Home > Kunstenares Rita Vansteenlandt heeft tijdelijk atelier in villa Le Chalutier in De Panne

Kunstenares Rita Vansteenlandt heeft tijdelijk atelier in villa Le Chalutier in De Panne

Geschreven op 30 maart 2024 om 07:21 door Mario De Wilde

Kunstenares Rita Vansteenlandt heeft sinds januari tijdelijk haar atelier in de atelierwoning villa Le Chalutier in de beschermde Dumontwijk in De Panne. Het resultaat van haar verblijf zal dit najaar te bewonderen zijn tijdens een tentoonstelling in de kunstenaarswoning. Nog te lang wachten? Op 4 en 5 mei staan de deuren van haar atelier even open tijdens ‘Atelier in Beeld’.

Het lokaal bestuur is begin dit jaar ingegaan op de vraag van de Pannese kunstenares Rita Vansteenlandt, om haar gedurende 10 maanden te laten werken in het atelier van de kunstenaarswoning villa Le Chalutier. Eind jaren 1990 werkte Vansteenlandt voor het eerst in De Panne, in een leegstaand appartement op de Zeedijk. Daarna volgden nog vele inspirerende locaties in zowel binnen- als buitenland. Dat ze eind vorig jaar het lokaal bestuur vroeg om in villa Le Chalutier te mogen werken, was niet meer dan logisch. De villa bevindt zich immers in de thuishaven van de kunstenares en wordt nu gedurende enkele maanden opnieuw gebruikt voor het doel waarvoor de villa bijna 100 jaar geleden gebouwd werd.

Atelierwoning Le Chalutier

Villa Le Chalutier uit 1927 behoorde oorspronkelijk toe aan kunstenaar Louis Van den Eynde (1881-1966) en zijn echtgenote Jeanne Catherine Deweerdt. Het grootste deel van de benedenverdieping wordt ingenomen door een achthoekige atelier. Dit ruime atelier, voorzien van een groot centraal plafondraam, was destijds volledig ingericht om aan de noden van de kunstenaar te voldoen. Direct invallend licht werd vermeden door kleine ramen in de oost- en westkant. Op vandaag is het gebouw eigendom van het lokaal bestuur en sinds 2002 is het als monument beschermd.

Schilderes Rita Vansteenlandt

Sinds begin dit jaar werkt Rita Vansteenlandt in villa Le Chalutier en is ze druk in de weer met haar schilderkunst, meer bepaald olieverf op linnen. Reeds vele jaren schildert Vansteenlandt de zee, het strand en de wolken, en dat is in De Panne niet anders. De locatie inspireert haar bovendien ook om de Pannese duinen te vereeuwigen op doek.

Open atelierdagen en expo

Het resultaat van de werkperiode van Rita Vansteenlandt in villa Le Chalutier zal dit najaar te bewonderen zijn tijdens een tentoonstelling in de atelierwoning. Tussentijds, op 4 en 5 mei, zet de kunstenares de deuren open voor ‘Atelier in beeld’, hét grote open atelierweekend voor beeldend kunstenaars in heel Vlaanderen en Brussel. Een ideaal moment om het werk van Vansteenlandt én het kunstenaarsatelier te ontdekken.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.