Home > Leefde gij nog? Brugse Maaike Cafmeyer geeft voor de allereerste keer plasma …

Leefde gij nog? Brugse Maaike Cafmeyer geeft voor de allereerste keer plasma …

Geschreven op 19 maart 2019 om 14:41 door Mario De Wilde

Van vandaag tot 19 april loopt de nieuwe plasmacampagne van Rode Kruis-Vlaanderen. Die moet de Vlaming doen inzien dat plasma elke dag levens redt en roept op om ook plasmadonor te worden. Guga Baúl en Maaike Cafmeyer spelen de hoofdrol in de campagne en haalden daarvoor hun sappigste dialecten boven.

Leefde gij nog?

In de campagne komen 2 oude bekenden, gespeeld door Maaike Cafmeyer en Guga Baúl, elkaar tegen. De ene vraagt aan de andere: “Leefde gij nog?”, wat voor een ongemakkelijk momentje zorgt aangezien het leven van de vrouw effectief aan een zijden draadje heeft gehangen. Het verhaal krijgt een positieve wending, want plasma heeft haar leven gered. Zo wordt duidelijk dat een plasmagift mensenlevens redt. Wie weet, op een dag zelfs dat van een vriend. Van de video-en radiospots zijn verschillende versies gemaakt: één in elk provinciaal dialect.

Levensbelangrijke vloeistof

Ondanks het feit dat plasma elke dag levens redt, is het lang niet zo gekend als bloed. Daar wil Rode Kruis-Vlaanderen verandering in brengen want elke dag hebben heel wat patiënten plasma nodig: mensen die veel bloed verloren na een zwaar verkeersongeval of een zware bevalling, baby’s met ernstige geelzucht of mensen met een bloedziekte, … Bovendien is de opdracht die Rode Kruis-Vlaanderen van de overheid krijgt niet min: ieder jaar moet er 5% meer plasma ingezameld worden. Dit omdat België zelfvoorzienend wil zijn op het vlak van plasma om er onder andere levensreddende medicijnen van te maken. Ze worden gebruikt om mensen met zware brandwonden te helpen of mensen die een verminderde afweer hebben bv. na chemotherapie.

#ikgeefplasma

Voor de zoektocht naar plasmadonoren krijgt Rode Kruis-Vlaanderen de steun van enkele influencers en bekende Vlamingen. Onder andere Erika Van Tielen, Veronique Leysen en Lynn Van Royen verspreiden mee de boodschap onder de hashtag #ikgeefplasma. Maaike Cafmeyer gaf vandaag al het goede voorbeeld en doneerde voor de allereerste keer plasma in het donorcentrum van Gent. “Ik heb vlak na de bevalling van mijn eerste kind liters bloed toegediend gekregen. Mijn leven werd toen dus letterlijk gered door een donor en ik vind het hoog tijd om eens iets terug te doen. Dat doe ik vandaag door voor de allereerste keer plasma te geven. Zo red ik op mijn beurt ook levens!”. Guga Baúl voegt op 2 april de daad bij het woord en zal dan plasma doneren. Wie zelf plasma wil geven, kan hiervoor een afspraak maken in één van de 11 donorcentra van Rode Kruis-Vlaanderen via www.rodekruis.be/plasma. Het is gemakkelijk, pijnloos, en de donatie zelf duurt zo’n 45 minuten. Sinds 5 februari is een eerste bloeddonatie vóór een plasmagift niet meer verplicht.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.