Lek Me Liptje: de vele eclairs van Bakkerij Desoete uit Brugge: 90/100
‘Lek Me Liptje Test’ is een smakelijke rubriek waarbij de redactie proefondervindelijk elke week een objectieve en geheel onafhankelijke test uitvoert van een menu of een aantal lekkernijen in een West-Vlaams restaurant of winkel. Afgelopen weekend is de Week van de Eclair van start gegaan en zochten we een aantal verleidelijke toppers uit bij Bakkerij Desoete aan de Calvariebergstraat 40 in Brugge.
De eclair ontstond vermoedelijk al in de 19de eeuw in Frankrijk. Over wie het gebakje precies uitvond, heerst nog altijd discussie. Wat we wel weten is dat een eclair traditioneel uit een lange sliert gespoten soezendeeg bestaat, die is gevuld met authentieke banketbakkersroom. Het geheel wordt afgewerkt met een streep glanzende chocolade of glazuur. Aan die formule geven bakkers over het hele land voor de Week van de Eclair hun eigen interpretatie. En dat leidt tot verrassende resultaten.
De Week van de Eclair viert dit jaar zijn zevende editie. Nog tot en met zondag 22 juni 2025 kun je bij je ambachtelijke bakker genieten van een uitgebreid assortiment eclairs. Deelnemende bakkers herken je aan de speciale raamsticker en/of poster van de Week van de Eclair. Die sticker leidde ons naar de toogbank van Bakkerij Desoete. Net als in heel onze provincie zetten Filip Desoete, Christine Willems en zoon Peter-Jan Desoete het langwerpige gebakje extra in de kijker. Ze voegen er verschillende soorten seizoenfruit aan toe, maken het in een speciale vorm of transformeren het tot een bijzondere versie. Wij kozen voor de Bueno, de Riz Condé, de Dubai Pistache, de Praliné, de Tiramisu, Citroen, Yoghurt Limoen, Mokka, Aardbeien Basilicum, een Klassieker met chocolade, een Banana Split, een Speculoos en een Framboos.
Conclusie
En dus gaan we de uitdaging aan. Elke eclairs blinkt uit inzake uitzicht maar ook en vooral in smaak. De combinaties waren vaak onverwacht, maar zeker het proberen waard. Bij alle varianten is de rode draad een echte ambachtelijke smaak waarbij je steeds de intensiviteit van de pure vulling proeft. Geen suikerige mousse of vettige, opgeklopte slagroom of pudding maar gemaakt met liefde en de beste producten. Het is duidelijk dat hier een heel arbeidsintensief product aangeboden wordt. Van deze eclairs waren alle aanwezigen op onze redactie op slag instant happy. Een logische 90/100 score is het meer dan verdiende resultaat. Ga dat proeven!