Home > Maak van je tuin een luxe B&B voor bijen en vlinders

Maak van je tuin een luxe B&B voor bijen en vlinders

Geschreven op 8 april 2020 om 19:03 door Mario De Wilde

Omdat veel bijen, vlinders en zweefvliegen het moeilijk hebben om in onze omgeving te overleven, organiseert Regionaal landschap Houtland opnieuw de actie Houtland Zoemt! om de aandacht te vestigen op de nood aan meer nuttige bloemen voor onze bestuivers. Het initiatief verloopt in samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen, Vrije School Haverlo, BioBES, VELT Zedelgem en het gemeentebestuur van Knokke- Heist. Een bij-zonder pakket van 14 vaste planten kost 22 euro. Bestellen kan via www.houtlandzoemt.be tot 3 dagen voor het gewenste afhaalmoment. Onder voorbehoud van eventuele nieuwe coronamaatregelen kunnen de plantjes op zaterdag 2 mei 2020 van 10 tot 15 uur afgehaald worden op de compostdemoruimte ter hoogte van de parking van WZC De Noordhinder in Heist. Mochten datum en locatie nog wijzigen, dan zal dit nog via de gemeentelijke communicatiekanalen tijdig gecommuniceerd worden.
B&B voor bijen
Een veelzijdig nectar- en stuifmeelaanbod is cruciaal voor bijen en vlinders. Van vroeg in de lente tot laat in de herfst vliegen deze vlijtige beestjes rond op zoek naar voedsel voor hun nageslacht. Ze doen dit vaak in de directe omgeving van hun nestplaats. Wij kunnen ze een handje helpen door nestgelegenheid en voedsel te voorzien. Maak met andere woorden van je tuin een B&B voor bijen. Jij kan dus zelf aan de slag, want alle tuinen samen vormen een aanzienlijk lint met veel kansen voor bijen en vlinders. Tover jouw tuin om tot een bloemenpracht en maak van Knokke-Heist nog meer een “place to bee”. Ook een klein balkon of voortuintje kan perfect bijenvriendelijk ingericht worden. Je krijgt er veel bezoek voor in de plaats, de perfecte gelegenheid om van nabij kennis te maken met deze vlijtige vliegers. Daarom is bij elke plant ook vermeld welke bezoekers je kan verwachten.
14 biologisch opgekweekte planten
De planten worden zijn door de leerlingen van Vrije school Haverlo biologisch opgekweekt. Op die manier steun je ook een pedagogisch project. Voor de afhaalpunten wordt verder ook samengewerkt met BES, Velt Zedelgem en de Gemeente Knokke-Heist.

Het pakket bevat 14 planten waaronder Kattenstaart (2x) – Chinese bieslook (1x) – Stijf ijzerhard (1x) – Koninginnekruid (1x) – Venkel (1x) – Wilde margriet (2x) – Hartgespan (2x) – Smeerwortel (2x) – Salie (2x). Je kan ook meerdere pakketten bestellen om zo een grotere oppervlakte of grotere plantengroepen te bekomen. Op de www.houtlandzoemt.be vind je per soort een uitgebreide beschrijving met foto.

Meer info: Yannick Verstraete – 0484 948 205 – yannick.verstraete@west-vlaanderen.be
Regionaal landschap Houtland – Tillegemstraat 81 – 8200 Brugge – 050 40 70 22 www.rlhoutland.bewww.houtlandzoemt.bewww.facebook.com/RegionaalLandschapHoutland

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.