Home > Meer dan duizend Brugse leerlingen ontdekten gevaren van dode hoek met VR brillen

Meer dan duizend Brugse leerlingen ontdekten gevaren van dode hoek met VR brillen

Geschreven op 13 maart 2024 om 06:42 door Mario De Wilde

Dodehoekongevallen blijven een aandachtspunt in het verkeer. Het stadsbestuur van Brugge organiseerde daarom gisteren in samenwerking met de VSV een infosessie. Tijdens deze sessie doken 1.003 Brugse leerlingen in de wereld van een vrachtwagenchauffeur via een interactieve workshop met VR brillen. Schepen van Preventie Mathijs Goderis legt uit: “Klassen uit het vijfde leerjaar kregen de mogelijkheid om zich in te schrijven voor een infosessie over de dode hoeken bij een vrachtwagen. Wij doen hiervoor een beroep op lesgevers van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Hun infosessie dompelt de leerlingen onder in de realiteit van wat een vrachtwagenchauffeur ziet – en vooral niet ziet – vanuit zijn cabine. Door de ogen van de chauffeur te kijken, ontdekken de leerlingen op een interactieve manier de risico’s van de dode hoeken en leren ze over veilige en onveilige plaatsen voor fietsers en voetgangers in de nabijheid van een vrachtwagen. Deze ervaring maakt hen bewust van de gevaren van de dode hoeken rond vrachtwagens.”

Burgemeester Dirk De fauw: “De infosessies worden in de verschillende regio’s (West (wijkcentrum Xaverianen), Centrum (Stadhuis), Noord (Politiehuis) en Oost (Gemeenschapshuis Sint-Kruis en ontmoetingscentrum Sparrenhof)) aangeboden zodat de scholen geen lange verplaatsingen moeten maken. 55 klassen schreven zich hiervoor in. Elke dag kunnen we zes klassen verwelkomen, die de infosessie kosteloos kunnen bijwonen, de kosten worden gedragen door Stad Brugge.”

Na afloop van de workshop gingen de leerlingen naar huis met drie belangrijke vuistregels voor veiligheid rondom vrachtwagens. Allereerst werd benadrukt dat ze nooit vlak voor of achter een vrachtwagen moeten lopen. Dit minimaliseert het risico om in dode hoeken terecht te komen, waar de chauffeur hen mogelijk niet kan zien. Ten tweede leerden ze om bij rechtsafslaande vrachtwagens rechts en ruim achter te blijven. Dit voorkomt potentieel gevaarlijke situaties waarbij de vrachtwagen mogelijk naar rechts zwenkt en onbedoeld iemand raakt. Als derde belangrijke regel werd aangegeven dat het cruciaal is om ervoor te zorgen dat de chauffeur hen ziet, omdat dit de kans vergroot dat de chauffeur ook hen opmerkt. Deze vuistregels zijn essentieel voor het veilig omgaan met vrachtwagens en helpen de leerlingen om bewustere en verantwoordelijkere keuzes te maken in het verkeer.

“Deze infosessies vormen een cruciaal onderdeel van ons tienpuntenactieplan veilige en kindvriendelijke schoolomgeving. Het is onze missie om van Brugge een stad te maken waar kinderen veilig en met vertrouwen de straat op kunnen. Als we met deze infosessies ook maar één ongeval kunnen vermijden, dan is dit de investering sowieso meer dan waard”, aldus schepen Mathijs Goderis.

1 reactie

René CORNELIS
Geschreven op 2024-03-15 21:37:27
Beste. Deze raadgevingen zijn niet enkel voor kinderen zeer belangrijk, maar ook voor volwassenen. Rond vrachtwagens moet je er altijd van uit gaan dat de chauffeur jou niet gezien heeft en bijgevolg moet je altijd jouw veiligheid op de eerste plaats zetten, zelfs boven de voorrang die een afslaande chauffeur jou moet verlenen. Let op: voorrang heb je nooit, hij moet jou verleend worden! En: Veilig verkeer begint BIJ JOU! Met beleefde groeten van een internationaal vrachtrijder op rust die 4 blinde hoekongevallen meemaakte.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.