Home > Licht op groen voor bouw BRUSK op de Brugse site van Sint-Andreas in de Garenmarkt

Licht op groen voor bouw BRUSK op de Brugse site van Sint-Andreas in de Garenmarkt

Geschreven op 14 juni 2022 om 09:19 door Mario De Wilde

Het college heeft op voorstel van schepen voor ruimtelijke ordening Franky Demon de vergunning verleend voor de bouw van het project BRUSK op de site van Sint-Andreas in de Garenmarkt. Hiermee is de finale stap gezet richting de bouw van de nieuwe tentoonstellingshal voor de musea Brugge. “De musea kampen als sinds de jaren 1990 met een chronisch plaatsgebrek telkens tijdelijke tentoonstellingen worden ingericht. Bij iedere tentoonstelling moet de vaste collectie verdwijnen en worden de ruimtes volledig leeggemaakt, met de bijhorende moeilijkheden van kwaliteitsvolle berging. De noodzaak voor een nieuwe tentoonstellingsruimte drong zich op”, zegt Demon.

De site gelegen in het hart van de stad, aansluitend op het bestaande Groeningemuseum, wordt de locatie voor deze nieuwe architectuurparel. Deze plek, met een rijke geschiedenis, krijgt nu een nieuwe invulling en zal een plek worden waar de bezoekers maar ook de bewoners van de stad zullen kunnen genieten van kunst en andere culturele activiteiten. “Voor deze belangrijke opdracht werd een internationale ontwerpwedstrijd opgestart”, vertelt Franky Demon. “Uit tien teams van de internationale wedstrijd kwam het consortium Robbrecht & Daem en Salens Architecten als laureaat naar voren. De aannemer is CIT Blaton.”

Met het project komt ca. 12.400m² bijkomende open ruimte beschikbaar voor de Bruggeling/Bezoeker die het museumpark vrij mag bewandelen. Samen met de site van het Groeningemuseum/BRUSK wordt een museumpark gerealiseerd van ca. 20.000m². Het park biedt de kans om te verpozen onder meer bij een open te leggen stukje Eekhoutrei. In de tentoonstellingshal is ook een brasserie gepland.

“De schaal van de nieuwe hal houdt het midden tussen de grote publieke iconen van de stad (belfort, Onze-Lieve-Vrouwekerk, …) en de onmiddellijke omgeving. De vergezichten op deze iconische gebouwen hebben geleid tot de basisprincipes van het ontwerp”, aldus Demon. “Er is de zgn. ‘scala grande’, een publieke passage tussen de grote en de kleine museumzaal die een doorzicht biedt naar het belfort. Aan de zijde van het (nieuwe)park biedt een open verbindingspasserelle tussen de zalen de bezoekers een vergezicht op de Onze-Lieve-Vrouwekerk.”

Het betalende circuit van het museum bevindt zich op de verdieping. Het gelijkvloers is volledig toegankelijk en multifunctioneel inzetbaar. Zowel de brasserie en het auditorium kunnen na sluitingsuur van het museum open blijven.
Het nieuwe ‘Musea Brugge Centre for Collection Research’ of de plek voor verdiepend wetenschappelijk onderzoek krijgt ook een plaats op de site. Dit wordt onder gebracht in het bestaande schoolgebouw aan de Eekhoutpoort dat behouden blijft en gerestaureerd wordt. “Op termijn wordt ook het Groeningemuseum gerestaureerd. Op deze manier zullen beide musea hun plaats vinden in 1 ruime museumtuin, vlot bereikbaar via de diverse toegangen”, vertelt Demon nog.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.