Home > Met dank aan masterplan. Inwoners van Passendale weten hoe hun dorp er straks gaat uitzien

Met dank aan masterplan. Inwoners van Passendale weten hoe hun dorp er straks gaat uitzien

Geschreven op 21 maart 2023 om 07:12 door Mario De Wilde

Het gemeentebestuur van Zonnebeke bouwt dit jaar samen met haar inwoners aan een verbindend Passendale. Via de opmaak van een masterplan worden er gerichte acties vastgelegd met het oog op de toekomst van het dorp. Passendale is een bijzonder dorp. Het ligt op een heuvel omgeven door een prachtig landschap. De omgeving oogt rustig maar toont nog steeds sporen van het zware oorlogsverleden. De huidige samenstelling van het dorp, diverse verenigingen én een mix van zowel de jongste als de oudste inwoners uit Groot-Zonnebeke, zorgt dat het er voor iedereen aangenaam wonen is.

Realisatie van het project in één jaar

Om de levenskwaliteit in Passendale echter nog naar een hoger niveau te tillen, wil de gemeente samen met die inwoners en verenigingen nadenken over de toekomst van het dorp. Het bestuur wil de sterktes van het dorp meer gaan inzetten en zoeken naar mogelijkheden om het lokale leven kwaliteitsvoller te maken, bijvoorbeeld “Hoe kunnen we het dorpsplein nieuw leven inblazen?” Dit denk- en participatieproces verloopt in drie fases van maart tot en met september. De eerste fase onderzoekt het DNA van Passendale: de geschiedenis, de ligging, de inwoners, de belangrijkste activiteiten, enzovoort. De tweede fase is een denk- en doe-tweedaagse die met de resultaten uit de eerste fase aan de slag gaat. In een laatste fase worden alle ideeën en voorstellen uitgewerkt tot een masterplan met concrete acties verbonden aan een timing.

Eigen inwoners aan zet

De gemeente laat zich voor deze uitdaging versterken door het onderzoeksteam Atelier Romain, Endeavour en Traject en kan rekenen op de steun van provincie West-Vlaanderen. Maar vooral bepalend voor het succes van deze oefening is de medewerking van de eigen mensen, de Passendalenaars. Op 15 maart werd de aftrap gegeven met het startmoment in PC de Craeye. Een 100tal inwoners kwamen luisteren en vertelden hoe het is om in Passendale te leven en te wonen. Op een grote maquette van het dorp plaatsten ze hun ‘Parel van Passendale’ en aan de verschillende werktafels (rond wonen, mobiliteit en ontmoeten) gingen ze in gesprek met het ontwerpteam. Het bestuur is alvast zeer tevreden met deze opkomst en kijkt uit naar een diepgaande samenwerking met haar inwoners tijdens het volledige traject. Zo komen we samen tot een verbindend Passendale!

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.