Home > Luchtmacht pakt uit met overlevingstrainingen in het water in Koksijde en Oostduinkerke

Luchtmacht pakt uit met overlevingstrainingen in het water in Koksijde en Oostduinkerke

Geschreven op 3 februari 2022 om 13:08 door Mario De Wilde

Sinds afgelopen weekend organiseren de redder-duikers van het 40 Smaldeel Search-and-Rescue van Vliegbasis Koksijde de oefening COLD SWET. Tijdens deze oefening leren helikopterbemanningen van onze Belgische Luchtmacht de procedures om te overleven bij een ongeval op het water. Deze procedures dienen jaarlijks door de bemanningen ingeoefend te worden om hun operationele kwalificaties te behouden. De oefening bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Tijdens het theoretische deel, dat plaats vindt op de vliegbasis, leren de bemanningen de verschillende methodes en materialen kennen waarmee ze zich in veiligheid kunnen brengen.

Tijdens het praktische deel, dat geoefend wordt in het openluchtzwembad van Oostduinkerke, worden de bemanningen onder water gebracht aan de hand van een replica-cabine en moeten ze zichzelf op een zo kort en veilig mogelijke manier uit de cabine bevrijden en naar het wateroppervlak begeven. Gedurende de ganse oefening bevinden er zich te allen tijde 3 ervaren redder-duikers in het water om de bemanningen te begeleiden en in te grijpen indien nodig.
Om zijn of haar operationele status te behouden dient een piloot, ongeacht het toestel waarop hij/zij vliegt, zich op regelmatige basis te herkwalificeren in verschillende procedures. Onder meer de ‘Sea Survival’ en ‘Shallow Water Escape Training’ maken deel uit van de basisopleiding van onze piloten en behoren tot de noodprocedures die op jaarlijkse basis geoefend moeten worden. In de huidige weersomstandigheden bedraagt het zeewater slechts 6°C waardoor een menselijk lichaam zonder de beschermende kledij en de nodige overlevingstechnieken niet langer dan een kwartier zou kunnen overleven. Deze week nog was één van onze helikopters betrokken bij de reddingsoperaties na de scheepsbotsing voor de Nederlandse kust. (Foto’s Filip Van Loo)

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.