Home > Maak kennis met ‘The Brewer’s Playground’, de experimentele bierspeeltuin van Bourgogne des Flandres in Brugge

Maak kennis met ‘The Brewer’s Playground’, de experimentele bierspeeltuin van Bourgogne des Flandres in Brugge

Geschreven op 23 mei 2019 om 20:49 door Mario De Wilde

Bij de inhuldiging van brouwerij Bourgogne des Flandres Brugge in november 2015 werd duidelijk dat hier, na verloop van tijd, méér dan Bourgogne des Flandres alleen gebrouwen zou worden. De brouwinstallatie van 10 hectoliter leent er zich immers toe om kleinere volumes te produceren. Zo vloeit hier naast Bruinen Os (de basis van Bourgogne des Flandres) ook Blonden Os uit de brouwketels. Huisbrouwer Thomas Vandelanotte kreeg van de groep Anthony Martin het fiat om – onder begeleiding van de ervaren meester-brouwer Willem Van Herreweghen – creatief aan de slag te gaan in zijn eigen bierlab en zijn inspiratie de vrije loop te laten. Hieruit volgde ‘The Brewer’s Playground’, een experimentele ‘bierspeeltuin’ waarin Brouwer Thomas – naast experimenten op basis van Bruinen Os – eigen recepturen creëert, door toevoeging van onverwachte ingrediënten zoals bloedappelsien, koriander, vanille, viooltjes, rozenblaadjes, chilipepers, enz… Het resultaat is een reeks van verrassende bieren, in zeer beperkte productie, rechtstreeks van de lagertank en dus steeds ongefilterd en ongepasteuriseerd. Door de beperkte productie konden tot nu toe enkel klanten van de brouwerij zelf de testbieren proeven. Voor het eerst worden nu ook twee nieuwe bieren gebotteld in 1500 flessen, bestemd voor de verkoop. Het gaat om bieren die ruim twee jaar gerijpt zijn in wijn- of lambiekvaten, en de namen Angie en Rosie kregen. Brouwer Thomas gebruikt zijn inspiratie immers niet alleen om originele combinaties te maken, maar laat ook zijn creativiteit de vrije loop als het op de naamgeving van zijn brouwsels aankomt. Zo liet hij zich voor de naamgeving inspireren door de Rolling Stones voor ‘Angie’ en door AC/DC voor ‘Rosie’. Ook de andere bieren uit de ‘speeltuin’ kregen namen gebaseerd op de rockgeschiedenis.

‘The Brewer’s Playground’

Brouwer Thomas licht toe: “Alles is gestart toen we terug waren in Brugge. De brouwerij moest getest worden, en het recept ook licht aangepast aan de brouwerij. Omdat we ook tonnen nodig hadden om alles aan te kleden voor bezoekers, en ik er enkele zeer interessante zag binnen komen, begon ik te werken aan kleine extra testjes. Zo was er een gebruikt wijnvat van wijnhandel Feys Van Acker dat we mochten gebruiken en waarin nog ongelooflijke aroma’s aanwezig waren. Rosie, de Brewer’s Desire Wine Barrel Aged, was geboren, een stevig, vineus en fruitig bier, door de toevoeging van bosbessen en frambozen, met een alc. 12.8 % vol. Omdat ik in een testfase ook kon spelen met het recept, heb ik ook een brouwsel gemaakt van de Bruinen Os, volledig volgens de technieken die we kennen van het Lambiek brouwen. Een lange kooktijd, overjaarse hop, een aangepast maischschema, enz… Ik kon ook direct na het brouwen gebruik maken van vers leeggemaakte lambiekvaten, waardoor ik het aangepaste recept ook kon laten verder gisten op de wilde bacteriën en gisten die nog aanwezig waren in het vat… Het resultaat? Angie, de Brewer’s Desire Lambic Barrel Aged, een amberkleurig, licht zurig bier, cognac-achtig qua aroma en met alc. 11.5 % vol. Beide varianten zijn échte degustatiebieren, gebotteld in flesjes van 37,5 cl, en zijn vanaf deze zomer te koop in de regionale speciaalzaken en Brugse cafés.”

Het bier Bourgogne des Flandres

Bourgogne des Flandres is een heel bijzonder bier in het Belgisch bierlandschap. Het is een typisch voorbeeld van de Vlaamse versnijbieren traditie waarbij oud en jong bier oordeelkundig gemengd worden tot er een perfecte balans ontstaat. Bij Bourgogne des Flandres wordt de ‘Bourgogne des Flandres Pure’, een bruin bier van hoge gisting dat in de Kartuizerinnenstraat gebrouwen wordt, gemengd met lambiek van Brouwerij Timmermans, die meer dan 12 maanden op houten vaten is gerijpt. Het spontane gistingsbier uit ’s werelds oudste lambiekbrouwerij geeft Bourgogne des Flandres een aangename, friszurige toets. Hoewel Bourgogne des Flandres slechts 5 vol % alcohol bevat, is dit edele bier volmondig van smaak en leent het zich heel goed als aperitiefbier.

Een bezoek aan de brouwerij

De stadsbrouwerij is elke dinsdag tot en met zondag toegankelijk voor het publiek, en in de vakanties ook op maandag. De bezoekers kunnen er de Bruggelingen David Tonnard, Ruben Gailliaert en Thomas Vandelanotte, de jonge meesterbrouwers van Bourgogne des Flandres, van dichtbij aan het werk zien. Tijdens de 40 minuten durende rondleiding kan men heel wat interessante weetjes opsteken over het brouwproces en de geschiedenis van dit legendarische Brugse bier. Voor groepen organiseert de brouwerij ook workshops waarin wordt aangeleerd hoe je je eigen Bourgogne des Flandres kan blenden. Met de centrale ligging en zicht op de Brugse binnenstad, is deze brouwerij vermoedelijk de meest romantische brouwerij ter wereld. In stadsbrouwerij Bourgogne des Flandres kunnen Bruggelingen en bierliefhebbers van over de hele wereld tijdens de interactieve, gezinsvriendelijke rondleiding het brouwproces van heel nabij volgen en letterlijk meekijken over de schouder van meesterbrouwer Thomas Vandelanotte. Hij beantwoordt graag alle vragen in verband met het brouwproces. Wanneer Thomas hop toevoegt aan het brouwsel, kunnen de bezoekers meegenieten van het fijne aroma van de verse hop. Voor kinderen is er een leuke zoektocht. In de interactieve ruimte kan men leren tappen en aan de fotostand kan elke bezoeker een foto laten maken, waarmee men een digitale postkaart kan versturen via e-mail of facebook. Die foto kan op het einde van het bezoek ook geprint worden op een bieretiket. Zo kan iedere bezoeker een gepersonaliseerde fles Bourgogne des Flandres aankopen en mee naar huis nemen. Tijdens de rondleiding wordt alles uitgelegd in het Nederlands, Frans, Engels en Duits. De video’s worden ondertiteld in het Italiaans, Spaans, Russisch en Japans voor groepen. In het brouwerijgebouw is ook een gezellig café gehuisvest. Het terras biedt een prachtig uitzicht op de Brugse reien.

Workshops
In het gebouw zijn ook twee gezellig ingerichte vergaderruimtes waar groepen (vanaf 20 personen) welkom zijn voor een begeleide blending-workshop. Tijdens zo’n sessie legt een bierkenner in detail de verschillende smaakcomponenten van Bourgogne des Flandres uit. Gewapend met die kennis, maar vooral voortgaand op hun eigen smaak, mogen de bezoekers daarna hun eigen versie van Bourgogne des Flandres blenden. Een unicum in de bierwereld en een ervaring om nooit meer te vergeten.

1 reactie

Nancy Geeroms
Geschreven op 2019-05-23 20:58:22
Leuk artikel over een hele leuke toffe plek in het centrum van Brugge. Heb er een heel interessant bezoek aan de brouwerij met degustatie van een verrassende selectie biertjes meegemaakt. Een aanrader!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.