Home > Maak kennis met de Weense pianoforte van Piet Kuijken in Ruiselede. Met dank aan de Appelvink

Maak kennis met de Weense pianoforte van Piet Kuijken in Ruiselede. Met dank aan de Appelvink

Geschreven op 29 augustus 2022 om 08:47 door Mario De Wilde

Terwijl de mensen van de Appelvink uit Damme nog nagloeien van het concert en de concertlezing die Florian Heyerick hen presenteerde, maken ze zich al op voor de volgende artist in residence. In september verwelkomt De Appelvink met name Piet Kuijken. Als thema voor zijn residentie koos hij voor de bloeiperiode van de Weense pianoforte. Wij zijn erg verheugd hiervoor te kunnen samenwerken met Piano’s Maene!

De hoogdagen van de Weense pianoforte situeren zich in de eerste helft van de 19de eeuw, een belangrijke periode waarin de pianoforte zich in zoveel verschillende gedaantes heeft voorgedaan. De pianofortes van bouwers als Walter, Graf, Streicher, Schantz en vele anderen illustreren perfect hoe dit type instrument steeds verder evolueerde en enorm varieerde in afmetingen en klankrijkdom. Met een verfijnde zoektocht naar perfectie en de meest ideale proporties had dit in elke etappe en voor elk instrument vaak een heel eigen karakter als gevolg.

Geen andere muziek als die van Schubert vereenzelvigt zich zo karakteristiek met de typische eigenheid en klank van deze prachtige Weense instrumenten! Samen met gerenommeerde partners Amy Norrington, Naaman Sluchin en bariton Dietrich Henschel presenteert Piet Kuijken twee prachtige concertprogramma’s waarin ze de kamermuziek en het liedrepertoire van Schubert en Beethoven belichten en ook hoe dit repertoire op deze instrumenten en hun specifieke historisch geïnformeerde speelwijze bijzonder tot haar recht komt. In een lezing gaat collega Bart Van Oort dieper in op de interpretatie van klassieke en vroegromantische dynamiek, rijk gestoffeerd met voorbeelden op een originele Graf pianoforte.

Het concert van donderdag 8 september en de concertlezing van zondag 11 september vinden plaats in het Chris Maene Museum. Piet Kuijken zal een authentieke Conrad Graf pianoforte uit 1823 bespelen. Het instrument werd gerestaureerd door Chris Maene. Ook tijdens het concert in Brugge op 25 september zal dit instrument worden gebruikt. Bovendien zal het museum, dat gehuisvest is in een oude brouwerij, op 8 en 11 september speciaal voor De Appelvink worden opengesteld. Er is een unieke collectie pianofortes en klavecimbels te bewonderen. Na het concert wordt ook telkens een glas aangeboden.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.