Home > Kringwinkel West in Ieper vierde zijn 25ste verjaardag. Vorig jaar 716 ton ingezameld

Kringwinkel West in Ieper vierde zijn 25ste verjaardag. Vorig jaar 716 ton ingezameld

Geschreven op 24 oktober 2023 om 07:22 door Mario De Wilde

Kringwinkel West vierde onlangs zijn 25ste verjaardag met een feestelijke avond in de winkel in Ieper. In aanwezigheid van medewerkers, bestuurders, lokale mandatarissen en stakeholders werd geklonken op deze heuglijke verjaardag. In het voorjaar van 1996 startte een groep enthousiaste vrijwilligers onder impuls van Reginald Moreels, toenmalig staatsecretaris voor ontwikkelingssamenwerking met de vzw Ecosol. Deze afkorting staat voor Economie, Ecologie en Solidair Ondernemen. Vanuit deze vzw Ecosol worden de voorbereidingen gestart voor Kringloopcentrum Westkust/Westhoek. Met ondersteuning van maatwerkbedrijf Westlandia wordt in 1997 de vzw Kringloopcentrum Westkust/Westhoek opgericht.
Snelle groei
Op 27 februari 1998 opent Kringloopwinkel Ecosol haar deuren in Veurne. Met ondersteuning van gemeente Poperinge wordt 17 december 1999 een tweede winkel geopend in Poperinge. Op 29 september 2000 opent al de derde winkel in Ieper. De groei gaat snel want in 2000 opent Kringwinkel West een vierde winkel in Diksmuide.
Sociale tewerkstelling & milieu
Momenteel telt Kringwinkel West 75 medewerkers in 4 winkels en 2 sorteercentra. 50 van deze medewerkers hebben op één of andere manier een afstand tot de arbeidsmarkt en krijgen dankzij Kringwinkel West een nuttige job. Kringwinkels dragen immers actief bij tot het verkleinen van de afvalberg door het inzamelen en opnieuw verkopen van herbruikbare goederen. Zonder de talloze giften van de inwoners uit de 12 gemeenten die deel uitmaken van het werkingsgebied* zouden deze mensen geen zinvolle job hebben. Vorig jaar zamelde Kringwinkel West 716 ton goederen.
Goed voor 4,8 kg inzameling per inwoner in de Westhoek en een hergebruik van 2,8 kg per inwoner.

Op de foto zie je van links naar rechts: Dick Ghiesmans, directeur van Kringwinkel West, Eva Verraes, directeur Herwin! en Walter Bilcke, voorzitter van vzw Kringwinkel West. © Kringwinkel West

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.