Home > Kunstwerk met 226 foto’s van Tom Linster brengt natuur binnen in WZC De Zon Bellegem

Kunstwerk met 226 foto’s van Tom Linster brengt natuur binnen in WZC De Zon Bellegem

Geschreven op 6 februari 2020 om 16:09 door Mario De Wilde

In juni vorig jaar opende het nieuwe woonzorgcentrum De Zon in Bellegem de deuren. Intussen voelen de 96 bewoners – waaronder 64 mensen met dementie – zich al goed thuis. Daar zorgen de medewerkers elke dag voor. Maar ook in alle aspecten van het gebouw werd rekening gehouden met de speciale noden van de bewoners met dementie. Het geïntegreerd kunstwerk van Tom Linster, dat bestaat uit meer dan 200 natuurfoto’s die op verschillende manieren verwerkt werden, draagt daar mee aan bij. In het bouw- en inrichtingsproces van woonzorgcentrum De Zon in Bellegem werd in de architectuur zoveel mogelijk rekening gehouden met de specifieke noden van ouderen met dementie. De afdelingen zijn ingericht als huiskamers en ook de contrasterende kleuren en accenten op deuren, muren en meubels zorgen ervoor dat de bewoners zich optimaal kunnen oriënteren. Dit principe werd doorgetrokken in alle onderdelen van het bestek, alsook in de opdracht voor het geïntegreerd kunstwerk.

De kunst is van de hand van natuurfotograaf Tom Linster. Met ‘EVERGREEN’ verwerkte hij allerlei natuurbeelden in grote lichtbakken die als rustpunt en oriëntatie dienen. De bewoners werden zelf betrokken bij de keuze van de foto’s. Het doel is rust, creativiteit en wooncomfort creëren voor bewoners, bezoekers en personeel. EVERGREEN brengt de natuur letterlijk naar binnen met fotowanden en prints op dibond in gangen en kamers. Fotoblokken brengen dynamiek in het geheel. De naam verwijst naar liedjes die blijven meegaan. Ook in de natuur heb je bomen, struiken en planten die in de zomer en de winter groen blijven. Philippe De Coene, schepen van Zorg: “De keuze voor kunstenaar Tom Linster werd mee bepaald door het participatief traject met de bewoners dat hij vooropstelde. Zo konden de bewoners met dementie en hun mantelzorgers samen met de kunstenaar de foto’s kiezen die zouden gebruikt worden. De foto’s werden bovendien op verschillende manieren in het woonzorgcentrum geïnstalleerd waardoor het kunstwerk continu in beweging is en zich aanpast aan de noden en behoeften van de bewoners.

Tom Linster, fotograaf: “EVERGREEN staat symbool voor stabiliteit, rust en eenvoud. De natuur op zijn best. Als mens en fotograaf is het mijn passie om iedereen terug in contact te brengen met hun natuur. Iedere mens voelt zich goed na een wandeling op het strand. Of na een wandeling in het bos. Het is net die kracht van de natuur die ik binnen heb gebracht in WZC De Zon. Met grote en kleine prikkels. Maar altijd met een soort zen gedachte.” Volgens een studie van de Universiteit van Wageningen ondervinden demente personen bij het bekijken van natuurfoto’s een aantoonbare vermindering van onrust en angst.

Er zijn in totaal 226 foto’s gebruikt voor dit project. Ze vormen samen het verhaal van de natuur. Het fotoproject bestaat uit 3 verschillende onderdelen:
•6 grote (400 cm op 110 cm) foto led-wanden in de rustruimtes
•120 foto’s (100 cm op 28 cm) op dibond geprint op de kamers
•100 fotoblokken (400 mm op 110 mm op 35mm: foto op één zijde geprint, massief beuk

Axel Ronse, schepen van Cultuur: “Het stemt mij gelukkig dat er bij Zorg Kortrijk ook gedacht wordt aan kunst als middel om het leven van mensen met dementie aangenamer maken. Dat is ons doel: dat cultuur doordringt in alle beleidsdomeinen. Opnieuw een goede stap in het kader van ons traject richting Culturele Hoofdstad 2030.’’

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.