Home > Milcobel (Moorslede en Brugge), WZC De Ruysschaert (Marke) en VLIZ (Oostende) duurzaam naar het werk dankzij de testkaravaan

Milcobel (Moorslede en Brugge), WZC De Ruysschaert (Marke) en VLIZ (Oostende) duurzaam naar het werk dankzij de testkaravaan

Geschreven op 3 september 2019 door Mario De Wilde

Vanaf nu donderdag 5 tot en met vrijdag 20 september is ‘De testkaravaan komt er aan!’ te gast bij zuivelcoöperatie Milcobel in Moorslede en Brugge, woonzorgcentrum De Ruysschaert in Marke en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) in Oostende. In totaal schreven 135 personeelsleden zich in voor de campagne: 76 personeelsleden van Milcobel, 41 personeelsleden van WZC De Ruysschaert en 18 personeelsleden van het VLIZ.

‘Test het uit’-principe
Het uitgangspunt van ‘De testkaravaan komt er aan!’ is het ‘test het uit’-principe: de Provincie stelt per campagneperiode gratis een vloot van 86 duurzame vervoermiddelen ter beschikking voor de werknemers. Naast 65 elektrische fietsen en 8 speed pedelecs kunnen ze bakfietsen, vouwfietsen, fietskarren, enz. uittesten. Ook bus- en treinpassen, Blue bikes en carpoolmogelijkheden behoren tot het aanbod. De testperiode per bedrijf bedraagt twee weken.

18 bedrijven nemen deel in 2019
Dit jaar nemen zo’n 5.500 werknemers uit 18 West-Vlaamse bedrijven deel aan ‘De testkaravaan komt er aan!’, onder andere McBride uit Ieper, Novy uit Kuurne, Page Electronica uit Poperinge, Vandewiele uit Kortrijk, Tordale uit Torhout, REVA Spermalie en College of Europe uit Brugge, HVZ Fluvia uit Kortrijk, Politiezone Tielt en de gemeentebesturen van Brugge, Poperinge, Kuurne, Wingene, Gistel en Langemark-Poelkapelle.

Wedstrijd voor personeel dat duurzaam naar het werk komt
Ook personeelsleden die reeds duurzaam naar het werk komen en geen vervoermiddel willen testen, kunnen zich registreren voor deze campagne. Zij maken immers ook kans op een prijs uit de prijzenpot, met als hoofdprijs een elektrische fiets of een bon van een sportwinkel per deelnemend bedrijf.

Feestelijke afsluiter op vrijdag 20 en maandag 23 september
Op vrijdag 20 september om 13.30 uur is er de prijsuitreiking van de campagne bij het woonzorgcentrum De Ruysschaert, Kloosterstraat 25 in Marke.
Op maandag 23 september om 13 uur is er de prijsuitreiking bij Milcobel (site Kaasimport Jan Dupont) in de Lieven Bauwensstraat 9 in Brugge. Tot slot sluit de campagne die dag om 15 uur feestelijk af met de prijsuitreiking bij het Vlaams Instituut voor de Zee in de Wandelaarkaai 7 in Oostende.

Campagne ‘De testkaravaan komt er aan!’
2019 is reeds het zesde jaar van de provinciale campagne. Van 2014 tot en met 2018 deed de campagne 101 bedrijven aan. Van begin 2014 tot en met eind 2018 legden 6.771 deelnemers 1.697.844 duurzame kilometers af en bespaarden ze 223 ton CO2. Uit een bevragingsronde bij de deelnemende bedrijven blijkt dat ongeveer 40% van de respondenten voortaan een duurzaam vervoermiddel gebruikt voor zijn/haar woon-werkverkeer. Bijna 58 % doet dit vooral met de elektrische fiets. De Provincie is de eerste organisatie die een dergelijke woon-werkcampagne aan bedrijven aanbood. Ze speelt daarmee in op de vraag van bedrijven om nieuwe mobiliteitsvormen te kunnen uittesten.

‘De testkaravaan komt naar jouw gemeente!’
Ter uitbreiding van de campagne trekt de Testkaravaan ook naar de gemeenten.
In 2017 namen de stad Veurne en de gemeenten Kortemark en Vleteren deel. Ze overtuigden toen 172 personen om een van de fietsen te testen.
In 2018 waren Houthulst, Blankenberge, Diksmuide, Lichtervelde, Lo-Reninge en Koksijde aan de beurt. 249 inwoners hebben toen een van de fietsen getest. In 2019 biedt het project de inwoners van Kuurne, Izegem, Lendelede, Zedelgem, Wingene en Langemark-Poelkapelle de kans om gedurende twee weken gratis een fiets uit de vloot te testen en zo de voordelen ervan te ontdekken.

www.testkaravaan.be 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.