Home > Maak kennis met het oudste bloemenmeisje: Anna uit Moorslede wordt morgen honderd jaar

Maak kennis met het oudste bloemenmeisje: Anna uit Moorslede wordt morgen honderd jaar

Geschreven op 23 augustus 2022 om 08:31 door Mario De Wilde

Anna Grymonprez viert morgen woensdag haar honderdste verjaardag. De komende dagen staan er enkele festiviteiten op het programma om de eeuwelinge in de bloemetjes te zetten, maar zondag mocht de vrouw bloemen overhandigen, aan de winnaars van de wielerwedstrijden in de wijk waar ze woont. “Lang geleden was ik hier ook al bloemenmeisje”, vertelt Anna. Het oudste bloemenmeisje van het land: de kans is erg groot dat zij in de wijk De Tuimelaere in Moorslede woont. Anna Grymonprez mocht zondagmiddag de bloemen overhandigen aan de winnaars van de eerste van drie wielerwedstrijden in de wijk die vlak bij de grens van Moorslede met Roeselare ligt.

Anna zag honderd jaar geleden het levenslicht op de Oude Heirweg en bleef er haar hele leven lang wonen. De familie baatte er al enkele honderden jaren een herberg uit. Anna zou dat ook doen, tot in 1955. Daarnaast was ze ,nog als naaister aan het werk. “Net zoals mijn twee broers was ik een wielerliefhebber”, vertelt de eeuwlinge. “Toen er hier vroeger gekoerst werd, mocht ik telkens de bloemen overhandigen aan de winnaar. De voorbije dertig jaar vond hier echter geen koers meer plaats.”

Niet graag in de belangstelling
Wielerclub De Blauwe Tornado’s besliste om daar verandering in te brengen. Zondag werd de eerste editie van de Tuimelaere Classic georganiseerd, een wielerwedstrijd binnen de Landelijke Wielrijders Unie. Zo’n tweehonderd renners, verdeeld over drie wedstrijden, kwamen er aan de start, onder het toeziend oog van Anna die nog altijd thuis woont, op een vijftigtal meter van de eindstreep van de koers. “Moeder is blij dat er weer iets gebeurt aan de voorzijde van haar huis, al stond ze er niet onmiddellijk voor te springen om na de wedstrijd de bloemen af te geven”, zegt dochter Linda. “Ze staat niet graag in het midden van de belangstelling.” Linda woont ook vlakbij en neemt de zorg voor haar moeder op zich. Octave Malfait, de man van Anna, overleed 31 jaar geleden al.

Wijkcomité
Onder anderen Tonny Reniers mocht bloemen van Anna ontvangen. De renner vond het wel leuk dat de organisatoren Anna hadden ingeschakeld als bloemenmeisje. “Geweldig”, zegt de man. “Zij verdient het zeker ook om in de spotlights te staan.” Anna wordt de komende dagen zelf ook in de bloemetjes gezet: een delegatie van de gemeente Moorslede gaat op maandag bij haar langs en op dinsdag viert het plaatselijke wijkcomité de eeuwelinge. “We hebben hier in de Tuimelaere al voor de derde keer een eeuwelinge en telkens proberen we er iets speciaals voor te doen”, aldus wijkbewoner Chris Vynckier, ook lid van De Blauwe Tornado’s. (Jos Mandel)

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.