Home > Maarten Schaubroeck en Kristof Santy nieuwe culturele ambassadeurs van Roeselare

Maarten Schaubroeck en Kristof Santy nieuwe culturele ambassadeurs van Roeselare

Geschreven op 17 december 2021 om 12:13 door Mario De Wilde

Sedert 2013 benoemt Stad Roeselare jaarlijks één of meerdere Cultureel Ambassadeurs. De toekenning van deze titel gebeurt op basis van een apart reglement, als bijzondere ondersteuningsvorm naast de basis- en werkingssubsidies en de projectsubsidies. Verenigingen of personen kunnen de titel ‘Cultureel Ambassadeur van Roeselare’ krijgen omwille van hun culturele prestaties, waardoor ze ook buiten de stadsgrenzen erkenning genieten en een betekenisvolle meerwaarde bieden aan het algemene kunst- en cultuurlandschap.

Nieuwe projecten en initiatieven die het cultureel imago van Roeselare willen uitdragen en die bewust kwaliteit en vernieuwing nastreven over de regiogrenzen heen, kunnen een ondersteunende subsidie krijgen. Hiervoor wordt jaarlijks 13.000 euro op de stadsbegroting voorzien. Daarnaast geniet een ‘Cultureel Ambassadeur voor Roeselare’ communicatieve en publicitaire ondersteuning via de stedelijke communicatiekanalen. De ambassadeurs worden tijdens hun ambassadeursjaren door het stadsbestuur en de cultuurraad opgevolgd en begeleid bij de realisatie van hun initiatieven. Deze samenwerking wordt vastgelegd in een afsprakennota. Het grote publiek kan hun traject als ambassadeur meevolgen via deze webpagina en er zijn publieksmomenten om de projecten van dichtbij te ervaren. In december 2021 stelde Stad Roeselare twee nieuwe Cultureel Ambassadeurs voor de periode 2021-2023 aan.

Maarten Schaubroeck en Kristof Santy CA 2021-2023

Maarten Schaubroeck krijgt de titel, als kunstenaar van artistieke metaalconstructies die op vele plaatsen in het land terug te vinden zijn. Kunstschilder Kristof Santy, die internationaal opgepikt wordt en furore maakt in de buitenlandse kunstwereld, krijgt titel en subsidies voor een vernieuwend kunstproject dat het cultureel imago van Roeselare versterkt.

Maarten Schaubroeck

Maarten Schaubroeck komt als zoon van architect Guido Schaubroeck uit een creatief Roeselaars nest. Na zijn opleiding architecturale vorming begint hij volop te experimenteren met metaal in een werkatelier waar de vonk voor deze materie overslaat. Al meer dan vijftien jaar komen zijn schetsen tot leven via sculpturen in metaal en cortenstaal. Naast kunstinstallaties ontwikkelt hij in zijn atelier ‘IZR’ in Houthulst creaties voor particulieren, bedrijven, publieke organisaties en lokale besturen. Zijn creatieve ideeën en vakmanschap worden hierbij sterk gewaardeerd. Zijn werken vallen dan ook geregeld in de prijzen op wedstrijden. Ook werd hij als kunstenaar meermaals geselecteerd bij opdrachten voor openbare besturen. Met zijn kunstcreaties neemt hij deel aan expo’s in binnen- en buitenland. Zijn herkenbare robuuste gorilla’s die deel uitmaken van de expo Human Unfolds Nature in progress duiken hier en daar op en maken ondertussen deel uit van het vast decor in het Rivierenhof in Antwerpen. In Roeselare kun je ook een aantal werken van Maarten spotten: het werk ‘Peer’ dat in het Noordhof staat en door de stad werd aangekocht als één van de laureaten van de wedstrijd ‘Kunst in de Stad’ 2020, of het werk ‘Observatiepost’ aan de kop van de vaart. Voor het kunstproject The Green Line (2016) kreeg hij de opdracht om twee mobiele tuinkamers te realiseren. Deze staan nu aan de kerk in Rumbeke opgesteld.

Kristof Santy

Kristof Santy wilde altijd al kunstenaar worden, maar mocht van thuis uit geen kunstonderwijs volgen. Van zijn werkplek haastte hij zich telkens naar zijn atelier om obsessief een eigen schilderstijl te ontwikkelen. Kennis deed hij op door het intensief bezoeken van tentoonstellingen en het aanleggen van een uitgebreide bibliotheek als bron van inspiratie. Als autodidact, met obsessieve wilskracht en onder impuls van Christoph Denys, leerkracht aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten, heeft hij zich het kunstenaarschap eigen gemaakt. In korte tijd is hij erin geslaagd artistiek te groeien en zich een herkenbare identiteit aan te meten. Zijn stijl is een kruising tussen imagerie populaire (= verzamelnaam voor beeldproducties die de afgelopen eeuwen tegen een zeer lage prijs verkocht werden aan zowel landelijke als stedelijke bevolkingsgroepen. Onderwerpen: educatief, religieus, onderhoudend of decoratief. Het was de eerste methode van massacommunicatie via beeld. De eerste prenten werden verkocht op markten en door venters.) en de gestileerde schilderstijl van o.a. Jean Brusselmans, Philips Guston, Domenico Gnolis en Konrad Klamheck.

Met zijn werken, die heel herkenbare dagdagelijkse verhalen vertellen en toegankelijk zijn, wil hij iedereen aanspreken. In zijn oeuvre ontdek je kenmerkende actuele tijdsbestedingen: gastronomie, volksevenementen, vakantietaferelen, huishoudelijk werk. In mei 2021 organiseerde Thomas Serruys in zijn galerie in Brugge ‘Nijverheid I’, een eerste solo-expositie met werk van Kristof. De expo kreeg veel belangstelling en na een bezoek van toonaangevend curator Sasha Bogojev verscheen een recensie in het Californische kunstmagazine Juxtapoz waarin de expositie beschreven werd als “one of the strongest debutes we’ve witnessed in a long time”. En dan ging de bal internationaal snel aan het rollen. In juni 2021 werd Kristof gecontacteerd door internationale galeries die de kunstenaar willen vertegenwoordigen. Zo is zijn werk nu te zien in Unit Gallery (Mayfair London), M+B Gallery (Los Angeles), KönigZWEI (Wenen), WOAW gallery (Hong Kong) en Everyday Gallery (Antwerpen). In de zomer van 2021 heeft Kristof de knoop doorgehakt om als professioneel kunstenaar zijn weg te banen in de kunstwereld. In het project dat hij als Cultureel Ambassadeur wil creëren, trekt hij Roeselare binnen in zijn werk. Via vier grote werken creëert hij een beeldend verhaal over Roeselare, gebaseerd op de volkskunst en mythologische vertellingen van Roeselare. Daarnaast wordt in 2023 een expo en een publicatie voorzien. Vooraf legt Kristof een visueel archief aan over volkskunst en mythologische verhalen, gelinkt aan Roeselare. Dit bronmateriaal vormt de basis voor de schilderijen en krijgt een plaats in de publicatie. Via deze werken brengt hij dus een stukje eigen terroir op internationaal niveau. Zijn atelier annex woning bevindt zich in Roeselare. Stad Roeselare is met deze Cultureel Ambassadeur meteen ook bevoorrechte getuige van een kunstenaar die internationaal aan het doorbreken is.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.