Home > Markt van Torhout krijgt na maandenlange werken, steeds meer vorm. Nu ook al boompjes geplant

Markt van Torhout krijgt na maandenlange werken, steeds meer vorm. Nu ook al boompjes geplant

Geschreven op 2 december 2022 om 14:23 door Mario De Wilde

Heel wat mensen zaten er op te wachten: groen op de Markt. Het lokaal bestuur wachtte het juiste moment af om de gekozen bomen de binnenstad te laten binnenrijden. De aannemer zette de voorbije weken ook vaart achter de afwerking van de rijweg in natuursteen. De laatste steenlegging komt eraan.
Zuiders inheems en variatie in bomen
Begin september werden de verschillende bomen voor het marktplein en de Zuidstraat zorgvuldig uitgekozen. We kozen voor klimaatrobuuste soorten. Door de meerstammige variaties geeft dit een zuiders karakter. Bovendien creëren we zo, verspreid over de Markt, extra schaduwrijke plaatsjes. En nu, enkele maanden later, is het zover: de bomen gaan de grond in. Het pronkstuk is de meerstammige linde die zijn plaats krijgt voor het Vrijetijdshuis. Dit wordt verder aangevuld op de Groentenmarkt met zes Gleditsia triacanthos ‘skyline’ of Valse Christusdoorn. Op de kruising van de Zuidstraat met de Markt Quercus cerris ‘Marvellous’ of Moseik. Verder vinden we op de Markt 3 Styphnolobium japonica ‘Regent’ of Honingbomen en op de kruising van de Zuidstraat met de Rijselstraat één Nyssa sylvatica ‘Wildfire’ of Tupeloboom of nog een andere naam voor deze kanjer is de Nimfenboom.

Laatste steenlegging
Maar dat is niet alles. Er was beloofd om de Markt klaar te hebben tegen de kerstvakantie en dat is ook gelukt. Midden oktober werd het kruispunt van de Oostendestraat met de Fraeysstraat al opengesteld. De voorbije weken zagen we de Zwanestraat sterk veranderen. Deze week legt de aannemer hier de laatste natuursteen. Aan de kant van de Zwanestraat met de Burg wordt de aansluiting van de rijweg afgewerkt. De rijweg moet de komende weken nog uitdrogen. Op 23 december stellen we dit laatste stuk terug open voor alle verkeer.

Op deze manier werd tussen maart en eind november de Zuidstraat tot en met de Burg volledig heraangelegd.

Kerkomgeving wordt afgewerkt
Ter hoogte van de kerk komt er nog een ontmoetingsplaats met trappen, een brede inkom naar de kerk en zitmeubilair. De zone rond de kerk wordt in januari verder afgewerkt. Daar wachten we op wat maatwerkstukken om de trappen te vervolledigen.

Laatste werken
Na de kerstvakantie starten we de laatste werken in de binnenstad. Om de werkduur zo kort mogelijk te houden, groeperen we drie locaties.

Hofstraat
In de Hofstraat plaatsen we in januari en februari nieuwe nutsleidingen. Hierdoor is de Hofstraat tijdelijk afgesloten voor alle verkeer. Vanaf maart start aannemer Persyn met de rioleringswerken en de aanleg van de nieuwe rijweg. Het einde van de werken is voorzien voor juli.

Rijselstraat
Ook in de Rijselstraat, vanaf de Kortemarkstraat tot en met de Tinnenburgstraat, zijn er werken gepland. In 2021 werden reeds voorbereidende werken uitgevoerd en werd 1 rioolleiding geplaatst. In januari en februari volgt het vervolg van de riolering. Deze werken concentreren zich tussen beide kruispunten. Hierdoor is de impact op het verkeer beperkt. Vanaf maart start de aannemer met de aanleg van de nieuwe rijweg. Hiervoor moet ook het kruispunt met de Tinnenburgstraat opgebroken worden. De werken hier duren vermoedelijk tot eind mei. Het kruispunt Tinnenburgstraat zal vermoedelijk 3 maanden onderbroken zijn. Lokale omleidingen worden voorzien.

Hoedemakersplein
Door de gewijzigde rijrichting van de Markt naar het Hoedemakersplein wordt ook dit plein vernieuwd. De werken op het Hoedemakersplein starten in januari, samen met de heraanleg van het stukje Nieuwsstraat tussen de Markt en de Ravenhofstraat. De werken zijn begin maart afgerond. Maar de timing hangt uiteraard ook af van de weersomstandigheden. Op 30 juni hopen ze de werken finaal af te werken in de stadskern.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.