Home > Maaike De Vreese uit Brugge nipt geen ondervoorzitter N-VA

Maaike De Vreese uit Brugge nipt geen ondervoorzitter N-VA

Geschreven op 23 april 2022 om 20:01 door Mario De Wilde

Maaike De Vreese, Vlaams volksvertegenwoordiger en Senator, zette op de partijraad een goede score neer maar haalde het daarmee nipt niet van nieuw ondervoorzitter en gewezen Minister Steven Vandeput. “De partijraad heeft in eer en geweten gekozen en ik wens Steven dan ook veel succes toe. Het is eervol om het zo nipt niet te halen van een gewezen Minister. Ik ben blij en enorm dankbaar om zoveel steun binnen mijn partij te voelen. Dat geeft me kracht om volop door te gaan. Ik ben enorm dankbaar voor elk partijraadslid die voor mij heeft gestemd en in bijzonder op de voltallige steun vanuit West-Vlaanderen. Nu samen volop richting 2024 met als grote doel de confederale omslag te realiseren.”, zegt De Vreese.

De Brugse haalde het met 80 stemmen net niet van voormalig Minister Steven Vandeput (86 stemmen). Voormalige ondervoorzitter Lorin Parys stapte eind maart uit de politiek om de CEO te worden van de Pro League. Op 23 april 2022 kozen de leden van de partijraad – het parlement van de partij – een nieuwe ondervoorzitter. Maaike De Vreese (West-Vlaanderen), Steven Vandeput (Limburg), Kathleen De Poorter (Oost-Vlaanderen), Gilles Verstraete (Brussel) en Mathias Vanden Borre (Brussel) stelden zich kandidaat.

Bio

Maaike De Vreese woont samen met haar man Nick en hun twee kinderen in Sint-Michiels, Brugge. Ze studeerde af als master in de Criminologische Wetenschappen aan de universiteit van Gent (2006). Daarna werkte ze bij de Dienst Vreemdelingenzaken bij de Gerechtelijke Sectie (2008-2014) en werd daarna adviseur voor migratie en veiligheid op het kabinet van staatssecretaris Theo Francken (2014-2018).

Sinds juni 2019 zetelt ze in het parlement als Vlaamse volksvertegenwoordiger en is ze vast lid van de commissie Algemeen Beleid, Financiën, Begroting en Justitie, de commissie Binnenlands Bestuur, Gelijke Kansen en Inburgering, de commissie Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie en de commissie voor de bestrijding van gewelddadige radicalisering. Daarnaast zetelt ze ook als deelstaatsenator. De Vreese hield reeds de pen vast bij belangrijk legistiek werk zoals het decreet voor de havenfusie tussen Brugge en Antwerpen, de resolutie om de reservatiestroken van het Schipdonkkanaal te schrappen en de resolutie om een beter kernversterkend handelsbeleid in Vlaanderen te realiseren.

Daarnaast heeft ze reeds verschillende parlementaire initiatieven genomen zoals o.a. een betere economische arbeidsmigratie om de ‘war for talent’ te winnen en buitenlands hooggeschoold talent aan te trekken; de Vlaamse ondernemers te ondersteunen in verschillende crisissen door o.a. de VLAIO-handelshuurlening mee te realiseren en te pleiten voor een Green Lane ikv de Brexit; de kordate aanpak van (trans)migratie en de veiligheid van (vrachtwagen)chauffeurs; de oneerlijke concurrentie en de problematiek van barber shops aan te pakken; het mogelijk maken om te verschijnen voor de jeugdrechter via videoconferencing vanuit gemeenschapschapsinstellingen en strikt te waken over het nieuwe betalende inburgeringstraject. Ten slotte staat ze bekend als een grote pleitbezorger voor haar thuisstad Brugge door Brugse dossiers te behartigen zoals de recente Vlaamse steun voor de containerklassen van Sint-Andreas.

In het kort:

Geboren in Brugge, woont nu in St-Michiels
Gehuwd en moeder van twee kinderen
Criminologe (UGent)
Werkte op de Dienst Vreemdelingenzaken (2008-2014)
Adviseur staatssecretaris Theo Francken voor migratie en veiligheid (2014-2018)
Vlaams volksvertegenwoordiger (2019-heden):
Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën, Begroting en Justitie (vast lid)
Commissie voor Binnenlands Bestuur, Gelijke Kansen en Inburgering (vast lid)
Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (vast lid)
Commissie voor de bestrijding van gewelddadige radicalisering (vast)
Commissie voor Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden, Internationale Samenwerking en Toerisme (plaatsvervangend lid)
Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid (plaatsvervangend lid)
Deelstaatsenator
Commissie voor de Transversale Aangelegenheden (vast lid)
Federaal Adviescomité voor Europese Aangelegenheden (plaatsvervangend lid)

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.