Home > Kunstencentrum BUDA valt in de prijzen op filmfestival van Cannes

Kunstencentrum BUDA valt in de prijzen op filmfestival van Cannes

Geschreven op 20 mei 2019 om 08:51 door Mario De Wilde

Het Kortrijkse Kunstencentrum BUDA ontving gisteren op het filmfestival van Cannes de Europa Cinemas Innovation Prize 2019 uit handen van de Mauretaanse filmregisseur en juryvoorzitter Abderrahmane Sissako. BUDA wordt door Europa Cinemas geloofd om zijn acties om kinderen, jongeren en gezinnen in kwetsbare posities te betrekken bij de arthouse cinema. Europa Cinemas, een netwerk van 1.100 Europese bioscopen over 43 landen, installeerde vorig jaar voor het eerst de Innovation Prize met als doel opvallende vernieuwende acties binnen het netwerk te honoreren die inspirerend kunnen zijn voor andere bioscoopuitbaters. Juryvoorzitter Abderrahmane Sissako: “De jury koos unaniem voor de Belgische bioscoop ‘Budascoop’, die in 2006 als onderdeel van kunstencentrum BUDA opgericht werd en sinds kort specifieke beleidslijnen uitstippelde om meer mensen in armoede te betrekken bij en toe te leiden naar BUDA’s filmhuis.” Kristof Jonckheere, directeur van kunstencentrum BUDA: “Op zoek naar meer sociale duurzaamheid, zetten we sinds 2018 bewust in op verjonging, op culturele en sociale diversiteit en op participatie. Door acties te ontwikkelen voor jongeren in kwetsbare posities, konden we die verschillende focussen bundelen in één doelgroep.” Axel Ronse, schepen van Cultuur: “Buda Kunstencentrum is een open huis met een unieke doorgedreven publiekswerking! Dankzij de uitwerking van een BUDA Film Fonds versterken ze culturele en sociale diversiteit. We zijn bijzonder trots dat we zo’n expertise in Kortrijk hebben.”

Eef De Lombaerde, publiekswerker: “Er werd het afgelopen jaar veel werk gemaakt van o.a. meubilair op kindermaat; een filmclub – ‘de cineMOATn’ – waar o.a. jongeren uit jeugdzorginstellingen onder begeleiding van BUDA eigen filmevents organiseren; filmkampjes voor kinderen die het financieel moeilijk hebben (ondersteund door Streekfonds West-Vlaanderen); filmtrajecten met OKAN-leerlingen (jonge nieuwkomers in Kortrijk) tijdens Roots én van een doorgedreven publiekswerking richting mensen in armoede, die via de UITpas aan een sociaal tarief kunnen deelnemen (20% van de normale prijs, de rest wordt betaald door BUDA zelf en door de Stad/OCMW).”

Lieve Vankeirsbulck, filmprogrammator: “Dat leidde vorig jaar tot 1.168 filmbezoekers aan sociaal tarief, een stijging van 60% t.o.v. 2017. Meer dan een derde daarvan waren kinderen. Het bewijst dat kunstencentrum BUDA dat specifieke doelpubliek effectief bereikt. Alleen: hoe groter het bereik van de UITpas, hoe groter dus ook de kost voor de organisatie. Om deze beleidslijnen verder te kunnen uitbouwen, beslisten we om de som van 10.000€ die aan de Innovation Prize 2019 vasthangt, onder te brengen in een nieuw (sociaal) Film Fonds. Aanvullend wordt nog een zelfde bedrag bijeen gezocht bij organisaties of bedrijven (5 x 1.000€) en bij 100 filmliefhebbers die 50€ doneren om mensen die het minder hebben, iets méér te bieden.

Kristof Jonckheere, directeur van Kunstencentrum BUDA: “Deze Europa Cinemas Innovation Prize 2019 stimuleert ons in elk geval om te blijven investeren in dit domein van zorg, welzijn en armoede. Het is een terrein dat BUDA – met een missie die kunstenaars en hun kunstwerken centraal stelt – nooit eerder verkende, maar dat in elk geval meer dan de moeite waard is om verder te exploreren. We willen het medium film (en op termijn ook de podiumkunsten) blijven inzetten om ongelijkheid en demografische of sociale onevenwichten te bevechten door activiteiten en strategieën te ontwikkelen voor hen die het moeilijker hebben. Niet enkel door de oprichting van BUDA’s Film Fonds, maar ook door het coachen van jonge BUDAmbassadeurs, door de ontwikkeling van een mobiele cinéMammoet – een filmwerktafel om kansarme buurten in te duiken – en door i.s.m. andere cultuurhuizen een Club Cultuur op te zetten voor telkens een nieuwe doelgroep in Kortrijk. We willen hen uitnodigen om actief deel te nemen aan ons programma en samen te werken aan een context die veilig en waardevol voelt.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.