Home > Krijgen Kortemark en Handzame straks ook volkstuintjes? Kandidaten worden alvast gezocht

Krijgen Kortemark en Handzame straks ook volkstuintjes? Kandidaten worden alvast gezocht

Geschreven op 23 augustus 2022 om 12:05 door Mario De Wilde

De gemeentelijke opbouwwerking wil, samen met wzc Blijvelde en OC Sint Jan De Deo, de lokale behoefte aan volkstuintjes  in Kortemark en Handzame nagaan. Bij voldoende interesse zouden enkele van dergelijke tuintjes kunnen worden voorzien, zo vertelt opbouwwerker Merlijn Lombaert. “Een volkstuintje is een stuk grond dat in één of meerdere percelen is opgedeeld en waar plaatselijke inwoners, die misschien zelf geen of te weinig plaats hebben voor een eigen tuintje, de moestuinier in zich toch naar boven kunnen halen”, legt hij uit.
Weg uit het sociaal isolement
“Momenteel onderzoeken we de mogelijkheid om volkstuintjes in te richten in deelgemeentes Kortemark en Handzame. WZC Blijvelde en ortho-agogisch centrum Sint Jan De Deo in Handzame zijn daarbij onze partners. Bedoeling is elk perceel gedurende minstens een jaar aan 1 persoon te verhuren. Doordat de tuintjes naast elkaar liggen, heb je naast smakelijke groenten voor jezelf ook vaak sociaal contact met je mede-moestuiniers.” En dat past uiteraard perfect in de missie van de gemeentelijke opbouwwerking om mensen uit hun sociaal isolement te halen. Zie daarvoor ook andere recente initiatieven zoals het buurtrestaurant, de babbelcaravan en de speelkar waarmee van wijk naar wijk getrokken wordt.
Duurzaam en ecologisch
“We voorzien een berging met gemeenschappelijk materiaal en een wateraansluiting, zodat je dit niet telkens zelf moet meebrengen. Voor minder mobiele mensen kan er in plaats van een moestuintje een verhoogde moestuinbak voorzien worden”, geeft Merlijn nog mee. “Een voorwaarde is ook om de tuintjes op een ecologische en duurzame manier te beheren. Om iedereen hierin voldoende te ondersteunen zal er samengewerkt worden met Samentuin de Oude Pastorie.”
Ben je kandidaat of wil je meer weten? Bel opbouwwerker Merlijn Lombaert op 051 57 51 22, mail naar opbouwwerker@kortemark.be of vind meer info via https://www.kortemark.be/volkstuintjes. De inschrijvingen voor de volkstuintjes ontvangen we graag voor maandag 19 september.

1 reactie

Luc Rosseel
Geschreven op 2022-08-25 14:17:09
Beste ,graag wat meer info in verband met de volkstuintjes ( grootte perceel , ligging , mogelijkheid tot kleine tunnelserre te zetten enz ) ? mvg Luc Rosseel

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.