Home > Meer dan 600.000 euro Vlaamse subsidies voor Park Knapen en het Marktplein in Zeebrugge

Meer dan 600.000 euro Vlaamse subsidies voor Park Knapen en het Marktplein in Zeebrugge

Geschreven op 19 januari 2023 om 08:12 door Mario De Wilde

Het stadsbestuur van Brugge ontvangt Vlaamse subsidies voor de projecten ‘Park Knapen’ en het ‘Marktplein van Zeebrugge’. De Vlaamse Regeren lanceerde een subsidieoproep voor projecten die het watersysteem van de kustduinen versterkt. “We ontharden meer dan 22.000 m² in Knapen en op het Marktplein,” vertelt Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem ambitieus. “Hiervoor ontvingen we subsidies van 611.149,25 euro”.
Blue Deal Vlaggenschipproject Duinencomplex
De Vlaamse Regering gaat via verschillende acties en projecten de strijd met waterschaarste en droogte aan. Via de Blue Deal worden projecten en acties die focussen op waterinfiltratie, het langer bovenstrooms vasthouden van water of zuiniger met water omgaan gesteund. Met het ‘Blue Deal Vlaggenschipproject Duinencomplex’ ondersteunt de Vlaamse Regering projecten die de watergerelateerde functies van de duinen op korte termijn versterkt. Dit gaat onder andere om het hergebruik van water, bijkomende infiltratie van water, ontharding of het tegengaan van verzilting. Het is de bedoeling dat deze projecten ten laatste tegen 31 december 2025 gerealiseerd zijn.  Brugge diende we de projecten ‘Park Knapen’ en ‘Marktplein van Zeebrugge’ in. Bij beide projecten zet men nu volop in op waterinfiltratie. Zo onthardt men in Park Knapen meer dan 20.000 m², voor het Marktplein in Zeebrugge is dat 2.000 m². Voor Park Knapen werd een subsidie van 500.000 euro toegekend, voor het Marktplein van Zeebrugge was dit 111.149,25 euro.
Zeebrugge: Park Knapen en Marktplein
Park Knapen krijgt stilaan vorm. In de zomer van 2022 werd een minipitch geplaatst in samenwerking met Club Brugge. Ook de bunkers werden beschilderd, waardoor het park al een stuk kleurrijker is. De bedoeling is om 20.000 m² te ontharden in dit 8 hectare grote park. In het najaar van 2023 staat het opstarten van de parkaanleg gepland.  De totale kostprijs voor het aanleggen van het park, renoveren van de gebouwen en slopen van gebouwen wordt (ruw) geraamd op €5.990.000 (incl. btw).

Het Marktplein in Zeebrugge is het hart van de gemeente. Die krijgt dan een nieuwe groene en gezellige aanblik. De heraanleg van het Marktplein is nog dit jaar voorzien. Er wordt 2.000 m² onthard, maar voldoende verharding blijft behouden voor markten en evenementen. In de ontharde zones komen verschillende beplantingstypes en 35 bomen bij. De raming voor deze werken bedraagt 993.612,96 euro, waarvan zo’n 815.000 euro ten laste van Stad Brugge.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.