Home > Kunstenaar Stan Slabbinck brengt vier Brugse zotten tot leven

Kunstenaar Stan Slabbinck brengt vier Brugse zotten tot leven

Geschreven op 25 april 2019 om 19:36 door Mario De Wilde

Vandaag start kunstenaar Stan Slabbinck (STS) met de creatie van zijn kunstwerk aan de gevel van de Westmeers 18 in Brugge. Na Jeremiah Persyn, die eerder een mural van Maria van Bourgondië maakte in de Hauwerstraat en Strook die een sculptuur maakte aan de gevel van ‘t Santpoortje is dit het derde kunstwerk binnen het streetartproject ‘Legendz’.

DE DANS DER ZOTTEN

Het werk van Slabbinck beeldt de legende van de Brugse Zotten uit. Voor deze legende moeten we teruggaan naar het Vlaanderen van de 15de eeuw. In 1488 was er heuse onvrede tussen Keizer Maximiliaan van Oostenrijk en de Bruggelingen. Nadat Keizer Maximiliaan meer dan vier maanden gevangen werd gehouden in het ‘Huys Craenenburg’ verbood hij de Bruggelingen nog langer jaarmarkten te organiseren. De inwoners waren hier uiteraard niet mee opgezet en probeerden de keizer opnieuw aan hun kant te krijgen door een groot feest te organiseren.
De Bruggelingen hoopten zo opnieuw jaarmarkten te kunnen organiseren en een nieuw zothuis te bouwen. Toen de keizer dit hoorde, sprak hij de legendarische woorden: “Sluit alle poorten van Brugge en je hebt een zothuis”. Zo werd de geuzennaam “Brugse zotten” geboren. Het woord ‘zot’ heeft nooit gestaan voor krankzinnig, maar wel voor het eigenzinnige karakter van de Bruggelingen met hun voorliefde voor humor. De vier dansende zotten in het werk van Stan Slabbinck illustreren de vier seizoenen. “Het kunstwerk geeft een nieuw elan aan de buurt en bewaart tegelijk de rust door de keuze van het kleur. Het thema van de vier zotten past bovendien bij het recent schitterend opgewaardeerde plein met cafeetjes. Het voorstel is leuk en fris.”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon.

LEGENDZ

Het streetartproject Legendz, onder curatorschap van Jeremiah Persyn, wil oude Brugse legendes en verhalen op een hedendaagse manier belichten. Twee werken zijn intussen een vaste waarde in het straatbeeld: Maria van Bourgondië van Jeremiah Persyn (Jamz/Jamezon) aan de gevel van het NHhotel in de Hauwerstraat en de sculptuur “De eerste Bruggeling” van Stefaan De Croock (Strook) aan ‘t Santpoortje.  De drie gevels vormen samen het steetartproject Legendz. “Brugge kent heel wat creatief talent dat ervoor zorgt dat het wonen in onze stad nog aangenamer en hedendaagser is. Het kunstwerk van Stan Slabbinck toont nogmaals aan hoe we in Brugge langs diverse artistieke wegen oud en nieuw met elkaar verbinden en legendes weer tot leven brengen. Nieuwe hedendaagse impulsen geven zuurstof aan de stad.”, stelt burgemeester Dirk De fauw. Het kunstwerk zal – indien de weersomstandigheden gunstig zijn – klaar zijn tegen vrijdag 3 mei.

1 reactie

Jaak Albert Visker
Geschreven op 2019-05-22 23:58:18
Stan is een bijzonder getalenteerde kunstenaar waarvan wij nog veel zullen van genieten !

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.