Home > Leerlingen ’t Saam campus Cardijn maakten kerstversiering voor Diksmuide

Leerlingen ’t Saam campus Cardijn maakten kerstversiering voor Diksmuide

Geschreven op 9 december 2022 om 08:35 door Mario De Wilde

De kerstversiering die binnenkort Diksmuide zal tooien is dit jaar net iets specialer dan anders. Een aantal opvallende figuren zijn immers van de hand van leerlingen van de derde graad van ’t Saam campus Cardijn. Het stadsbestuur van Diksmuide schakelde de school in voor de uitwerking van enkele ideeën en is zeer tevreden met het resultaat.

Voorgaande jaren huurde de stad een aantal accenten om de stad op te fleuren voor kerst. Dit jaar wilde het stadsbestuur toch iets anders. We contacteerden de school ’t Saam campus Cardijn om te horen of een samenwerking mogelijk was. De school reageerde meteen enthousiast waardoor het accent komende kerst op lokaal ligt in het straatbeeld! Leerlingen van de derde graad in de richtingen houtbewerking, elektrische installaties en mechanica lassen-constructie gingen enthousiast aan de slag met de opdracht.

Vijf constructies

De leerlingen creëerden in totaal vijf opvallende kerstaccenten. Aan het stadspark komt een houten slede met rendieren. Dit maakten de leerlingen volledig met de hand aangezien dit niet op de CNC-machine paste. Voor het stadhuis komt een metalen zetel met kussens waarop bezoekers even kunnen plaatsnemen. En ten slotte komen er drie kerstpakjes van 3 op 3 meter in cortenstaal (waar je onderdoor kunt lopen) op de Grote Markt, het Italiëplein en aan de stelplaatsen van De Lijn.

Plaatsing op 5 december

Op dit moment leggen de leerlingen de laatste hand aan de kerstaccenten. Maandag 5 december gaan ze op pad om hun werk in het centrum te plaatsen samen met de stadsdiensten. De slee volgt op vrijdag 9 december. In totaal werkten de leerlingen drie maanden lang aan deze opdracht. “Lokaal talent zorgt dit najaar voor sfeervol licht, een win-win voor ons als stad. Ze ontwikkelen hun vakkennis en brengen deze voor onze Diksmuidse bevolking, de trots alleen al zal de constructies laten gloeien”, zo reageert schepen Katleen Winne.

Uitgebreid proces

De school kreeg in april de vraag van het stadsbestuur. Op basis van de ontvangen moodboards van de stad maakte de school de ontwerpen voor de kerstaccenten. Het materiaal werd besteld in de grote vakantie zodat de klassen aan de start van dit schooljaar deze opdracht konden aanvatten. “Het is mooi om te zien hoe onze verschillende afdelingen samenwerkten om deze opdracht te doen slagen. Onze leerlingen zullen hun werk tentoongesteld zien in het straatbeeld, dat is zoveel waardevoller dan een opdracht waaraan je werkt voor je examen en die je achteraf terug demonteert. De leerlingen mogen fier zijn op wat ze hebben gepresteerd”, zo vertelt technisch directeur Tommy Es.

Andere versiering

Naast de constructies van de leerlingen van ’t Saam komt er net als de andere jaren nog andere kerstversiering in de stad en alle dorpen. Zo zal je opnieuw de grote letters DIKSMUIDE op de Grote Markt zien opduiken en komen er heel wat ornamenten aan verlichtingspalen in de dorpen. Aan het Heilig Hartplein komt opnieuw een grote D, die zal je ook terugvinden aan woonzorgcentrum Yserheem. Verschillende bomen krijgen ook een feestjurk van lichtjes. De stadsdiensten zijn volop in de weer met het aanbrengen van al dat moois. Dinsdag starten de diensten met de opbouw van de kerstmarkt die het weekend van 9 december plaatsvindt.

353 kerstbomen

Naast de verlichting en de accenten komen er natuurlijk ook heel wat kerstbomen in het centrum en de dorpen. Dat zijn er net zoals vorig jaar 351. 287 zijn ten laste van de stad, de overige 64 zijn voor de rekening van de bewonersplatforms van Esen, Woumen, Vladslo en Oostkerke.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.