Home > Kunstwerk Triënnale ‘UrbanModeL’ krijgt nieuw leven in Lissewege

Kunstwerk Triënnale ‘UrbanModeL’ krijgt nieuw leven in Lissewege

Geschreven op 17 september 2018 om 14:56 door Mario De Wilde

Gisteren sloot de Triënnale Brugge 2018: Liquid City | Vloeibare Stad de deuren. Het hedendaagse kunst- en architectuurparcours was met ruim 372.500 getelde bezoeken en een gemiddelde van 2.760 bezoeken per dag een zeer groot succes. Vandaag zijn de werkzaamheden gestart voor het verwijderen van de kunstwerken en installaties. Een voor een zullen ze de komende weken met zorg worden ontmanteld. Het kunstwerk van Wesley Meurs op de Burg is als eerste aan de beurt, maar krijgt al meteen een nieuwe bestemming toegewezen.

Burgemeester Renaat Landuyt: “Het kunstwerk UrbanModeL van Wesley Meuris krijgt een nieuw leven in Lissewege. In overleg en met goedkeuring van de kunstenaar zal de vzw HandicapART het paviljoen integreren in haar werking. Zo krijgt deze investering een duurzaam karakter en is er een blijvende verwijzing naar de Triënnale bij de vzw HandicapART.”

Ingrid Vandamme, voorzitter HandicapART: “De installatie zal een plaats krijgen in ‘t Vaartje, de creatiefste tuin van Vlaanderen. Blinde en slechtziende kunstenaars schrijven er samen met ‘onbeperkte’ kunstenaars een opmerkelijk verhaal van kunst, ontmoeting en creativiteit. In deze nieuwe ruimte zal plaats zijn voor poëzie, meditatie en stilte momenten. Het is een mooi geschenk van Stad Brugge voor ons tienjarig bestaan volgende zomer. Dankjewel.”

Till-Holger Borchert, directeur Musea Brugge: “Het is bijzonder boeiend dat Wesley’s paviljoen een tweede leven krijgt in het mooiste dorp van Vlaanderen en daar binnen het sociaal-artistieke werking van de vzw een betekenis kan krijgen.”

De Triënnale stelt het paviljoen ter beschikking aan de vzw, die instaat voor de verplaatsing naar Lissewege en het verdere onderhoud.

Het kunstwerk UrbanModeL van Wesley Meuris was gedurende de Triënnale te bewonderen tussen de bomen op het plein van de Burg. Het bestaat uit een aantal panelen uit hout en glas, die voorzien werden van Engelse termen die de noden van de ideale samenleving analyseren. De titel van het werk, UrbanModeL, verwijst naar het begrip UML (Unified Modeling Language), een grafische modelleertaal die veelal toegepast wordt om verschijnselen of processen te categoriseren en schematisch voor te stellen. Meuris heeft deze methode in zijn ontwerp gebruikt. Hij wil een ruimte scheppen om het te hebben over architectuur, infrastructuur en stedelijkheid, en tegelijkertijd een rustplek creëren waar aanwezig zijn, kijken en ontmoeten centraal staan.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.