De nieuwe vestiging wordt een paradepaardje. Onze bedrijven nemen samen met heel veel partners het voortouw in innovatie, onderzoek en ontwikkeling en in duurzaamheid. De coronacrisis zorgt intussen voor belangrijke keuzes en vernieuwingen. De helft van de West-Vlaamse bedrijven heeft er de voorbije periode voor gekozen om nieuwe producten te maken en een derde zocht nieuwe afzetmarkten. Flanders Make staat klaar om ruim 11.000 bedrijven en honderdduizenden werknemers bij te staan in de vernieuwingsprocessen. Vandaag kan ik bovendien bekend maken dat we 11 miljoen euro extra steun geven aan Flanders Make. De middelen zijn bedoeld voor een nieuw project om de digitalisering en automatisering in onze maakbedrijven verder te versterken.”

Met die 11 miljoen extra middelen kunnen 6 industriële innovatieleiders (Van de Wiele, Picanol, Atlas Copco, CNH, Crops, Sabca samen met een consortium van technologie ontwikkelaars en toeleveranciers uit Vlaanderen en Europa) onze maakindustrie verder vernieuwen en verduurzamen. De bedrijfswereld doet zelf ook een inbreng van 53 miljoen euro.

Deze investering zal de digitalisatie van de Vlaamse en Europese industrie een boost geven. Dit zal leiden tot een verhoging van de competitiviteit van onze maakbedrijven uit zeer diverse sectoren (machinebouw, agro-food, automotive, farma, chemie, elektronische componenten, etc.). Minstens even belangrijk is dat ook de vaak kleine technologieleveranciers die nauw betrokken worden bij de ontwikkeling van een aantal pilootlijnen, hun technologie en competentie verder kunnen uitbouwen, zodat ook zij hun marktpositie kunnen versterken. Naast een verhoogde competitiviteit van onze maakindustrie zal dit project ook in grote mate bijdragen aan de Europese Green Deal. Tenslotte mikt het project op het versterken van het digitale menselijke talent en het vestigen van een digitale cultuur in bedrijven.

Vlaamse bedrijven houden goed stand

De weerbaarheid van de bedrijven in Vlaanderen was tijdens de coronacrisis groot. De omzet daalde wel met een vijfde, de tewerkstelling daalde met maar 2 procent. De helft van de bedrijven heeft voor nieuwe businessmodellen gekozen. Heel veel bedrijven hebben snel geschakeld naar nieuwe klanten en markten en aanpassingen van de werkorganisatie. Drie kwart van de bedrijven geeft aan meer aandacht te besteden aan digitalisering van producten en het versnellen van processen. De helft van de bedrijven zegt ook tijdens het covid jaar hun investeringsritme en -budget te behouden. Er is aandacht voor nieuwe technologieën en aandacht voor bij- en herscholing. Flanders Make staat als partner klaar om de nodige omschakelingen en vernieuwingen te begeleiden.

De nieuwe vestiging in Kortrijk zal klaar zijn in september 2022. Flanders Make is eigenaar van de grond en zal het gebouw gedurende 27 jaar via een erfpachtformule huren van het projectvennootschap Stadion (Stadsbader en Ion) dat voor de bouw instaat. Dit wordt, met een omvang van 6000 m², meteen het grootste co-creatiecentrum van Flanders Make, dat ook vestigingen in Leuven, Lommel en Sint-Truiden heeft en core labo’s bij alle Vlaamse universiteiten.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.