Home > Meeuwenteam in Oostende is voor het vijfde jaar van start gegaan

Meeuwenteam in Oostende is voor het vijfde jaar van start gegaan

Geschreven op 19 maart 2024 om 10:58 door Mario De Wilde

Voor het vijfde jaar op rij staat het meeuwenteam van Oostende paraat voor eerste hulp bij meeuwenoverlast. Via een online formulier kan je vanaf deze week een aanvraag doen voor een tussenkomst van het meeuwenteam. Vanaf deze week kan je opnieuw een beroep doen op het Meeuwenteam als je een interventie nodig hebt bij overlast door broedende meeuwen in de stad. De experten kijken vervolgens voor een oplossing op maat onder de vorm van info, tips of een ingreep ter plaatse.

Zelf je dak op

Binnenkort beginnen de meeuwen in de stad terug aan het broedseizoen. In de maand maart zoeken ze elkaar alvast op om in paartjes te gaan zitten en zijn ze op de uitkijk naar een geschikte nestlocatie. Door jezelf te laten zien en indien mogelijk regelmatig je dak te betreden, zullen de meeuwen deze plek als ‘onveilig’ beschouwen en een andere plaats opzoeken. Tijdens de maand april kan je best ook de dakgoot vrijmaken en potentieel nestmateriaal zoals takjes, mos en bladeren wegnemen. Wees uiteraard voorzichtig als je zelf je dak betreedt.

Heb je al eerder broedende meeuwen te gast gehad en zie je ze toch liever niet op je dak? Probeer de gekende nestplaats dan ontoegankelijk te maken. Meeuwen zijn zeer honkvaste vogels en komen doorgaans terug op identiek dezelfde plaats broeden. Op platte daken kan je een geschikt net spannen waardoor de plek onbereikbaar wordt. De stad voorziet een subsidie voor het plaatsen van een meeuwenweringsnet. Meer info vind je op www.oostende.be/meeuwen. Een schuin dak vergt soms wat meer creativiteit. Ook audiovisuele middelen (bewegende voorwerpen of geluid) kunnen helpen, maar vereisen wat meer aandacht en onderhoud om te vermijden dat gewenning optreedt.

Enkele cijfertjes

In totaal waren er in 2023 949 interventies in Oostende. Er waren 312 meldingen in 2023 t.o.v. 340 meldingen in 2022. Er zijn 210 eieren weggenomen en 188 nepeiren geplaatst. In totaal werden er 40 nesten verwijderd. Er zijn ook veel nesten in kaart gebracht door het meeuwenteam, in totaal 1.062 nesten, waarvan 349 nesten van zilvermeeuwen, 635 nesten van kleine mantelmeeuwen en 78 nesten van een niet-gedetermineerde soort.

O-punt kreeg 87 meldingen over meeuwen (t.o.v. 107 in 2022). De meldingen in 2023 kwamen vooral uit het centrum, het Westerkwartier en Mariakerke – Nieuwe koers. In 2022 kwamen die uit de wijken Centrum, Vuurtorenwijk en Westerkwartier.

In geval van overlast

Ervaar je ondanks je eigen inspanningen toch nog hinder door deze gevleugelde kustacrobaten? Doe dan een beroep op het Meeuwenteam. Dien je aanvraag in via het formulier op www.oostende.be/meeuwen. Het Meeuwenteam zal jou contacteren om langs te komen, tips te geven of te zoeken naar oplossing op maat. Stad Oostende pleit ervoor voor om zoveel mogelijk te genieten van de aanwezigheid van de meeuwen als belangrijk onderdeel van onze unieke stadsbiodiversiteit. Meeuwen zijn immers onlosmakelijk verbonden met de kust.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.