Lek Me Liptje: tafelen in Restaurant Cruydenhove bij Van der Valk in Oostkamp: 96/100
‘Lek Me Liptje Test’ is een culinaire rubriek waarbij de redactie proefondervindelijk een objectieve en geheel onafhankelijke test uitvoerde van een menu of een aantal gerechten in een West-Vlaams restaurant. Vorige week mochten we aanschuiven aan een tafeltje in het bekende restaurant Cruydenhove in Hotel Van der Valk in Oostkamp (vlakbij de E40). We geven het meteen toe: Belgen hebben niet meteen de gewoonte om te gaan lunchen of dineren in een hotelrestaurant. Daar zijn we zelfs de slechtste van de Europese klas in. Maar wie het restaurant in Oostkamp binnenstapt, ontdekt meteen de charme, de warmte én tegelijk de gastvrijheid van een restaurant. De auto parkeerden we gratis en voor niets vlak voor de deur. Tijd om een aperitiefje te bestellen….
Sneltest
De naam ontleent zich aan wat vroeger kasteel Cruydenhove was en waar zich een oude kruidentuin met oranjerie bevond. In de keuken worden 7 dagen op 7 internationale gerechten met Belgische klassiekers bereid door een enthousiast team. Meteen een verwelkoming en een verwijzing naar een mooi gedekte tafel door Sasha. Hier is al meteen duidelijk dat het er iemand aan het werk is die haar vak met veel métier en passie beheerst. Het zal later op de avond nog blijken dat het begrip ‘bediening’ veel verder gaat dan gewone basistechnieken. We laten ons verrassen door de keuze van de chef. Altijd onverwacht en tegelijk zo spannend. Bij een hemels aperitief (Dark & Stormy en een Coconut mocktail) krijgen we enkele bites erbij geschoven: bruchetta tomaat met gerookte sardines (€ 12) en garnaalkroketjes met verse tartaarsaus (€ 9).
Heerlijk om te sharen. De ene zijde van de tafel krijgt een Vitello Tonato (€ 18) als voorgerecht geserveerd terwijl ikzelf me laat verleiden door gerookte zalm met een sausje van mierikswortel en een sjalotje (€ 18).
Wat volgt is een kabeljauwhaasje met puree van polderaardappelen, een saus van garnaaltjes en groene asperges (€ 33) en voor mijn echtgenote een stoofpotje van varkenswangetjes met Brugse Zot, strofrietjes en seizoengroentjes erbij (€ 27).
Een tarte tatin van appel (€ 11) en crème brûlée (€ 8) werden tenslotte als zoete afsluiters op tafel getoverd. Met voor elk nog een verrukkelijke koffie erbij.
Conclusie
Met intens smakende Belgische klassiekers en een gastvrije sfeer creëert restaurant Cruydenhove al jaren een heel eigen identiteit. Het restaurant gaat duidelijk met z’n tijd mee met verrassende bites en bordjes die perfect uitnodigen om te sharen. De signatuurgerechten als sliptongentjes met verse tartaarsaus en handgesneden frietjes wisselen met een kabeljauwhaasje, een Tomahawk of een ossenhaasje. Wij proefden bij alles wat op tafel kwam, de zin voor het persoonlijke en verfijnde detail dat zo dikwijls het verschil maakt. In Cruydenhove wordt geen enkel detail over het hoofd gezien, zowel wat op de borden komt, de aankleding als bij de bediening. Applaus voor de keukenploeg en het zaalteam die er voor zorgen dat de restaurantgasten een hoge feel good factor ervaren. Kan je er nadien ook nog heerlijk overnachten, dan is dat natuurlijk nog dubbel genieten want het ontbijtbuffet ’s morgens is er eentje dat het verlengde is van het restaurant: mooi gepresenteerd, volle borden en een mooi kader.
Score
Presentatie: 19/20
Smaak: 19/20
Locatie & omgeving: 19/20
Bediening: 20/20
Prijs: 19/20
Totaal: 96/100
www.hotelbrugge-oostkamp.be, alle dagen open, enkel op zondagmiddag gesloten voor de lunch.