Home > Leerlingen Campus VTI Waregem wint prijs door grijs water te zuiveren

Leerlingen Campus VTI Waregem wint prijs door grijs water te zuiveren

Geschreven op 3 juni 2024 om 07:03 door Mario De Wilde

Jaarlijks doet RTC West-Vlaanderen een oproep voor STEM-projecten. In zo’n STEM-project moeten leerlingen een actueel en reëel probleem onderzoeken én oplossen. De school die geselecteerd wordt, mag het project realiseren en kan rekenen op een subsidie van € 1.200. ‘Uitdaging aanvaard!’ reageerden de leerlingen en leerkrachten van het vijfde jaar Sanitaire en verwarmingsinstallaties.
Ze dienden een dossier in voor een project om ‘grijs’ afvalwater ter plekke te zuiveren via een systeem van pompen, filteren en beluchten. Deze duurzame oplossing is heel actueel en wordt binnenkort verplicht bij nieuwbouwprojecten. Het zet ons aan om zorg te dragen voor het kostbare en schaars wordend water, letterlijk in onze eigen tuin. Op 25 oktober kregen we het verlossende nieuws. Uit de verschillende inzendingen werd ons project geselecteerd.

Onder leiding van hun leerkracht Pedro Desander en zijn team schoten de leerlingen van het vijfde jaar uit de startblokken. Ze onderzochten en testten verschillende, bestaande systemen. Hiervoor konden ze ook rekenen op de ondersteuning van hun medeleerlingen uit het zesde jaar industriële wetenschappen.
Via RTC kwamen ze in contact met Ecoz, een firma gespecialiseerd in particuliere zuiveringsinstallaties. Deze firma stond hen bij met raad en daad en leverde ook het nodig materiaal. In de realisatiefase botsten ze op een aantal problemen en uitdagingen. Maar dat is net het kenmerk van STEM-onderwijs: analyseren van problemen en op zoek gaan naar bijsturingen en creatieve oplossingen: echt iets voor de makers en bedenkers van 5SV.

Met dit totaalproject maakten ze hun eigen kleine ecologische cirkel rond. Het afvalwater van een wasbak en een wasmachine wordt gezuiverd door middel van substraten en planten en kan opnieuw gebruikt worden voor een volgende wasbeurt en zo is er geen verspilling meer. Onlangs kwam de jury het project beoordelen. Op die dag werd ook de beplanting aangebracht door enkele leerlingen van 1ste graad samen met de leerlingen die dit project leiden. Foto: St.-Paulusschool Waregem campus VTI

4 reacties

NATHALIE Dhaenens
Geschreven op 2024-06-07 18:25:57
Proficat
Maria Polfliet
Geschreven op 2024-06-06 09:32:14
Knap! Water is een kostbaar goed. Eigentijds van het team om ook duurzaamheid, circulariteit,……te implementeren. Fier op ons sterk Waregems onderwijs. Schepen stad Waregem
Christelle Bekaert
Geschreven op 2024-06-04 13:21:37
Dikke proficiat aan het ganse team, heel knap gedaan. 👌
Erik Janssens
Geschreven op 2024-06-04 07:27:38
Als oud leraar van deze school en afdeling een dikke proficiat aan het hele team. Het is mooi dat leerlingen ook hebben voor de natuur en het milieu. Nogmaals een dikke proficiat.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.