‘Kunst en entertainment’ centraal tijdens Open Monumentendag in onze provincie
Morgen zondag vindt de 31ste editie van Open Monumentendag plaats. Het thema dit jaar is ‘kunst en entertainment’. Ook de Provincie West-Vlaanderen opent gratis de deuren van enkele provinciale locaties, waaronder provinciedomein Raversyde in Oostende, provinciedomein d’Aertrycke in Torhout, de Steenakkermolen in Langemark-Poelkapelle, de Schellemolen in Damme en de Sint-Karelsmolen in Veurne. Daarnaast geeft Monumentenwacht West-Vlaanderen demonstraties op en rond de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Zonnebeke. Verder wordt op de erfgoedsite van het voormalig militair hospitaal in Oostende het boek, de monoloog, de podcast en het educatief pakket van ‘Marinus’ voorgesteld. ‘Marinus’ is gebaseerd op het boek ‘Flamand des vagues’ van Jan Van Dorp en vertelt het verhaal van de Oostendse kaapvaarders.
Provinciedomein Raversyde in Oostende
In het vernieuwde WOI-bunkercomplex Batterij Aachen op de Atlantikwall duiken bezoekers op een interactieve manier in de geschiedenis van WOI, de kustverdediging en de oorlog op zee. Voor gezinnen met kinderen vanaf 7 jaar is er een zoektocht.
Ook Batterij Saltzwedel-Neu uit de Tweede Wereldoorlog is te bezoeken. Op het parcours geven gidsen uitleg over de site, het wegtrekken van de Duitsers, de bevrijding van Oostende in 1944 en de ontmijning van de Atlantikwall. Bezoekers kunnen tijdens creatieve workshops zelf een originele vredesboodschap maken.
In ANNO 1465 zullen acteurs de huisjes van het middeleeuwse vissersdorp Walraversijde opnieuw ‘bewonen’. Ze geven er demonstraties van verschillende ambachten, met de focus op ‘kunst en entertainment’. Bezoekers, en vooral kinderen, worden uitgenodigd om er actief aan deel te nemen.
In het Natuurpark zijn er om 10u30, 14u en 16u geleide wandelingen in de expo ‘’44-’19. Van Bevrijding tot Verzameling’. De expo toont fotoportretten van WOII-verzamelaars en historische foto’s van achtergelaten voorwerpen uit WOII. Reserveren is aan te raden en kan via mail naar info@raversyde.be. De wandelingen starten aan de inkom van ANNO 1465.
Provinciedomein d’Aertrycke in Torhout
150 jaar geleden werd het kasteel d’Aertrycke in Torhout uitgetekend en gebouwd door August de Maere. De Provincie verwierf het domein van ruim 39 ha, met kasteel en andere historische gebouwen, in 2012. De buitenschil van het kasteel wordt momenteel volledig gerestaureerd. Tijdens Open Monumentendag komen bezoekers meer te weten over het kasteel, de familie De Maere, de restauratie en de toekomstplannen voor het domein.
Sint-Karelmolen in Veurne
De Sint-Karelsmolen in Veurne is een stenen ‘grondzeiler’, een poldermolen uit de periode 1814-1820. Zijn functie was en is nog steeds het oppompen van water uit de lager gelegen Moeren naar de Ringsloot door middel van een vijzel aangedreven door windkracht, het zogenaamde ‘Cobergher’-systeem. Het is de enige molen in België die met dat systeem werkt. De Provincie West-Vlaanderen heeft deze unieke molen in erfpacht en investeerde samen met de Vlaamse overheid in de restauratiewerken. Dit jaar draait de molen terug zoals vroeger. Op zondag 8 september kunnen bezoekers, van 10u tot 18u, bekijken hoe dit in zijn werk gaat. Tussen 10u en 15u komen ze er meer te weten over de geschiedenis van de polders, moerduivels en overstromingen.
Steenakkermolen in Langemark-Poelkapelle
De Steenakkermolen is een houten korenwindmolen bij Sint-Juliaan in Langemark-Poelkapelle. De Provincie kocht de molen aan in 1981. In 1992 werd hij maalvaardig gemaakt en in 2015 werd de molen grondig gerestaureerd. Tijdens Open Monumentendag kunnen bezoekers, van 10u tot 18u, de werking van deze molen ontdekken.
Schellemolen in Damme
De Schellemolen in Damme werd in 1867 gebouwd en is een beschermd monument dat beheerd wordt door de Provincie West-Vlaanderen. In de molenwal is een olieslagerij ondergebracht. De molen is op zondag 8 september te bezoeken tussen 10u en 18u.
Demonstraties van Monumentenwacht West-Vlaanderen in Zonnebeke
Monumentenwachters inspecteren de toestand van historische gebouwen. Tussen 9u30 en 16u demonstreren ze op en rond de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Zonnebeke touwtechnieken met afdalingen van de kerk. In de kerk geven ze uitleg over het onderhoud van het interieur.
Voorstelling boek, monoloog, podcast en educatief pakket ‘Marinus’ in Oostende
Tijdens Open Monumentendag worden op de erfgoedsite van het voormalig militair hospitaal in Oostende het boek, de monoloog, de podcast en het educatief pakket van ‘Marinus’ voorgesteld. ‘Marinus’ is gebaseerd op het boek ‘Flamand des vagues’ van Jan Van Dorp en vertelt het levensverhaal van Marinus De Boer die opgroeit in het Oostende van de 17de eeuw. Na 70 jaar is het boek nu hertaald in het Nederlands door muzikant Peter Bultinck. Van 10u30 tot 12u is er de boeklancering tijdens een rondetafelgesprek in aanwezigheid van de vertalers en voormalig VRT-journalist Claude Blondeel. Van 14u tot 16u vindt de theatervoorstelling ‘Marinus’ plaats. De voorstelling toont het Oostendse kapersleven in de 17de en 18de eeuw en wordt gespeeld door Peter Bultinck en Sebastien Dewaele. Om 16u stelt de Provincie het educatief pakket voor het basis- en secundair onderwijs voor.
Doorlopend van 10u tot 16u30 kunnen gezinnen met kinderen de podcast-wandeling door Oostende uitproberen. Daarin wordt het verhaal van ‘Marinus’ gekoppeld aan ankerpunten in Oostende.