Home > Lokale politie Damme/Knokke-Heist wuift rechercheur Eric Claeys uit

Lokale politie Damme/Knokke-Heist wuift rechercheur Eric Claeys uit

Geschreven op 7 juni 2021 om 14:46 door Mario De Wilde

Rechercheur Eric Claeys (58) gaat na 29 jaar vervroegd met pensioen (NAVAP) bij de lokale politie Damme/Knokke-Heist. In de reeks Het ga je goed wuift onze Lokale Politie haar vaste waarde een laatste keer uit. In het interview blikt men terug op zijn politieloopbaan, liefde voor het recherchewerk en toekomstige ambities.

Waarom koos je voor het politieberoep?
Ik rolde in het beroep dankzij mijn toenmalige partner. Zij werkte bij de gemeentepolitie van Knokke. Het ging niet zo goed in het privébedrijf waar ik aan de slag was, dus nam ik deel aan de politieproeven. Ik slaagde, maar begon pas drie jaar later aan de West-Vlaamse Politieschool (WPS).

Hoe verliep je opleiding?
In september 1992 stapte ik de politieschool binnen. In het begin voelde ik mij de vreemde eend in de bijt, want ik was toch een pak ouder dan de meeste studenten. Ik zat uiteindelijk drie jaar op de schoolbanken, maar ik bleef wel geen drie jaar zitten. (lacht) Ik slaagde eerst voor de graad van agent-brigadier, daarna voor inspecteur en in het derde jaar voor officier van gerechtelijke politie. De toenmalige graad van inspecteur staat nu gelijk aan de graad van hoofdinspecteur.

Ging je bij de gemeentepolitie meteen aan de slag als hoofdinspecteur?
Ik stroomde pas in 2003 door naar de graad van hoofdinspecteur. Bij de gemeentepolitie van Knokke deed ik eerst interventiewerk als medewerker van een officier. Samen namen we het gerechtelijke werk voor onze rekening. Ik heb toen veel bijgeleerd en het vormde een mooie basis voor mijn toekomstige werk bij de lokale recherchedienst.

Wanneer maakte je de overstap naar het recherchewerk?
Dat is een apart verhaal. (lacht) We namen met zes kandidaten deel voor vier plaatsen van hoofdinspecteur. De korpschef vond ons allemaal evenwaardig geschikt en hakte uiteindelijk de knoop door op basis van politie-anciënniteit. Ik viel uit de boot, maar kreeg de kans om naar de recherchedienst te gaan. Die kans heb ik met beide handen gegrepen. Daarna deed ik mee aan de eerstvolgende interne promotie tot hoofdinspecteur en kon ik aan de slag met mijn eigen rechercheteam. Dat heb ik uiteindelijk 21 jaar met veel liefde gedaan.

Welke veranderingen deden zich doorheen de jaren voor in het recherchewerk?
De inhoud van de dossiers is sterk gewijzigd. Vroeger draaide de lokale recherchedienst vooral dossiers die zich onder de kerktoren afspeelden. Er was toen ook nog geen sprake van internationale bendes. Vandaag kan je als lokale recherchedienst het onderzoek van A tot Z voeren. Ook als je onderzoek je over de grenzen van de politiezone of het land brengt. Met de komst van de kansspelcommissie lag mijn specialisatie bij de financiële dossiers, de zogenaamde EcoFin-dossiers.
De grootste veranderingen doen zich voor op technologisch vlak. Ik vond het moeilijk om steeds met alles mee te blijven. Dat in tegenstelling tot de nieuwe lichting die speelt met al die technologische snufjes. Gelukkig stonden ze me altijd met raad en daad bij. (knipoogt)

Welk dossier bleef je de voorbije jaren bij?
Enkele jaren geleden stond een huiszoeking op het programma. We kwamen in een aantal kamers en schrokken ons een hoedje, want overal zagen we alligators en krokodillen. Niet alleen in de grote aquariums, maar zelfs in de badkuip. Samen met een gespecialiseerde dienst van de federale politie en een opvangcentrum hebben we de dieren weggedaan. Dat was toch een ervaring die ik waarschijnlijk nooit zal vergeten.

Heb je nog een tip voor de nieuwe lichting?
Kom met een positieve ingesteldheid naar het werk, bekijk de dossiers met een open vizier en toon respect voor zowel het slachtoffer als de dader. Wie respect toont, krijgt dat meestal ook terug. Het brengt bovendien weinig op als je een verhoor afneemt in een negatieve sfeer. De afgelopen jaren kwam ik wel eens iemand tegen die ik nog naar de gevangenis had gebracht, maar me dan bedankte en zei dat hij zijn leven had gebeterd.

Wat brengt de toekomst?
Ongetwijfeld een volle agenda. (knipoogt) Ik heb veel hobby’s waarvan ik opnieuw werk wil maken. Zo zal ik regelmatig te spotten zijn op een tennis- of padelveld, blaas ik mijn gitaarlessen nieuw leven in en haal ik mijn koersfiets vanonder een dikke laag stof. Ook de uitstapjes met mijn vriendin zullen niet ontbreken. Ik heb duidelijk een planning nodig om alles in goede banen te leiden. (lacht)

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.