Home > Live acteurs vervangen simulatiepoppen aan de Howest opleiding Bachelor Verpleegkunde

Live acteurs vervangen simulatiepoppen aan de Howest opleiding Bachelor Verpleegkunde

Geschreven op 20 februari 2019 om 20:00 door Mario De Wilde

Vier lesdagen en talloze simulatieworkshops en debriefinggesprekken later kijken de Brugse Bachelorstudenten aan Howest vandaag moe maar voldaan terug op een geslaagde februarisessie van hun SimO simulatieonderwijsproject aan de opleiding Verpleegkunde. De opleiding Howest Verpleegkunde heeft sinds de start van dit jaar een extra dimensie. De studenten oefenen er in het kader van het SimO onderzoeks- en onderwijsproject nu ook met echte patiënten.
SARAH
In één van de opgenomen oefensessies maken we kennis met Sarah, het één-jarig dochtertje van mama Anne. Sarah kwam ten val, en via een spoedopname in Howest Hospital, de hospitaalvleugel op de campus aan de Rijselstraat in Sint-Michiels, komen Sarah en haar mama in de pediatrie consultatiekamer terecht. Daar ontmoeten ze de zorgzame 3e-jaarsstudenten Emily Lachat en Kelly Doumen. Student verpleegkunde Kelly Doumen speelt met patiëntje Sarah
tijdens de simulatiesessie pediatrie in Howest Hospital. Lector Chantal Versluys in de intensieve-zorgkamer omringd
door 2e-jaarsstudenten Verpleegkunde aan Howest. Een make-up artist bracht vakkundig een aantal blauwe plekjes aan op Sarahs rug, en intussen zien we ook dat de arm van het patiëntje reeds in een stevig verband werd gestopt. Terwijl verpleegkundige Emily met de mama praat, merkt verpleegkundige Kelly de blauwe plekjes. Blijkt dat er heel wat meer aan de hand is dan alleen maar een simpele val laat vermoeden. Dankzij een verder gesprek, en de intussen gekende resultaten van het bloedonderzoek tijdens de spoedopname, wordt duidelijk dat Sarah ernstig ziek is, en een langere opname te wachten staat. Hier wordt de simulatie afgebroken. De studenten, hun medestudenten en de lectoren die de casus in een aparte debriefingruimte volgden, komen samen om stap-voor-stap de opgenomen sessie te doorlopen.

BELANGRIJK
“De analyse achteraf is heel belangrijk,” merkt onderzoekscoördinator Veerle Coupez op. Zij begeleidt de debriefingsessies. “Na de simulatiesessie die wordt opgenomen met onze nieuwe camera- en communicatieinfrastructuur bekijken we de beelden. We bespreken zowel goede zaken, als dingen die wat meer aandacht zouden kunnen krijgen. Een heel onthullende onderwijsmethode, die onze studenten er alleen maar beter op maakt. Zoveel is duidelijk.”
WERKVELD
“De introductie van simulatieonderwijs in de opleiding vult de bestaande stageprojecten die elke student loopt perfect aan,” zegt opleidingscoördinator Sven Vereecke. “De student begint op die manier meer voorbereid aan het stageproject. Dankzij echte casussen en scenarios die trouwens door het werkveld zelf aangereikt worden, komen onze studenten net dat beetje beter voorbereid op hun stageplaats terecht. Deze week hebben de studenten, dankzij onze nauwe samenwerking met het werkveld, naast pediatriecassusen ook intensieve zorgcasussen en zelfs heel reële ouderenzorg- en psychiatriesimulaties kunnen uitvoeren. Die hechte samenwerking met woonzorgcentra,
ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties, maar ook andere instellingen en organisaties is wat Howest Verpleegkunde een meerwaarde geeft.”
INVESTERINGEN
Iets meer dan een jaar terug legde de Hogeschool West-Vlaanderen de eerste hand aan de nieuwe hospitaalvleugel in de Rijselstraat aan het station van Brugge. Studenten en lectoren werken er in een realistische hospitaalomgeving.
Howest Hospital heeft naast de pediatriekamer, ook een algemeen skillslab, een ruimte met zes bedden en andere voorzieningen die we ook in een echte ziekenhuiskamer terugvinden. Verder zijn er in het debriefinglokaal van Howest Hospital analyseren de studenten verpleegkunde hun simulatiesessies. onder meer een intensieve-zorgkamer, volledig uitgerust met monitoringapparatuur voor hartslag, bloeddruk en ademhaling, en een thuiszorgkamer, compleet mét interieur waarbij we ons zo terug in de vorige eeuw wanen. “De totale investeringen in Howest Hospital, inclusief de nieuwe opname- en communicatieapparatuur, belopen meer dan 200,000 EUR,” zegt Vereecke. “De komende jaren komt daar bovendien nog heel wat bij. Howest Verpleegkunde is de weg van het innovatief, hoogzorgzaam, hoogkwalitatief, en hoog-technologisch zorgonderwijs ingeslagen, en we kijken niet meer
achterom.”

INFO
Hogeschool West-Vlaanderen (Howest), campus Brugge, Rijselstraat 5, 8200 Brugge (Sint-Michiels).
Bachelor Verpleegkunde. https://howest.be/verpleegkunde

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.