Home > Machtig boek ‘Molens van de Frontstreek’ (John Verpaalen) voorgesteld in Ieper

Machtig boek ‘Molens van de Frontstreek’ (John Verpaalen) voorgesteld in Ieper

Geschreven op 17 november 2019 om 12:49 door Mario De Wilde

In Flanders Field Museum van Ieper werd zopas het nieuwe boek van John Verpaalen voor zo’n 150 aanwezigen voorgesteld. In 1995 al verscheen bij Uitgeverij De Klaproos in Veurne een boek over het lot van de molens in en rond Ieper, die tijdens de Eerste Wereldoorlog van de kaart werden geveegd. Het 190 pagina’s tellende boek is al jaren uitverkocht, maar nu verscheen er een herdruk. Het werd niet zomaar een kopie van de eerste druk. Het nieuwe boek zal worden aangevuld met tientallen zeldzame foto’s en archiefstukken en ook de tekst wordt aanzienlijk uitgebreid met nieuwe feiten en inzichten over de molens van Ieper, Heuvelland, Mesen, Langemark-Poelkapelle en Zonnebeke die het drama van ‘den Grooten Oorlog’ niet overleefden. Aldus werd een cultuurgeschiedenis van acht eeuwen in één klap weggevaagd.

Auteur Johan Verpaalen was vroeger docent geschiedenis op het Da Vinci College in Roosendaal en beroepsfotograaf. De Nederlander is bestuurslid van vzw Oostvlaamse Molens en redacteur van het tijdschrift Vlaamse Molens. In zijn boek ‘Molens van de frontstreek’ beschrijft hij het molenverleden van de Ieperse regio. In totaal waren er in de streek 140 wind- en watermolens, waarvan de helft al was verdwenen voor WO I. Bij het begin van de oorlog werkten de Duitsers bijna alle resterende molens tegen de vlakte

Foto’s: Harmannus Noot, Luc Salomez (foto Passendale) en Ton Meesters (foto Nieuwkerke).

2 reacties

Godelieve Paesbrugghe
Geschreven op 2020-12-31 17:00:39
Benieuwd of in het boek ook de St.Pietersmolen van Woumen te zien is. Deze werd ook vernield tijdens de oorlog 1914-18. Gaarne antwoord na mijn vraag.Met dank bij voorbaat. G.P.
Peter de Bakker
Geschreven op 2019-11-18 22:01:06
Ik kon helaas niet persoonlijk bij de presentatie van het boek aanwezig zijn maar het is natuurlijk geweldig dat dit stukje (oorlogs)geschiedenis op een dergelijke manier opnieuw onder de aandacht wordt gebracht. Vóór de bekendmaking van de heruitgave van dit boek wist ik niet van het bestaan van de eerdere uitgave en kon ik niet bevroeden dat veel van deze molens een belangrijke rol hebben gespeeld in de 'Grote Oorlog'. Op het moment van dit schrijven heb ik het boek nog niet in mijn bezit maar ik ben er van overtuigd dat John Verpaalen dit boek met passie en toewijding (opnieuw) heeft samengesteld en dat ik het met veel interesse van A tot Z zal lezen. Ik kijk er met belangstelling naar uit!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.