Home > Luchtkwaliteit in woningen slechter dan ooit, ventileren blijft noodzaak!

Luchtkwaliteit in woningen slechter dan ooit, ventileren blijft noodzaak!

Geschreven op 12 januari 2022 om 16:44 door Mario De Wilde

Sinds de pandemie zitten we massaal aan huis gekluisterd. In de afgelopen twee jaar hebben we al in heel wat lockdowns gezeten. Ook nu werken we veelal nog vanuit huis, zijn de kinderen vaker thuis dan ooit en is er nog weinig te ondernemen. Dat we meer thuis zitten, heeft zowel voor- als nadelen. Zo is er kort geleden een onderzoek gepubliceerd van het smartphone bedrijf Netatmo. Daaruit blijkt dat de luchtkwaliteit in de Belgische woningen – mede door de pandemie – de afgelopen jaren drastisch is verslechterd.

De reden waarom de luchtkwaliteit zo is afgenomen, is niet geheel duidelijk. Men denkt in elk geval dat dit mede is gekomen doordat we meer thuis zijn. Gemiddeld produceren we op een dag thuis 10 tot 15 liter vocht. Dit geldt voor een gemiddeld gezin. Dat vocht moet wel ergens naartoe kunnen. Helaas zijn de woningen in ons land tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat er echt gebruik moet worden gemaakt van een wtw filter of ander ventilatiesysteem om het vocht af te kunnen voeren. Onvoldoende ventilatie en veel binnen zijn, dat heeft enorme gevolgen. Zowel voor het huis als de algehele gezondheid.

Betere luchtkwaliteit ook beter voor corona

We weten allemaal wel hoe belangrijk ventileren is voor de gezondheid. Een hoog vochtgehalte in huis heeft namelijk veel gevolgen voor de algehele gezondheid. Van hoofdpijn en concentratiestoornissen tot zelfs luchtwegenproblemen en het verergeren van allergieën. Recente cijfers tonen dus aan dat de luchtkwaliteit in woningen en openbare gebouwen slechter is dan ooit. Iets wat juist in deze pandemie niet wenselijk is.

Experts geloven namelijk ook dat een betere luchtkwaliteit tevens de verspreiding van het coronavirus kan tegengaan. Een Zehnder filter, filtert niet alleen de lucht voor een betere luchtkwaliteit, maar haalt ook mogelijke besmettelijke deeltjes uit de lucht. De zogenaamde aerosolen. Dit zijn grote druppels die langdurig in binnenruimtes blijven hangen. Ze worden verspreidt door praten, hoesten, niezen of zelfs de gewone ademhaling. Deze aerosolen blijven in stilstaande lucht hangen, waardoor de concentraties hoger worden en meer mensen besmet kunnen raken met het virus. Wanneer er meer ventilatie is, is de kans groter dat deze besmettelijke deeltjes vroegtijdig worden afgevoerd. Zo wordt men niet alleen minder snel ziek, maar zullen ze ook minder erg ziek worden.

Het gevaar van schimmelvorming

Bij slechte ventilatie ligt nog een groot gevaar op de loer. Namelijk de vorming van schimmelhaarden. Zodra condens geen kant op kan, zullen de muren, plafonds en ramen héél vochtig worden. Schimmels houden van een vochtige omgeving en zullen zich hier al snel gaan nestelen. Wat veel mensen niet beseffen is dat schimmelhaarden erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Ze stoten namelijk zeer schadelijke stoffen uit in de lucht. Wanneer deze stoffen ingeademd worden, kan dit grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Door schimmels in huis kunnen er verschillende symptomen optreden. Denk aan kortademigheid, luchtwegenproblemen, hoofdpijn, concentratiestoornissen, droge ogen, huiduitslag, allergieën en een slechte weerstand. Ventileren is zeker nu – nu we allemaal weer massaal thuis dreigen te komen te zitten – van essentieel belang.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.