Home > MHI Vestas breidt uit in Oostende en wordt grootste werkgever in de offshore windsector van Haven Oostende

MHI Vestas breidt uit in Oostende en wordt grootste werkgever in de offshore windsector van Haven Oostende

Geschreven op 11 januari 2019 om 21:00 door Mario De Wilde

MHI Vestas, de Deense fabrikant van windturbines die sinds 2013 gevestigd is in Haven Oostende, opent vandaag in aanwezigheid van de Deense ambassadeur Karsten Vagn Nielsen, de kersverse burgemeester Bart Tommelein en havenschepen Charlotte Verkeyn een nieuwe vleugel. “Omdat wij tegen 2020 maar liefst 244 windturbines op zee vanuit Haven Oostende gaan onderhouden, waren wij dringend aan uitbreiding toe. Deze nieuwe vleugel biedt plaats voor onze nieuwe medewerkers. Ondertussen is de kaap van 100 jobs overschreden in onze Belgische vestiging,” zegt Aart Bark, regionaal directeur MHI Vestas België.

Blauwe energie
MHI Vestas is een gevestigde waarde in de offshore wind industrie van Haven Oostende. De turbines van MHI Vestas staan op elk Belgisch windpark dat door Parkwind uitgebaat wordt: Northwind (72 turbines), Belwind (55 turbines) en Nobelwind (50 turbines). Op het Norther windpark komen 44 windturbines en in 2019 is Northwester II gepland, er komen dan nog 23 turbines van maar liefst 9,5 MW bij. MHI Vestas zal tegen 2020 vanuit Haven Oostende 244 windturbines van verschillende productiecapaciteiten monitoren en onderhouden.
Burgemeester Bart Tommelein: “Oostende is dé locatie voor alles wat met ‘Blue energy’ te maken heeft. Van de installatie en het onderhoud van de windmolenparken tot wetenschappelijk onderzoek en commercialisering van nieuwe technieken. Vandaag zetten we opnieuw een stap in de verdere uitbouw van onze stad als centrum voor hernieuwbare energie. Dat is niet alleen goed nieuws voor de economie in en rond Oostende, maar zo dragen we als stad ook samen met de bedrijven bij aan het behalen van onze klimaatdoelstellingen.”
Uitbreiding gebouw
Haven Oostende heeft de volledige investering van € 2 mio voor haar rekening genomen. Het totale gebouw herbergt 1300 m² kantoorruimte en 1000 m² kantoren. De architect van dit gebouw en van het verkeersafwikkelingsplan is MOP Urban Design. De studies werden uitgevoerd door COBE (stabiliteit) en Istema (technieken). De hoofdaannemer is Alheembouw uit Oostnieuwkerke met als belangrijkste onderaannemers: Van Vooren (elektriciteit) en SPIE (HVAC).
“We werken proactief mee aan de uitbreiding van de offshore wind business in onze haven. Door tijdig de noden van de markt te detecteren, kunnen we investeren in de nodige infrastructuur zodat de aanwezige spelers kunnen uitbreiden en nieuwe bedrijven worden aangetrokken. Dit vertaalt zich in vaste jobs, en zo wordt de offshore wind sector nog sterker verweven in de regio, “ zegt Dirk Declerck, ceo Haven Oostende.
Schepen en ligplaatsen
Meer mensen, meer gebouwen, dat brengt ook meer schepen met zich mee. In december 2017 werd al een gloednieuw hotelschip in gebruik genomen. De Esvagt Mercator heeft Haven Oostende als thuisbasis en wordt bemand door 36 offshore techniekers die telkens twee weken op zee blijven. In de nabije toekomst zullen meer van dergelijke service schepen vanuit Oostende ingezet worden.
Naast de hotelschepen zijn er ook de crew transfer vessels (ctv’s) die de technici naar zee brengen. In 2013 startte MHI Vestas met 1 ctv. Ondertussen zijn er 2 ctv’s permanent actief. In de zomermaanden loopt dit op naar 5 ctv’s die technici naar de windparken brengen. Haven Oostende investeerde alvast in nieuwe ligplaatsen voor deze schepen.
MHI Vestas
MHI Vestas Offshore is een joint venture tussen Vestas Wind Systems (50%) en Mitsubishi Heavy Industries* (50%). De focus van het bedrijf is het ontwerp, de productie, de installatie en dienstverlening van windturbines voor de offshore wind industrie.
Haven Oostende
Haven Oostende zet in op continuïteit, groei en tewerkstelling binnen vijf pijlers: Blauwe Economie, Bulk & Project Cargo, Cruises & Ferries, Circulaire Industrie en de Visserijsector. Deze sectoren worden verder uitgebouwd op basis van twee fundamenten: prioriteitsstelling van veiligheid, gezondheid en milieu en als tweede het ondersteunen van innovatie en ontwikkeling.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.