Home > Kwadro schenkt 180 fleecedekentjes aan basisschool Freinetschool Context in Brugge

Kwadro schenkt 180 fleecedekentjes aan basisschool Freinetschool Context in Brugge

Geschreven op 5 december 2022 om 15:39 door Mario De Wilde

Hartverwarmend…. Letterlijk en figuurlijk bovendien! KwadrO, producent van ramen en deuren, stelde vandaag een warm gebaar door 180 fleecedekentje te schenken aan de basisschool Freinetschool Context in Brugge. Het geheel kadert in een warme actie naar aanleiding van energiebesparende maatregelen genomen door de desbetreffende school.

Dit initiatief past ook in het plan dat KwadrO onlangs aankondigde om tegen 2030 100.000 ton CO2 minder uit te stoten en om tegen die datum ook 10.000 hectaren natuurgebied te vergroenen. Het woord energiecrisis moet één van de meest gebruikte woorden van de voorbije maanden zijn. Met de wispelturige energieprijzen in het achterhoofd probeert iedereen creatief om te springen met zijn energieverbruik. Dat is ook het geval in basisschool Freinetschool Context
in Brugge. “Binnenkort eindigt ons vast energiecontract en we weten echt niet wat er op ons afkomt”, zegt Fien Wackenier, directrice van basisschool Freinetschool Context. “We hebben zo lang als mogelijk geen gebruikt gemaakt van de verwarming, maar toen het enkele weken geleden kouder werd hebben we ze dan toch maar aangeschakeld. In klaslokalen zetten we de verwarming één graad lager als voorheen. In grotere ruimtes staat de verwarming twee graden lager.”

Zoals dat in het verleden al vaker gebeurde brengt een crisis ook vaak iets goed met zich mee. “Op een dag stapte Lisa De Clerck van de ouderraad mijn bureel binnen. Haar zoon en twee dochters
zitten bij ons op school”, zegt Fien Wackenier. “Haar echtgenoot David Dejonghe, werkzaam bij
KWadrO, had de situatie op school met zijn CEO besproken. Samen hebben ze besloten om 180
fleecedekentjes aan onze school te schenken zodat kinderen die het koud hebben zich letterlijk
kunnen verwarmen. In elke klas ligt er zo’n stapel dekens die die kinderen kunnen gebruiken. Behalve het feit dat we de verwarming lager zetten wordt ons ook nog steeds gevraagd om de klaslokalen voldoende ventileren waardoor er ook warmte ontsnapt. Onze school profileert zich graag als een warme school. Iedereen is bij ons welkom. We hebben zelfs een ontmoetingsruimte waar ouders met elkaar een praatje kunnen slaan en een kopje koffie kunnen drinken. Dit warme gebaar van KwadrO past perfect in onze manier van hoe wij onderwijs organiseren en met ouders en leerlingen wensen om te gaan. Samen met de leerkrachten ben ik KwadrO bijzonder dankbaar voor dit eenvoudige, warme en menslievende gebaar.”

Michiel Odeurs, directeur bij KwadrO, is trots op deze actie. “Het is geen grootse actie, maar
dat hoeft ook niet altijd. Soms kan je met simpele dingen die weinig tot geen geld kosten bijdragen tot enerzijds een beter leefmilieu en anderzijds mensen ertoe aanzetten om bewuster met energie om te springen. Bij de opening van ons filiaal in Sint-Truiden hebben wij onze ambities voor een beter leefmilieu kenbaar gemaakt. Met ons plan om tegen 2023 100.000 ton CO2 te besparen willen we de verwarming van zoveel als mogelijk woningen op halve kracht laten draaien. Om het klimaat te redden zullen we met zijn allen minder moeten gaan verbruiken en dat je doe je oa door te isoleren. Met deze actie willen we een warm gebaar geven aan de directie die misschien niet steeds de financiële middelen hebben om te isoleren toch hun verwarming op halve kracht laten draaien.”

Foto vlnr: Schepen Minou Esquenet – difrectrice Fien wackenier – KwadrO David De Jonghe en diens echtgenote Lisa De Declerck.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.