Home > ‘Kunst om te praten met volle mond’ van topkok Guy Van Cauteren gisteren voorgesteld in Knokke

‘Kunst om te praten met volle mond’ van topkok Guy Van Cauteren gisteren voorgesteld in Knokke

Geschreven op 24 maart 2019 om 18:37 door Mario De Wilde

Gisteren stelde auteur Guy Van Cauteren zijn boek ‘De kunst om te praten met volle mond’ voor in de Bib Scharpoord in Knokke. De flamboyante sterrenchef was uiteraard de centrale figuur tijdens een druk bijgewoonde boekpresentatie. Schepen van Cultuur Annie Vandenbussche zorgde voor de inleiding.

Chef Guy Van Cauteren baatte van 1979 tot 2013 restaurant ‘t Laurierblad in Berlare uit. Deze bekroonde sterrenchef mag zich de eerste tv-kok van het land noemen. Is dit boek biografisch? Deels. Een lesje op basis van ervaringen? Zeer zeker niet! Is het helemaal waar gebeurd? Meestal… Is het een afrekening met bepaalde instituten? Natuurlijk niet! Een kookboek? Neen! Al staan er wel (onvermijdelijk) korte recepten in… Wat is het dan wel? Een redelijk ludiek verhaal met tenminste een glimlach. Is het nostalgisch? Soms een beetje, maar nooit met “tuiten” van tranen, snot en slinger, soms met spijt en verdriet.

“2.2 kg, nat gewogen. Maandag 8 mei 1950. In een tijd waar de Tweede Wereldoorlog met alle ontberingen nog vers in het geheugen lag en baby’s bij voorkeur groot, mollig en rond hoorden te zijn, had de vroedvrouw duidelijk te doen met de eerstgeborene van Adon en Alfonsine Van Cauteren.”

Zo begint het leven van chef Guy Van Cauteren. Hij beschreef het samen met auteur Stefaan Van Laere (hoofdredacteur van Horeca Magazine en Cook Magazine) in dit fantastisch boek ‘De kunst om te praten met volle mond’.

3 reacties

Viviane Van Bever
Geschreven op 2020-12-04 18:06:09
Beste, Het boek is fantastisch !! De Guy zoals we hem steeds gekend hebben. Zoveel herkenbare verhalen. Wat heb ik heimwee naar de vele mooie momenten in zijn restaurant, maar ook de regelmatige middagmalen op zaterdagmiddag in de keuken van het Laurierblad... We zouden nog eens afspreken... Corona stak hier een stokje voor en we moesten onze samenkomst uitstellen... mijn verdriet is groot bij het vernemen van het droeve nieuws van zijn overlijden. Een fantastische man, no nonsens, puur en de passie voor het koken is ongeëvenaard. Hij was mijn groot voorbeeld, al ben ik maar een simpele hobbykok... Groot verdriet. Met droevige groeten, Viviane Van Bever
Stefaan Van Laere
Geschreven op 2019-03-24 19:01:10
Bedankt voor de lovende woorden, Mario! Straks begin ik nog te blozen... :)
Wim Verbaere
Geschreven op 2019-03-24 18:59:15
Een heerlijk boek van mijn favoriete auteur (Stefaan Van Laere) met mijn favoriete chef (Guy Van Cauteren)! Ik was er gisteren bij en genoot van de mooie woorden van zowel Guy als Stefaan bij de inleiding. Stefaan Van Laere is al jaren een van de meest veelzijdige pennen van het land, die zijn waarde heeft bewezen in zowel het literaire genre als in non-fictie als bij tal van redacties. De lijst van tijdschriften waar hij al voor gewerkt heeft is intussen indrukwekkend en elk magazine dat hem tot zijn redactie kan rekenen mag trots zijn op zulk een multi talent. Hij doet me deugd te lezen dat hij nu hoofdredacteur is van Horeca Magazine, want eten, drinken en de restaurantwereld is echt wel een van zijn stokpaardjes. Guy Van Cauteren moet ik zeker niet meer voorstellen. Hij is van onze meeste flamboyante chefs en ik word nog lyrisch als ik denk aan de mergpijpjes en de vol au vent die ik in het Laurierblad heb gegeten. Op tv kon hij het ook heel goed uitleggen, en hij was als ik me niet vergis ook ooit voorzitter (of president) van de Meesterchefs, een job die nu Frank Fol uitoefent. Echt een aanrader van een boek, ik ben er beginnen in lezen en kon niet meer stoppen!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.