‘Kunst om te praten met volle mond’ van topkok Guy Van Cauteren gisteren voorgesteld in Knokke
Gisteren stelde auteur Guy Van Cauteren zijn boek ‘De kunst om te praten met volle mond’ voor in de Bib Scharpoord in Knokke. De flamboyante sterrenchef was uiteraard de centrale figuur tijdens een druk bijgewoonde boekpresentatie. Schepen van Cultuur Annie Vandenbussche zorgde voor de inleiding.
Chef Guy Van Cauteren baatte van 1979 tot 2013 restaurant ‘t Laurierblad in Berlare uit. Deze bekroonde sterrenchef mag zich de eerste tv-kok van het land noemen. Is dit boek biografisch? Deels. Een lesje op basis van ervaringen? Zeer zeker niet! Is het helemaal waar gebeurd? Meestal… Is het een afrekening met bepaalde instituten? Natuurlijk niet! Een kookboek? Neen! Al staan er wel (onvermijdelijk) korte recepten in… Wat is het dan wel? Een redelijk ludiek verhaal met tenminste een glimlach. Is het nostalgisch? Soms een beetje, maar nooit met “tuiten” van tranen, snot en slinger, soms met spijt en verdriet.
“2.2 kg, nat gewogen. Maandag 8 mei 1950. In een tijd waar de Tweede Wereldoorlog met alle ontberingen nog vers in het geheugen lag en baby’s bij voorkeur groot, mollig en rond hoorden te zijn, had de vroedvrouw duidelijk te doen met de eerstgeborene van Adon en Alfonsine Van Cauteren.”
Zo begint het leven van chef Guy Van Cauteren. Hij beschreef het samen met auteur Stefaan Van Laere (hoofdredacteur van Horeca Magazine en Cook Magazine) in dit fantastisch boek ‘De kunst om te praten met volle mond’.