Middelkerke, Westende en Lombardsijde herdenken bevrijding met tentoonstelling, film en grootse apotheose
In september 1944 werd Middelkerke, Westende en Lombardsijde door de Engelsen en Canadezen bevrijd. Het gemeentebestuur van Middelkerke herdenkt de bevrijding met een tentoonstelling, een dagelijkse vertoning van een filmmontage met de laatste getuigen en een bevrijdingsfeest op zondag 8 september in Westende-dorp. In zaal De Kilt op de hoek van de Westendelaan met de Essex-Scottishlaan loopt van morgen vrijdag 30 augustus tot en met zondag 15 september de expo ‘Westende Bevrijd 1944-2019’ . Je vindt er foto’s, voorwerpen en uniformen rond de bevrijding uit de rijke collectie van Westendenaar Kristof Jacobs.
Het tijdstip van de tentoonstelling is niet zo maar gekozen want Westende en Lombardsijde werden 75 jaar geleden tijdens de tweede wereldoorlog bevrijd door de Canadese troepen van het Essex Scottishregiment. In deelgemeente Middelkerke trokken de Duitsers zich zonder meer terug en reden op vrijdag 8 september 1944 Canadese soldaten het dorp binnen, troepen van het 12e regiment Manitoba Dragoons. Maar in Westende boden de Duitsers nog hevig weerstand vanuit steunpunt Seydlitz, in de duinen bij de Calidris, tot ze zich ook overgaven op dinsdag 12 september 1944. Bij die laatste schermutselingen vielen twee Canadese doden, bij de Duitse troepen waren er 16 doden en werden er 316 krijgsgevangen gemaakt.
Naast de tentoonstelling in De Kilt staat er op het marktplein een bioscoop. Op het marktplein staat nog tot 15 september een minibioscoop. Daar kan je dagelijks een montage bekijken met de laatste getuigen die vertellen over de aankomst van de bevrijders, de volksvreugde, de feesten, vriendschappen en flirts, maar ook over de grimmige sfeer van afrekeningen met ‘zwarten’, mensen verdacht van Duitse sympathieën – soms ten onrechte. Na de Canadezen kwamen de Engelsen om de streek te besturen, te ontmijnen en te bevoorraden. Daarover zijn de meningen soms ronduit negatief, omdat de Engelsen “niet deelden” met de lokale bevolking. De apotheose van de herdenkingen wordt het bevrijdingsfeest Op zondag 8 september start om 16 uur een bevrijdingsfeest met een stoet, een plechtigheid aan het oorlogsmonument en een volksfeest op het marktplein. Ook toen de oorlog voorbij was, werden de Canadezen op 10 juni 1945 opnieuw feestelijk onthaald met een huldebetoon en een indrukwekkende ‘bevrijdingsstoet’. De tentoonstelling loopt vanaf vrijdag 30 augustus tot en met zondag 15 september en is open op woensdag, zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur.