Home > Met deze foto won Torhoutenaar Guy Brinckman Bewogen Fotografen 2023-prijs

Met deze foto won Torhoutenaar Guy Brinckman Bewogen Fotografen 2023-prijs

Geschreven op 8 december 2023 om 07:34 door Mario De Wilde

Met een innemende foto van een wegarbeider die zijn middaglunch verorbert, won Guy Brinckman uit Torhout gisteren de Bewogen Fotografen wedstrijd 2023 over het thema ‘schafttijd’. De jury roemde zowel de technische perfectie als de eerlijkheid die de foto uitstraalt. Het beeld verplicht de kijker om stil te staan bij de vele verhalen in onze samenleving die vaak onzichtbaar worden gemaakt door vooroordelen over mensen van een andere afkomst.

‘Verstilde momenten: Petru’s werkpauze’ is de titel die Guy Brinckman aan zijn foto gaf. Over het maken van dit beeld en de betekenis daarvan vertelt hij dit:

Guy Brinckman: “Ik had al eerder geoefend op het fotograferen van collega’s in de zorg, zoekend naar interessante keuzes in objectief, compositie en positie, en mezelf beschouwend als kijkend met kinderogen, in een oefening om zonder vooroordelen en terughoudendheid de waarheid vast te leggen. Daarvoor moest ik wel buiten mijn comfortzone treden en mijn eigen denkbeelden confronteren met het onbekende. Zo kwam ik tot de overtuiging dat ik met straatwerkers in contact moest komen, dus trok ik mijn stoute schoenen aan en vertrok. Ik vond Petru tijdens zijn lunchpauze. Hij kijkt omhoog, mogelijks dromend over zijn thuisland of een hoopvolle toekomst. Schafttijd is het zeldzame, afgebakende moment dat ons toelaat op deze manier even tot jezelf te komen, al kan dat ook in dialoog met collega’s. En met Petru vond ik ook het besef dat onze samenleving grotendeels afhankelijk is van de inzet en vaardigheden van mensen zoals hem en zijn werkmakkers. Zij bouwen onze steden en gemeenten, bouwen letterlijk de fundamenten waarop we staan, maar krijgen ze daar ook wel rechtmatige waardering voor? Erkennen we hun expertise wel voldoende? Of wordt hun aanwezigheid enkel bepaald door economische motieven? De kennismaking was inderdaad een oefening in het bewust worden van je vooroordelen. Het herinnert me eraan dat we verder moeten kijken dan oppervlakkige percepties en tevens erkennen dat elke individuele bijdrage waardevol is. We moeten de menselijkheid in elkaar blijven opzoeken, erkennen en waarderen, ongeacht afkomst of beroep.”

De jury

De drie juryleden raakten het snel eens over de winnende foto.

Jurylid Erwin Madereel: “Het is een technisch sterk beeld van een wegenwerker die geniet van de lunchpauze, op het juiste moment genomen.”

Jurylid Ans Brys: “Het was ook een eerlijk en oprecht portret, wat het geheel ook kracht geeft. De blik, de houding, het verstillen, en zelfs alle rommel op de achtergrond: het klopt. Dit doodnormale moment van een lunch in een werfcontainer wordt hier iets poëtisch en kwetsbaar.”

Jurylid Wouter Van Springel: “Ik kreeg het gevoel dat er een connectie was tussen geportretteerde en fotograaf, wat met zwart-wit extra opvalt.”

Rauw

Met deze foto won Guy Brinckman de hoofdprijs van 250 euro van de Bewogen Fotografen wedstrijd 2023. De prijsuitreiking vond plaats op zaterdag 2 december 2023 tijdens de Dag van de Sociale Fotografie in Antwerpen. De winnende foto kreeg ook een ereplaatsje in RAUW 2023, het 140 pagina’s dikke jaarmagazine over sociale fotografie, dat voor 12,50 euro te koop is in krantenwinkels en Standaard Boekhandels en op www.linxplus.be. (Bekijk hier een preview van RAUW 2023: https://linxplus.be/koop/rauw-2023/).

Bewogen Fotografen

Bewogen Fotografen is een jaarlijkse fotowedstrijd van de sociaal-culturele vereniging Linx+, die een forum wil bieden aan sociaal bewogen fotografie.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.