Home > Luchthaven Oostende 2021: recordjaar voor cargo en hoopgevende passagierscijfers

Luchthaven Oostende 2021: recordjaar voor cargo en hoopgevende passagierscijfers

Geschreven op 3 januari 2022 om 12:11 door Mario De Wilde

De luchthaven van Oostende sluit 2021 af met uitstekende cargoresultaten en hoopgevende passagierscijfers. Het verhandelde vrachtvolume steeg het voorbije jaar tot 62.000 ton, het beste resultaat in tien jaar tijd. Ook de passagierscijfers kenden een mooi herstel. Onze luchthaven verwelkomde vorig jaar 221.000 passagiers en kijkt zeer optimistisch naar 2022.

Passagierscijfers

Onze luchthaven werd tijdens de eerste maanden van 2021 opnieuw zwaar geraakt. Door de stijgende coronacijfers en een nieuwe lockdown waren niet-essentiële reizen verboden tot 19 april. Hierdoor vertrokken pas eind april de eerste TUI fly vluchten naar vier Spaanse bestemmingen. Dat was goed voelbaar in de cijfers. In de eerste jaarhelft verwelkomden we slechts 32.500 passagiers.

Vanaf juli werden méér vluchten ingelegd en werd er gevlogen naar 13 van de 23 bestemmingen. “Dit was meteen ook het begin van een zeer mooi herstel. In juli, augustus en september verwelkomden we 114.000 passagiers. 142% meer in vergelijking met de zomer van 2020, maar wel nog 37% minder dan tijdens de zomer van 2019, toen alle 23 bestemmingen aangevlogen werden”, zegt CEO Eric Dumas. Ook na de zomer zette het herstel zich verder. In november ontving onze luchthaven zelfs 4% meer passagiers dan voor de coronacrisis losbarstte.

Op jaarbasis sluit de luchthaven af met 221.000 passagiers. “Een zeer mooi en hoopgevend resultaat”, concludeert CEO Eric Dumas. “Ondanks dat er dit jaar maar 13 van de 23 bestemmingen aangevlogen werden, hebben we het passagiersverlies goed kunnen beperken. Als het herstel zich zo blijft verder zetten, zullen we in 2022 dicht aanleunen tegen het resultaat van ons recordjaar 2019.” In 2022 zal TUI fly opnieuw naar alle 23 bestemmingen vliegen vanuit Oostende. Dat betekent dat reizigers naast Spaanse en Griekse bestemmingen, ook opnieuw kunnen kiezen voor bestemmingen in Egypte, Turkije, Tunesië en Bulgarije.

96% vluchten vertrok op tijd

De luchthaven kan dit jaar ook uitstekende stiptheidscijfers voorleggen. Dit jaar vertrok maar liefst 96% van alle vluchten op tijd. “Reizen via een regionale luchthaven heeft alleen maar voordelen. Niet alleen vertrek je helemaal ontspannen en in een veilige omgeving op reis, je vlucht vertrekt ook nagenoeg altijd op tijd”, zegt CEO Eric Dumas.

Cargo

Het vrachtvervoer via Luchthaven Oostende laat voor het tweede jaar op rij een een ijzersterk resultaat optekenen. Het verhandelde volume steeg met 17.8% tot 62.000 ton. Dit is het beste resultaat sinds 2011. Naast EgyptAir, die al vele jaren voor onze luchthaven kiest, voerde ook Qatar Airways heel wat vluchten uit naar Oostende. Sinds mei is onze luchthaven ook vast opgenomen in het routenetwerk van Qatar Airways. Daarnaast blijft onze luchthaven zeer aantrekkelijk voor humanitaire missies en kleinere vrachtvluchten met onder andere auto-onderdelen aan boord.

Naast de vaste carriers verwelkomde onze luchthaven dit jaar ook enkele tijdelijke klanten als SilkWay West Airlines, Etihad Cargo, Mesk Air en Air Belgium. “Dit ijzersterke resultaat is de verdienste van het harde werk en de inzet van iedereen op onze luchthaven. We blijven de volgende jaren ook verder investeren in het cargosegment”, zegt Eric Dumas.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.