Home > Matige eerste helft gevolgd door zinderende tweede helft. Club-Union: 2-2

Matige eerste helft gevolgd door zinderende tweede helft. Club-Union: 2-2

Geschreven op 14 mei 2024 om 07:25 door Mario De Wilde

Club Brugge is er net niet in geslaagd om nog iets verder uit te lopen in de titelstrijd. Na een spannende wedstrijd raakte het niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Union. De eerste helft begon gespannen en leverde ook weinig kansen op. Na de pauze trokken beide ploegen de kaarten van de aanval met als gevolg dat de supporters werden getrakteerd op een doelpuntenfestijn. Blauw-Zwart staat na dit gelijkspel nog altijd bovenaan het klassement.

Trainer Nicky Hayen koos voor deze belangrijke voor zijn vaste namen die het al heel de play-offs bijna foutloos deden. In vergelijking met de vorige match koos hij dan ook voor slechts één nieuwe naam. Raphael Onyedika kwam na zijn schorsing terug in de ploeg in plaats van Hugo Vetlesen. Blauw-Zwart had voorlopig al een goed rapport tegen Union in de play-offs. Het won de vorige match in het Dudenpark met 1-2. Vetlesen en Meijer maakten toen de doelpunten. Indien Club wint, kon het Union mathematisch uitschakelen voor de titel en zichzelf stevig op de leidersplaats zetten.

Blauw-Zwart begon sterk aan de partij en toonde veel drang naar voor. De Brugse voorhoede met Jutglà, Thiago en Skóraś zette de verdediging van Union vanaf het begin meteen onder druk. Na enkele minuten lagen Union en Club al in evenwicht qua kansen. Amoura knalde na matig wegwerken van Onydika de bal hoog over met een omhaal en even later besluitte Mechele met een stevig schot tegen een verdediger van Union.

De kansen bleven schaars in de eerste 20 minuten van de eerste helft. Buiten twee schoten van Amoura viel er weinig op. Na zeventien minuten kon Vanaken met een fantatische tik Thiago eens diep sturen die alleen op doel kon gaan. De Braziliaanse spits nam de bal goed mee, maar verslikte zich in de bal enkon niet afwerken tussen de palen. Blauw-Zwart kon zich toch al een keer zeer gevaarlijk tonen en leek vertrouwen te halen uit de kans. Even later werd De Cuyper weggestuurd die tot de achterlijn kon lopen. Zijn voorzet eindigde net tegen het been van Mac Allister, maar na een kwart wedstrijd leek Club zijn ritme te hebben gevonden.

De thuisploeg bleef goed druk zetten en was tegen het halfuur duidelijk de sterkste ploeg. De kansen bleven echter schaars. Buiten een kopbal van Odoi en een afstandsschot van Jutglà kon Blauw-Zwart niet veel gevaar creëren. Tegen de rust ging Club nog eens in het offensief. De Cuyper schoot een hoekschop bijna rechtstreeks binnen en even later kopte Vanaken een voorzet van Sabbe rakelings naast de kooi van Moris. Beide ploegen doken de kleedkamer in met een brilscore na een spannende, maar kansarme eerste helft.

Na de pauze greep Nicky Hayen meteen in door twee spelers te vervangen. Andreas Skov Olsen en Hugo Vetlesen vervingen respectievelijk Skoras en Sabbe. Die wissels leken te helpen, want na 1 minuut kopte Skov Olsen de bal milimeters naast de verste paal van Moris. Een geruststellend begin voor Blauw-Zwart totdat Henok Teklab amper een minuut later uithaalde van buiten de zestien en de bal perfect plaatste in de verste winkelhaak. 0-1. Club kwam meteen op achterstand na een daverend begin van de tweede helft.

Door de snelle achterstand ging de thuisploeg meteen in de aanval. Dat leek even geen kansen op te leveren tot Thiago met een tik Jutglà vond op het middenveld. Die scande de verdediging van Union en gaf een perfecte pass aan Skov Olsen die een-op-een kwam met de keeper en de bal simpelweg langs de keeper plaatste. 1-1. Club maakte verdiend gelijk na een zeer intensief begin van de tweede helft.

Even na de aansluitingstreffer kwam er een stevige botsing tussen enkele spelers van Club. Weg van de bal liepen Nusa en Thiago tegen elkaar aan en die laatste leek meer pijn te hebben dan verwacht. De Braziliaanse spits moest naar de kant en gaf even later aan niet meer te kunnen spelen. Een flinke aderlating voor Club dat zijn sterkhouder mistte voor de rest van de wedstrijd. Casper Nielsen was zijn vervanger.

Blauw-Zwart kon zich na de goal van Skov Olsen wel weer stevig in de partij knokken en was daarna ook dominant in de wedstrijd. 20 minuten voor affluiten ging De Cuyper eens op wandel in de zestien van Union en na een tussenkomst van Burgess kwam de bal plots in de voeten van Skov Olsen terecht die de bal makkelijk naast de Moris kon schuiven. 2-1. Club kwam verdiend op voorsprong na een dubbele treffer van supersub Andreas Skov Olsen. Union ging meteen op zoek naar een antwoord en enkele seconden na het doelpunt van Club moest Mignolet zich eens tonen met een fenomenale parade op een knal van Nilsson. Amoura legde de bal keurig klaar voor de Zweedse spits die de paal trof na een subtiele tik van Mignolet. Een levensbelangrijke redding van de doelman van Blauw-Zwart.

Vlak voor het einde van de match was het Union die meer aanvallende impulsen toonde. Dat leverde niet meer op dan enkele voorzetten, maar 5 minuten voor het einde plaatste Puertas een corner perfect op het hoofd van Machida die da bal knikte over Mignolet. 2-2. Union maakte onverwachts gelijk in een zinderende tweede helft. Na de gelijkmaker was het de uitploeg die op het gaspedaal bleef duwen. Blauw-Zwart had het moeilijk om een aanva

Diep in de blessuretijd kwam Club er toch nog eens uit met een snelle counteraanval. De bal kwam plots bij Skov Olsen terecht die weer oog in oog stond met Moris. De Deen probeerde het weer subtiel, maar Moris kon er nog net een voet tegen zetten. Zo deelden Club en Union de punten in de titelstrijd na een zinderende tweede helft. Indien zondag Anderlecht thuis wint van Club kronen de Brusselaars zich tot de nieuwe landskampioen.

Jupiler Pro League – Champions’ Play-offs: Speeldag 8

Toeschouwers: 29.000 – Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Jonathan Lardot

Club Brugge: Simon Mignolet – Kyriani Sabbe (46′ Hugo Vetlesen) – Joel Ordóñez – Brandon Mechele – Maxim De Cuyper – Denis Odoi – Raphael Onyedika (55′ Antonio Nusa) – Hans Vanaken – Michał Skóraś (46′ Andreas Skov Olsen) – Ferran Jutglà (90’+2 Éder Balanta – Igor Thiago (66′ Casper Nielsen). Bank: Hugo Vetlesen, Andreas Skov Olsen, Antonio Nusa, Casper Nielsen, Éder Balanta, Nordin Jackers, Joaquin Seys, Jorne Spileers, Philip Zinckernagel.

Coach: Nicky Hayen

Royale Union Saint-Gilloise: Antony Moris – Kevin Mac Allister – Christian Burgess – Koki Machida – Alessio Castro-Montes – Mathias Rasmussen- Charles Vanhoutte ( 81′ Noah Sadiki) – Cameron Puertas – Henok Teklab ( Loïc Lapoussin) – Gustaf Nilsson ( 80′ Denis Eckert Ayensa) – Mohamed El Amine Amoura.
Bank: Loïc Lapoussin, Dennis Eckert Ayensa, Noah Sadiki, Heinz Lindner, Ross Sykes, Guillaume François, Jean Thierry Lazare Amani, Casper Terho, Elton Kabangu.

Coach: Alexander Blessin

Gele Kaarten: Raphael Onyedika, Nicky Hayen, Alessio Castro-Montes, Christian Burgess.

Rode Kaarten: Geen

Doelpunten: 48′ Teklab, 57′ Skov Olsen, 72′ Skov Olsen, 84′ Machida.

Na de wedstrijd tegen Union verzamelden we reacties van Casper Nielsen, Hans Vanaken en Denis Odoi.

Casper Nielsen: “Tonen dat we de titel verdienen”

Casper Nielsen verving in de tweede helft de geblesseerde Igor Thiago. Club kwam daarna op voorsprong via een tweede treffer van Skov Olsen, maar nadien lukte Union nog de 2-2 gelijkmaker in een intensieve topper. “Dit was de wedstrijd die we allemaal verwacht hadden”, gaf Casper Nielsen mee aan de pers. “Toen ik inviel was de intensiteit heel hoog. Ik speel graag dit voetbal. Maar toch sta ik hier wat teleurgesteld. De tegengoal die we nog pakken, leek me te makkelijk. Ik kon niet goed zien wat er gebeurde, maar in het duel ging de bal traag de lucht in en Mignolet kwam ook uit zijn doel. Na de 0-1 achterstand leek het moeilijk voor ons, maar we kwamen terug op wilskracht. Met de vervangingen aan de rust wijzigde het spelbeeld in ons voordeel. Op het einde hadden we nog de kans op de winnende treffer, maar goed. In het klassement verandert er niet nu uiteindelijk niet veel, we moeten nog altijd winnen op Anderlecht. Het is beter zo denk, gewoon ons voetbal spelen en winnen. We moeten tonen dat we de titel verdienen.” Skov Olsen had een groot aandeel in dit gelijkspel met twee doelpunten. “Ja, terug twee treffers na zijn invalbeurt. Maar het gaat niet om één speler uiteindelijk, maar om de ganse ploeg. Dit is terug iets om mee te nemen, we toonden wilskracht om de achterstand om te buigen in ons voordeel. Maar Ik hoop dat alles oké is met Thiago. Het leek me iets met zijn knie te zijn. Het is niet aangenaam om een speler droevig te zien. Hopelijk komt alles goed met hem.” (KN)

Hans Vanaken: “Terechte uitslag“

Club Brugge leed voor een tweede maal in deze play-offs puntenverlies, het kwam in eigen huis niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen bekerwinnaar Union. Hans Vanaken stond de pers met gemengde gevoelens te woord : “Voor de neutrale kijker was dit allicht een leuke wedstrijd om te bekijken maar we laten onnodig twee punten liggen. Voor de rust vond ik ons veruit de betere ploeg, in de slotfase kon het nog beide kanten uit. Allicht is dit dan ook een terechte uitslag. Hoe het komt dat Union ons nog onder druk kon zetten? Bij een 2-1 achterstand hebben ze op zich niks meer te verliezen en hebben ze alles op alles gezet. Hierdoor konden ze losser spelen en meer druk op ons uitoefenen. Met als gevolg dat we voorin de bal niet meer konden vasthouden en de controle over de partij verloren. Al vond ik hun gelijkmaker wel eerder een lucky goal. Niettemin moeten we de zaken goed analyseren en er met de wedstrijd op Anderlecht lessen uit trekken.” Er werd de Brugse aanvoerder ook gevraagd naar de dubbele wissel aan de rust : “Ik dacht dat Kyriani wat last had terwijl de coach Skoras om tactische redenen wou wisselen. Doordat Union telkens goed druk zette, verstuurden we meer lange ballen richting Thiago maar na zijn uitvallen waren we voorin veel minder balvast. Of de vermoeidheid ook een rol speelt? Het zijn inderdaad slopende weken maar we hebben een ruime kern om zoiets zoveel mogelijk op te vallen. Vandaag valt Andreas aan de rust en hij scoort meteen twee doelpunten, met wat meeval lukte hij ook nog de winning goal.” (MV)

Denis Odoi: “Bloedstollende eindfase”

Net als bij Hans Vanaken stond ook bij Denis Odoi de ontgoocheling op het gezicht : “Of de tweede helft publiciteit was voor ons Belgisch voetbal? Goh, ik had liever dat het geen publiciteit was en dat we vanavond de drie punten hadden gepakt, dan konden we volgend weekend met een bonus richting Brussel. Op zich hebben we alles nog altijd in eigen handen, al belooft het een bloedstollende eindfase te worden. Een pluim evenwel naar Union dat vandaag nog maar eens heeft bewezen dat ze een heel sterk elftal zijn. Ondanks hun mindere periode bij de start van de play-offs is en blijft het een hele goeie ploeg, een ploeg ook waar je nooit klaar mee bent”. Op de vraag of Odoi tevreden was met zijn eigen prestatie? In de eerste helft mocht ik mijn ding op het middenveld doen en dat lukte mij vrij aardig want Puertas werd volledig uit de wedstrijd gehouden. Aan de rust gaf Sabbe aan last te hebben en dan moest ik zijn plaats innemen. Maar in alle eerlijkheid moet ik toegeven dat ik teleurgesteld ben over mijn tweede helft, ik weet dat ik op die positie in principe beter kan en moet.” (MV)