Home > Minder diefstallen en inbraken in Oostende. Sluikstorten zit wel in de lift

Minder diefstallen en inbraken in Oostende. Sluikstorten zit wel in de lift

Geschreven op 4 oktober 2022 om 10:28 door Mario De Wilde

Het stadsbestuur van Oostende en de Politie Oostende verzamelen jaarlijks cijfermateriaal rond criminaliteit en handhaving in Oostende. De jaarcijfers 2021 zijn beschikbaar met meer overtredingen dan de vorige jaren op vlak van sluikstorten, huisvuil, afvalkorven en bepaalde parkeerovertredingen. Beiden stellen cijfermateriaal op vlak van criminaliteit en handhaving in Oostende beschikbaar. De jaarcijfers 2021 met een vergelijking tot 2017 zijn beschikbaar.

Extra inzet op controles en handhaving in 2021
Zoals in de vorige rapporten, is er ook in dit rapport een ‘toelichting bij de cijfers’ opgenomen. De invloed van de corona­crisis is voelbaar in de cijfers voor 2020 maar de situatie normaliseerde stilaan in 2021. Er kon opnieuw prioriteit gegeven worden aan handhaving dus zette de stad in op extra controles en kwamen er 5 extra vaststellers in dienst. Dat zie je in de cijfers. Vooral bij sluikstorten, huisvuil en afvalkorven en bij diverse parkeerovertredingen (geen parkeerschijf, stilstaan en parkeren) zijn de jaarcijfers 2021 zelfs hoger dan in 2019.

Woninginbraak en (fiets)diefstal
In 2020 waren de cijfers voor woninginbraak en diefstal opvallend lager dan in 2018 en 2019. Het publieke leven was beperkt en de criminaliteit verschoof van private (leef)omgeving naar online. In 2021 normaliseerde de toestand zich.

Er is een daling van het aantal fietsdiefstallen maar de waarde van de gestolen fietsen neemt wel toe. Elektrische fietsen komen meer voor en dat zie je in de cijfers. Het afschrikeffect van de lokfietsen en de aanwezigheid van camera’s zorgen wellicht mee voor de dalende tendens. Ook nationaal dalen de cijfers.

Verdovende middelen en zakkenrollerij
Door corona werden er in de zomer van 2020 geen festivals en andere grote evenementen georganiseerd. Ook in de zomer van 2021 was dit zeer beperkt. Hierdoor was er tijdens evenementen geen nood aan gerichte controles op verdovende middelen. Ook de cijfers voor zakkenrollerij dalen, zoals in alle centrumsteden. Een verklaring voor de daling in Oostende kan ook de aanwezigheid van de strandpolitie zijn op het strand en de Zeedijk. Mogelijk had dit een afschrikkend effect.

Vreemdelingenwetgeving
Ten opzichte van 2020 zijn er 41% minder overtredingen op de vreemdelingenwetgeving vastgesteld. Mogelijke verklaringen: door corona was er minder migratie en mochten mensen zonder wettelijke verblijfplaats in België – nadat ze opgepakt waren – niet meer worden opgesloten (richtlijnen parket), waardoor het ook niet aangewezen was om PV’s op te stellen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.