Home > Luchthaven van Rijsel charmeert steeds meer West-Vlaamse reizigers en dat werkt…

Luchthaven van Rijsel charmeert steeds meer West-Vlaamse reizigers en dat werkt…

Geschreven op 30 november 2022 om 13:29 door Mario De Wilde

De Luchthaven van Rijsel vernieuwt zichzelf en onthult haar nieuwe merkidentiteit. Dat was het thema van de speciaal naar West-Vlaanderen gerichte persmeeting van afgelopen maandag in Kortrijk. Marc-André Gennart, algemeen directeur van Aéroport de Lille SAS, onthulde de strategische verbintenissen van de luchthavenexploitant, met als voornaamste doel de reiservaring van de passagiers verbeteren en ervoor zorgen dat de ontwikkeling van de Luchthaven van Rijsel gebaseerd is op een verantwoordelijke en duurzame aanpak. Een richting die wordt geïllustreerd door de nieuwe merkidentiteit van de Luchthaven van Rijsel. Als inleiding op zijn toespraak gaf de heer Gennart een overzicht van het belang van de luchthaven voor de
Belgische passagiers.

54 bestemmingen, 11 luchtvaartmaatschappijen

De zeer gemakkelijk bereikbare Luchthaven van Rijsel biedt 54 bestemmingen (in 2021), die door 11 luchtvaartmaatschappijen worden aangedaan. Van de 1.167.042 passagiers in 2021 was 8 tot 10% Belg. Zij kozen Nice, Bordeaux en Marseille als hun top 3-bestemmingen in Frankrijk, gevolgd door Toulouse, Figari, Bastia, Ajaccio, Nantes, Lyon en Montpellier.

In het buitenland gingen de Belgen naar Tenerife op de eerste plaats, Malaga, Gran Canaria, Faro, Porto, Agadir, Marrakech, Lanzarote, Genève en ten slotte Fuerteventura op de tiende plaats. Een duidelijke opleving van de activiteit, aangedreven door nieuwe internationale vluchten

In de eerste negen maanden van 2022 maakten 1.355.220 passagiers gebruik van de luchthaven
(aankomst/vertrek). Dankzij de oprichting van de Volotea basis in het voorjaar (24 bestemmingen in 2022) en de heropening van de lijnen naar Marokko en Algerije, steeg het passagiersverkeer met 69,7% ten opzichte van 2021 en komt het op 80% van het verkeer in dezelfde periode van 2019. Deze dynamiek wordt ook geïllustreerd door de goede bezettingsgraad van de vluchten (globaal boven de 85%), waarbij de bezettingsgraad in juli en augustus hoger lag dan in 2019.

In het najaar werden ook nieuwe verbindingen geopend naar Venetië, Marrakech en vier eilanden van de Canarische archipel bij Volotea, en werden de vluchten naar Oran en Constantine hervat bij Air Algérie.

Marc-André Gennart presenteerde tijdens deze conferentie ook de nieuwe merkidentiteit van de Luchthaven van Rijsel. Een merk dat de strategische richting van de luchthaven weerspiegelt en de visie op reizen van vandaag en morgen illustreert. Inspelen op de nieuwe verwachtingen van de reizigers, de connectiviteit van ons grondgebied ontwikkelen om het aantrekkelijker te maken, ons netwerk ontwikkelen en onze infrastructuur en diensten moderniseren met meer aandacht voor het milieu, dat is de betekenis van dit nieuwe merk. “Wij zien onze ecologische, sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheid als een kans om meer duurzame, respectvolle en ‘menselijke’ mobiliteit aan te bieden”, legt Marc-André Gennart uit.

Erkend en gewaardeerd voor haar waarden van verwelkoming en gastvrijheid, zet de Luchthaven van Rijsel zich in om de reiservaring van de passagiers te verbeteren. In 2022 zal de luchthaven haar cateringaanbod in de terminal volledig vernieuwen en praktische diensten invoeren, zoals een speciale veiligheidscontrolepost voor gezinnen. Andere nieuwigheden zullen gericht zijn op de digitalisering van diensten om de verschillende fasen van een reis te vergemakkelijken: verkoop van tickets voor het openbaar vervoer, website voor het vergelijken en boeken van vluchten, dienst voor verloren voorwerpen, enz.
Een verantwoordelijke en duurzame aanpak.
Door in 2020 toe te treden tot het Airport Carbon Accreditatie-programma heeft de luchthaven van Lille zich ertoe verbonden haar koolstofuitstoot op korte termijn te verminderen om tegen 2027 het certificeringsniveau ACA3+ “Neutraliteit” te bereiken. Deze verbintenis omvat de vernieuwing van het wagenpark en de bedrijfsuitrusting, waarbij voorrang wordt gegeven aan elektrisch of hybride materiaal: tegen 2025 zullen alle voertuigen van meer dan 5 jaar oud uit het wagenpark worden geweerd. De luchthaven wil ook haar eigen hernieuwbare energiebronnen ontwikkelen, met de installatie van fotovoltaïsche panelen op gebouwen en oppervlakken die reeds waterdicht zijn, het gebruik van geothermische energie voor de bevoorrading van de passagiersterminal, en de installatie van een station voor de productie/distributie van waterstof voor de voertuigen op het platform. De studies hiervoor zijn momenteel volop aan de gang.

Om geluidshinder die verband houdt met luchtvaartactiviteiten te beperken, treedt de Luchthaven van Rijsel binnen haar eigen grenzen op door maatregelen te nemen om nachtvluchten te beperken via een beleid van tariefmodulatie (stimulansen/sancties), en verbindt zij zich ertoe de nachtvluchten onder de in 2019 geregistreerde niveaus te houden. Om deze ontwikkelingen te realiseren, bereidt de Luchthaven van Rijsel nu al haar personeel voor op het volgende seizoen van 2023 en werft zij 70 posten aan voor grondafhandelaars, veiligheidsagenten, agenten
voor de ontvangst en behandeling van passagiers, platformagenten, enz.

Een nieuwe identiteit voor de Luchthaven van Rijsel
Deze ambities en verbintenissen komen nu tot uiting in een nieuwe identiteit voor de Luchthaven van Rijsel. “Een identiteit dat onze waarden van verwelkoming en gastvrijheid weerspiegelt, en onze wens om een eenvoudige, geruststellende en zorgzame reiservaring te bieden. Een merk dat ons streven naar een meer duurzame, zorgzame en milieuvriendelijke mobiliteit weerspiegelt. Een nieuw merk dat wordt geïllustreerd door een nieuwe visuele identiteit en een nieuw logo. Een logo als symbool van de vlucht, van de luchtigheid van een gemakkelijke en lichte reis; een nieuw logo dat ook staat voor een netwerk van luchtvaartmaatschappijen en de notie van een lus: vertrekken en altijd terugkomen…”, besluit de heer Gennart.

Volotea: 653.000 stoelen en 28 lijnen

In 2023 zal Volotea vanuit haar basis in Rijsel 653.000 stoelen beschikbaar stellen voor de inwoners van de regio. Met 28 lijnen, waaronder de nieuwe bestemming Olbia, bevestigt zij haar positie als 1e luchtvaartmaatschappij van de Luchthaven van Rijsel in termen van netwerk. De luchtvaartmaatschappij van de regionale Europese hoofdsteden heeft in april van dit jaar haar basis in Rijsel geopend, 10 jaar na de start van haar activiteiten op de luchthaven. In 2023 zal Volotea meer dan 28 lijnen aanbieden, waarvan 17 lijnen exclusief*, met een aanbod van meer dan 650.000 stoelen van en naar Rijsel. De luchtvaartmaatschappij kondigt ook de lancering aan van een nieuwe, exclusieve lijn tussen Rijsel en Olbia, een stad aan de noordoostkust van Sardinië. De tickets voor deze nieuwe verbinding, die wekelijks op vrijdag zal worden uitgevoerd, zijn vanaf vandaag, dinsdag 8 november, beschikbaar.

Volotea verbindt zo Rijsel met tien Franse steden die minder vaak of niet per trein worden bediend(Ajaccio, Bastia, Bordeaux, Calvi, Figari, Montpellier, Nantes, Nice, Perpignan, Toulouse) en zeven landen in Europa en Noord-Afrika: Spanje, Italië, Griekenland, Bulgarije, Kroatië, Marokko en Portugal.

Naast de binnenlandse vluchten, streeft de luchtvaartmaatschappij naar voortzetting van haar strategie van verbindingen tussen de regio rond Rijsel en de eilandbestemmingen, die 35% van haar stoelenaanbod zullen vormen. Om deze groei te ondersteunen zet de maatschappij met name twee Airbus A319-toestellen in, die geschikt zijn voor vluchten over korte en middellange afstanden.

Volotea neemt de eerste plaats in onder de luchtvaartmaatschappijen op de Luchthaven van Rijsel in termen van netwerk, en streeft ernaar zich te positioneren als een belangrijke nieuwe economische speler in de regio. De maatschappij bevestigt opnieuw haar lokale verankering met meer dan 70 directe en 50 indirecte banen, maar ook haar wil om haar culturele betrokkenheid te ondersteunen. In september heeft de maatschappij meegewerkt aan de organisatie van drie openingsconcerten van het Orchestre National de Lille voor het seizoen 2022-2023 via een sponsoringactie, die zij opnieuw wil uitvoeren om de culturele uitstraling van Rijsel te bevorderen. ​ ​ ​

“Rijsel is een zeer belangrijke basis voor Volotea. We zijn trots dat we vandaag onze ambities voor deze regio konden presenteren. Vandaag kondigen we voor 2023 een dynamische koers aan, zowel voor toeristen die voor plezier en ontspanning reizen als voor zakenreizigers. Wij willen onze ontwikkeling voortzetten in samenwerking met alle betrokken partijen, om aan de inwoners van de hoofdstad van de regio Hauts-de-France een steeds grotere keuze aan bestemmingen te kunnen bieden, altijd tegen concurrerende prijzen”, zo verduidelijkt Céline Lacroix, verantwoordelijk voor de internationale ontwikkeling van Volotea.

Pierre Fernemont, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Aéroport de Lille SAS, verklaart:“De vestiging van de basis van Volotea afgelopen voorjaar was een uitstekend teken van de hervatting van onze activiteiten en de bekroning op vele maanden werk samen met de teams van de luchtvaartmaatschappij. We zijn zeer verheugd over de goede resultaten die Volotea in de afgelopen maanden heeft genoteerd, en de positieve gevolgen in termen van werkgelegenheid voor ons platform en voor de totale regio. We zijn blij dat we ons, met de aankondiging van het vluchtprogramma voor 2023 dat vandaag bekend is gemaakt, als partner kunnen aansluiten bij de succesvolle ontwikkeling van Volotea. ”

*17 exclusieve lijnen: Varna, Olbia, Lanzarote, Malaga, Athene, Barcelona, Faro, Rome, Fuerteventura, Menorca, Montpellier, Perpignan, Palermo, Marrakech-Menara, Split, Tenerife Zuid, Venetië.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.