Home > Kunstwerk ‘Europe in change’ heeft sinds gisteren vaste stek in Veurne

Kunstwerk ‘Europe in change’ heeft sinds gisteren vaste stek in Veurne

Geschreven op 25 april 2019 om 22:18 door Mario De Wilde

Gisteren had in Veurne de officiële inhuldiging van het kunstwerk ‘Europe in change’ plaats. Dit kunstwerk is het resultaat van een Erasmus+-project van het VTI Veurne en vijf andere Europese scholen. Het basisconcept bestaat uit een architecturale installatie: een koepelstructuur die door zijn specifieke eigenschappen op het belang wijst van samenwerking in Europa, binnen een snel evoluerende wereld. Het kunstwerk wordt gerealiseerd door de Vlaamse kunstenaar Francesco Fransera in samenwerking met leerlingen van VTI Veurne. Typisch bij zijn installatie zijn de verwijzingen naar het feit dat in de natuur alles met alles is verbonden en juist daarom ook landen moeten samenwerken. Zijn kunstwerken zijn onderbouwend voor de wereldproblematiek van het milieu, zoals het belang van het behoud van de tropische wouden voor de klimaatbeheersing en het behoud van cultuurdiversiteit voor het welzijn van de mens. De centrale koepelstructuur is gemaakt in samenwerking met de leerlingen van de afdeling Lassen Constructie en Industriële Wetenschappen van VTI Veurne. Op en rondom de constructie is een fries aangebracht die gecreëerd werd door de Sloveense school SGGOS Ljubljana onder leiding van Janko Brunček and Petra Žirovnik Grudnik. Die fries werkt als metafoor voor Europa in evolutie.

Foto1:  Peutie (domein Batenborch), waar het monumentale kunstwerk een definitieve plaats heeft gekregen. Op de foto zie je het kunstwerk met op de voorgrond de Belgische delegatie.

Foto2; het Europees Parlement, waar in de namiddag een tijdelijke tentoonstelling rond dit project geopend werd. Op de foto zie je naast de Belgische delegatie, afgevaardigden van de andere vijf Europese landen die voor de gelegenheid naar Brussel waren afgezakt.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.