Home > Lek Me Liptje: tafelen in Restaurant Cruydenhove bij Van der Valk in Oostkamp: 96/100

Lek Me Liptje: tafelen in Restaurant Cruydenhove bij Van der Valk in Oostkamp: 96/100

Geschreven op 17 oktober 2024 om 07:05 door Mario De Wilde

‘Lek Me Liptje Test’ is een culinaire rubriek waarbij de redactie proefondervindelijk een objectieve en geheel onafhankelijke test uitvoerde van een menu of een aantal gerechten in een West-Vlaams restaurant. Vorige week  mochten we aanschuiven aan een tafeltje in het bekende restaurant Cruydenhove in Hotel Van der Valk in Oostkamp (vlakbij de E40). We geven het meteen toe: Belgen hebben niet meteen de gewoonte om te gaan lunchen of dineren in een hotelrestaurant. Daar zijn we zelfs de slechtste van de Europese klas in. Maar wie het restaurant in Oostkamp binnenstapt, ontdekt meteen de charme, de warmte én tegelijk de gastvrijheid van een restaurant. De auto parkeerden we gratis en voor niets vlak voor de deur. Tijd om een aperitiefje te bestellen….

Sneltest

De naam ontleent zich aan wat vroeger kasteel Cruydenhove was en waar zich een oude kruidentuin met oranjerie bevond. In de keuken worden 7 dagen op 7 internationale gerechten met Belgische klassiekers bereid door een enthousiast team. Meteen een verwelkoming en een verwijzing naar een mooi gedekte tafel door Sasha. Hier is al meteen duidelijk dat het er iemand aan het werk is die haar vak met veel métier en passie beheerst. Het zal later op de avond nog blijken dat het begrip ‘bediening’ veel verder gaat dan gewone basistechnieken. We laten ons verrassen door de keuze van de chef. Altijd onverwacht en tegelijk zo spannend. Bij een hemels aperitief (Dark & Stormy en een Coconut mocktail) krijgen we enkele bites erbij geschoven: bruchetta tomaat met gerookte sardines (€ 12) en garnaalkroketjes met verse tartaarsaus (€ 9).

Heerlijk om te sharen. De ene zijde van de tafel krijgt een Vitello Tonato (€ 18) als voorgerecht geserveerd terwijl ikzelf me laat verleiden door gerookte zalm met een sausje van mierikswortel en een sjalotje (€ 18).

 

Wat volgt is een kabeljauwhaasje met puree van polderaardappelen, een saus van garnaaltjes en groene asperges (€ 33) en voor mijn echtgenote een stoofpotje van varkenswangetjes met Brugse Zot, strofrietjes en seizoengroentjes erbij (€ 27).

 

Een tarte tatin van appel (€ 11) en crème brûlée (€ 8) werden tenslotte als zoete afsluiters op tafel getoverd. Met voor elk nog een verrukkelijke koffie erbij.

Conclusie

Met intens smakende Belgische klassiekers en een gastvrije sfeer creëert restaurant Cruydenhove al jaren een heel eigen identiteit. Het restaurant gaat duidelijk met z’n tijd mee met verrassende bites en bordjes die perfect uitnodigen om te sharen. De signatuurgerechten als sliptongentjes met verse tartaarsaus en handgesneden frietjes wisselen met een kabeljauwhaasje, een Tomahawk of een ossenhaasje. Wij proefden bij alles wat op tafel kwam, de zin voor het persoonlijke en verfijnde detail dat zo dikwijls het verschil maakt. In Cruydenhove wordt geen enkel detail over het hoofd gezien, zowel wat op de borden komt, de aankleding als bij de bediening. Applaus voor de keukenploeg en het zaalteam die er voor zorgen dat de restaurantgasten een hoge feel good factor ervaren. Kan je er nadien ook nog heerlijk overnachten, dan is dat natuurlijk nog dubbel genieten want het ontbijtbuffet ’s morgens is er eentje dat het verlengde is van het restaurant: mooi gepresenteerd, volle borden en een mooi kader.

Score

Presentatie: 19/20
Smaak: 19/20
Locatie & omgeving: 19/20
Bediening: 20/20
Prijs: 19/20

Totaal: 96/100

www.hotelbrugge-oostkamp.be, alle dagen open, enkel op zondagmiddag gesloten voor de lunch.

 

 

6 reacties

Magalie
Geschreven op 2024-10-17 15:50:23
Wij zijn er 1 keer geweest en we moeten echt pech hebben gehad als ik hier de voorgaande reacties lees. De sfeer was ver te zoeken, helemaal geen vriendelijke bediening en het eten was niet van topkwaliteit. Mijn bord kwam duidelijk uit de microgolfoven want de randen van de saus waren al aangekoekt. Misschien is het inderdaad sterk verbeterd, want het is geleden van zomer 2023. Op hoop van zegen!
Doreen Dehandschutter
Geschreven op 2024-10-17 13:49:51
Twee keer reeds geweest, al is het nu toch al van vorig jaar geleden. Tweemaal een vriendelijk onthaal. Eens onze tafel toegewezen, werd alles heel vriendelijk voorgesteld. De gerechten en de suggesties en de dranken. Mooie cocktails en heel lekker maar dit terzijde. Voor ons dochtertje werd een speciaal kindergerecht geserveerd. Fijne achtergrond muziek ook. De bijpassende wijnen waren super. Over nagedacht en de man die ze aanbracht… super enthousiast, met veel geestdrift. Wat een gezellig iemand. Behoort tot onze favorieten. Doreen Dehandschutter
Frederik Verkindere
Geschreven op 2024-10-17 10:54:27
Het was afgelopen zomer de eerste keer dat we in Oostkamp kwamen eten en wat een leuke ervaring was dit! Ze zeggen vaak dat Nederlanders geen verstand hebben van koken maar in deze Nederlandse hotelketen hebben ze daar echt wel verstand van. Ik denk ook wel dat het allemaal West-Vlamingen zijn. Toch zeker diegenen die opdienen. Super lekker eten en heel vriendelijke service! Mijn ouders uit Loppem waren jarig en ze kwamen met het dessert met een klein vuurwerkje en muziek. Wij komen zeker en vast snel terug! Frederik Verkindere
Laurents De Backer
Geschreven op 2024-10-17 09:36:41
Zalig nog zo n restaurant te vinden. Prijs / kwaliteit is zo goed en het klopt inderdaad wel dat Vlamingen niet meteen de neiging hebben om in een hotelrestaurant te gaan eten. Maar bij Van der Valk merk je daar niets van. Hier eet je vaak zoveel beter als in een gewoon restaurant en de prijs valt goed mee in verhouding. Ook de wijn is van goede smaak en kwaliteit. Hier zie je nog een restaurant, ook al is het in een hotel, waar hun passie ligt, lekker is en vriendelijk zijn. Ik kom zeker terug, doe zo verder. Laurents De Backer uit Brugge
Hendrik en Alice Van Passel
Geschreven op 2024-10-17 08:29:14
Vorige maand hebben mijn echtgenote en ikzelf enorm genoten van ons etentje in Oostkamp. We waren 30 jaar getrouwd en hadden een speciaal jubileummenu uitgekozen voor ons. Het was TOP en er werd ook nog voor 100% rekening gehouden met mijn specifieke allergie. PROFICIAT… een adres om te frequenteren. Hendrik en Alice Van Passel
Alexander Verboom, Tielt.
Geschreven op 2024-10-17 08:25:49
Al een jaar of drie een van onze absolute restaurants waar we steeds langsgaan wanneer we naar de zee of Brugge rijden. Een terechte score. De horeca mag af en toe eens wat meer in de spots gezet worden, vinden we. Alexander Verboom, Tielt.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.