Home > Ligo Centrum voor Basiseducatie Brugge-Oostende-Westhoek wint prestigieuze LES-trofee met project BENO

Ligo Centrum voor Basiseducatie Brugge-Oostende-Westhoek wint prestigieuze LES-trofee met project BENO

Geschreven op 10 oktober 2022 om 15:50 door Mario De Wilde

Ligo, Centrum voor Basiseducatie Brugge-Oostende-Westhoek heeft de prestigieuze LES-trofee gewonnen met het project BENO (Basiseducatie na OKAN). De komende 5 jaar mag BENO zichzelf het meest innovatieve NT2-onderwijsproject voor anderstalige (jong)volwassenen van Vlaanderen en Nederland noemen. “Daar zijn we bijzonder fier op!”, zegt Algemeen Directeur Xantha Vansteenkiste.

De trofee werd eergisteren uitgereikt door het Nederlandse LES, tijdschrift voor NT2 en taal in het onderwijs. NT2 staat voor Nederlands tweede taal en omhelst de lessen Nederlands voor anderstalige (jong)volwassenen die het Latijns schrift al beheersen. In totaal werden vijf projecten genomineerd voor het winnen van de prestigieuze prijs. 2 van de 5 projecten waren van Ligo: Kan-Ga in Oostende en BENO in Brugge en Oostende. BENO gaat dus met de hoofdprijs lopen. Kan-Ga kreeg een mooie oorkonde van de jury.

BENO in Brugge en Oostende (winnaar)

BENO staat voor Basiseducatie na OKAN. Het BENO-traject duurt 1 jaar en is bedoeld voor jongeren die in het middelbaar OKAN-onderwijs volgden, maar nog niet klaar zijn voor de stap naar opleiding en werk.

Coaches uit de OKAN-scholen hadden moeite om voor deze kwetsbare doelgroep gepaste vervolgtrajecten te vinden na OKAN. Ze zagen deze jongeren vaak uit de boot vallen of van de radar verdwijnen. Om daaraan tegemoet te komen, startte Ligo Antwerpen in het schooljaar 2017-2018 voor het eerst een BENO-traject. Ligo Oostende volgde een jaar later en Ligo Brugge startte voor het eerst in schooljaar 2021-2022.

BENO biedt de jongeren een voltijds pakket aan in een veilige schoolcontext. Het traject is erkend als officiële opleiding van de VDAB. Het bestaat uit een oriëntatiejaar waarin jongeren sterker gemaakt worden in Nederlands, wiskunde, ICT en communicatie, in combinatie met een kennismaking met verschillende CVO-beroepsopleidingen zoals fietshersteller, huishoudhulp, hair and beauty en horeca. De jongeren leggen hun theoretisch examen rijbewijs af en worden gestimuleerd in het verder ontwikkelen van hun persoonlijke kwaliteiten. Na 1 schooljaar zijn ze klaar om een beroepsopleiding te beginnen of door te stromen naar de arbeidsmarkt.

De sterkte van dit project is de samenwerking tussen verschillende partners met elk hun expertise: VDAB, secundaire scholen, volwassenenonderwijs (Ligo en CVO’s), Agentschap Integratie en Inburgering, vzw Arktos, Stad Brugge en Stad Oostende, Howest, …

VDAB organiseert bedrijfsbezoeken en een kennismaking met diverse beroepsopleidingen. Voor de sportieve omkadering kunnen we in Brugge rekenen op Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen. In Oostende zorgt vzw Arktos voor lessen sport en vrije tijd. Zo kunnen de jongeren ondervinden waar hun ambities en talenten liggen, zodat ze later vlotter kunnen doorstromen naar een beroepsopleiding en/of de arbeidsmarkt.

Kan-Ga in Oostende

Kan-Ga is een project waarbij Nederlandse les, maatschappelijke oriëntatie (integratie), opvoedingsondersteuning en kinderopvang aangeboden worden in 1 ruimte. Het werd opgestart in 2015 vanuit de vaststelling dat laaggeletterde anderstalige vrouwen met jonge kinderen vaak niet deelnemen aan het inburgeringsaanbod. Het project is dus bedoeld voor kwetsbare vrouwen met een lage (digitale) geletterdheid. Ze hebben allen ook jonge kinderen tussen 0 en 3 jaar oud, of zijn zwanger. Bovendien moeten ze nog voldoen aan ‘Maatschappelijke Oriëntatie’ als deel van hun inburgeringstraject.

Deze moeders ondervinden vaak praktische en psychologische barrières om deel te nemen aan het reguliere aanbod Nederlands (NT2), Maatschappelijke Oriëntatie en/of de kinderopvang. Daarnaast ondervinden ze noden rond of hebben ze duidelijke vragen over de opvoeding van hun kinderen. Ze zijn ook in meer of mindere mate kwetsbaar op vlak van sociale contacten, een netwerk, inkomen en huisvesting.

Het Kan-Ga project duurt ongeveer 5 maanden en wordt 2 keer per schooljaar georganiseerd voor telkens maximum 10 moeders. De moeders mogen hun baby’s en peuters meenemen naar de lessen, waar er kinderopvang voorzien wordt. Na het behalen van hun attest stromen zij door naar de reguliere kinderopvang en het reguliere inburgeringstraject.

Kan-Ga is een samenwerking tussen Ligo, het Agentschap Integratie en Inburgering, CKG Kapoentje, het regioteam Kind & Gezin, Kinderdagverblijf D’n Opvang, het aanbod van Spel en Ontmoeting en de Opvoedingswinkel.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.