Home > Kunstzinnige mozaïekbanken in Knokke even weg voor restauratie

Kunstzinnige mozaïekbanken in Knokke even weg voor restauratie

Geschreven op 21 mei 2021 om 12:36 door Mario De Wilde

Een aantal wandelaars die regelmatig gebruik maken van het artistieke meubilair in de tuin van Scharpoord en/of aan de Heilig-Hartkerk stelden vast dat een aantal van hun favoriete mozaïeken zitbanken sinds een tijdje verdwenen zijn. Het gemeentebestuur kan hen geruststellen: de banken zijn enkel door een onderhoudsfirma tijdelijk meegenomen voor restauratie en herstel. Tegen half juni komen de pronkstukken terug op hun vertrouwde stek in het Scharpoordpark en in de Dumortierlaan om er opnieuw te schitteren in al hun glorie.

Artistieke mozaïekbanken 
In 2010 werden 15 stuks van deze kunstwerken op de Zeedijk geplaatst naar aanleiding van het 16de Sculpture Link in Knokke-Heist.  Na de vele positieve reacties kocht het gemeentebestuur deze collectie aan voor 100 000 euro en verspreidde ze aanvankelijk over het hele grondgebied.  Daarna werden ze allemaal gecentraliseerd in de tuin van het Cultuurcentrum Scharpoord. In het kader van het herstelplan werden er vorig jaar in mei 4 exemplaren geplaatst in de Dumortierlaan ter hoogte van de halte van de elektrische shoppingshuttle aan de Heilig-Hartkerk.

Social Sofia
De mozaïekbanken van Social Sofa zijn betonnen buitenbanken met steeds een andere afbeelding. Aan iedere bank hebben 15 kunstenaars elk gemiddeld 600 uur gewerkt om de steentjes aan te brengen.  Men geeft de voorkeur aan mozaïeken omdat de ultravioletstralen van de zon geen vat hebben op de kleuren van het glas. Dit materiaal is makkelijk schoon te maken en moeilijk kapot te krijgen. Verder is mozaïekglas zeer weersbestendig. Het zet niet uit in de zomer en krimpt niet in de winter. Het zuigt ook geen vocht op, zodat het in vorstperiodes niet kapot kan vriezen.

Social Sofa startte in het Nederlandse Tilburg en deinde uiteindelijk naar aanleiding van Knocke Art Nocturne uit naar onze badplaats. Het project maakt mozaïekproducten en geeft kunstenaars en mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt een nieuwe kans.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.