Home > Mémé Museum: Yper Museum en zes metekindjes, Otto, Pixie, Sem, Kasper, Lena en Nore, vieren feest

Mémé Museum: Yper Museum en zes metekindjes, Otto, Pixie, Sem, Kasper, Lena en Nore, vieren feest

Geschreven op 1 juli 2022 om 10:46 door Mario De Wilde

Otto, Pixie, Sem, Kasper, Lena en Nore worden rond deze tijd vier jaar oud, net als het Yper Museum. Bij hun geboorte – begin juli 2018 – sloten hun ouders een pact met het kersverse museum. Hun pasgeborenen kregen zowaar een museum als meter. Vandaag trakteert ‘métje Yper Museum’ met een verjaardagsfeestje. In ruil brengen de peuters een voorwerp mee dat belangrijk was voor hen het voorbije jaar. Mark Monballiu, papa van Pixie en Lena: “Dagdagelijkse voorwerpen uit de middeleeuwen kennen we nu nog amper. Misschien zijn de steunwieltjes van de fietsjes van mijn dochters later wél belangwekkend omdat ze via Mémé Museum worden bewaard. Ik vraag me af wat Pixie en Lena over 10, 15 jaar aan Mémé gaan schenken.”

Het opzet van Mémé Museum is niet ‘feestjes organiseren voor peuters’. Het Yper Museum wil hiermee ‘de collectie van de toekomst’ verzamelen. De tijd dat een conservator simpelweg kunstvoorwerpen bijéén brengt is voorbij. Het Yper Museum gaat verder en wil ook sporen van het leven in de Westhoek vandaag vasthouden én bewaren. Deze zes metekindjes bezorgen het museum dus jaarlijks, op de gezamenlijke verjaardag, één object dat voor hen belangrijk was in dat jaar van hun leven. In ruil verrast Mémé Museum hen met een origineel verjaardagscadeautje. Hun hele leven lang! Het project Mémé Museum is dus een duurzame en originele manier van hedendaagse collectiewerving. We bewaren op die manier tastbare sporen van wat het betekent om in de Westhoek op te groeien in de 21ste eeuw.

Conservator Yper Museum Els Veraverbeke: “De museumcollectie van het Yper Museum weerspiegelt de evolutie van de stad, de inwoners en de gasten die er komen, uit het verleden maar ook van vandaag en morgen. Maar hoe bepaal je wat uit het Ieper vandaag het erfgoed van morgen wordt? Met Mémé Museum doen we dit samen met het publiek en staan de jongste inwoners centraal. Hedendaags verzamelen met het publiek, het sluit helemaal aan bij het collectiebeleid en de museumwerking van het Yper Museum.”

Het verjaardagsfeestje vindt daarom dit jaar heel bewust plaats in het museumdepot. De collectiestukken die door de kindjes de voorbije jaren zijn binnengebracht, worden in dat depot op een uitstekende manier bewaard. Ouders en metekindjes zien er met eigen ogen dat hun band met het museum niet puur symbolisch is maar een onderdeel vormt van doordacht museumbeleid.

Charlotte Windels, mama van Nore De Kock: ‘Mémé Museum is eigenlijk heel bijzonder voor ons. Het is een fijne gedachte dat een voorwerp dat Nore nauw aan het hart ligt, als het ware erfgoed wordt. Het is daarom belangrijk dat we dit jaar in het museumdepot feestje houden. Zo kan Nore zelf zien waar haar spulletjes bewaard worden. Het helpt haar om het systeem, het idee erachter te snappen. Mémé is een deel van ons gezin. Wij sturen trouwens elk jaar een nieuwjaarsbrief naar het Yper Museum’.

“Vier jaar Yper Museum en vier jaar innovatief collectiebeleid. Het Yper Museum staat duidelijk garant voor ‘toekomstdenken’. Over 50 jaar zullen de voorwerpen die deze kindjes nu doneren een mooi beeld geven van 2022. Met Mémé Museum linken we ook jonge gezinnen aan onze museumwerking. Op die manier worden zij ambassadeurs van wat wij willen uitdragen. Gelukkige verjaardag Otto, Sem, Kasper, Nore, Lena, Pixie en Yper Museum”, aldus Schepen van musea, Dimitry Soenen

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.